![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Muțumesc Monnis și Mirela pentru încurajări, urmează runda a doua de definții duhovnicești ale aceluiași întru sfinți părintele nostru Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul.
Ambiția este dorința moderată de cinstire, iar o ambiție fără măsură este insolența. Slava deșartă știu că e pofta de cele vide. O părere este faptul de a părea într-un fel sau altul, altă părere sunt închipuirile lucrurilor. Insulta este acțiunea și cuvântul unui răuvoitor. Ocărâtorul este cel ce proferează lucruri de rușine. Reproș fără pedeapsă e critica din partea unui prieten, iar acuza e învinuirea de cele ce trebuie pedepsite; cea care nu e adevărată e calomnie. Un reproș fără dovezi este hulă. Gură rea e cel ce-și înarmează vorbirea împotriva tuturor. Politețea e strălucirea purtării în colectivitate, iar zeflemeaua e strălucire în afara rațiunii. Superficialitatea e neghiobia cuvântului și a gândirii. Râsul e scurtătura fălcii, dar și săltarea inimii. Ebrietate numește folosirea fără măsură a vinului, beție e excesul care vine din ebrietate, iar mahmureala e durerea de cap care vine din beție.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 13.04.2014 at 14:18:02. |
|
|
||||
|
||||
|
Cred că asta este singura definiție al cărei sens îl cunoșteam corect :)
Celelalte chiar mi-au fost de folos. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Runda a treia, tot definiții ale Sfântul Grigorie Teologul.
Lentoarea e mișcarea cu anevoie spre ceva. Zelul e, pe de o parte, imitare, iar, pe de altă parte, un chin. Când afecțiunea este furată spre un străin dorit, cei vechi o numesc gelozie. Mândria știu că e o umflare a inimii, iar orgoliul este o aprindere pe care o trezește ușurătatea. Trufaș este pentru mine cel ce vrea să pară, iar aroganța spun că e complăcere de sine. Smerita-cugetare înseamnă a nu te socoti vrednic, iar aparența acesteia e ironia. Generozitatea e dăruirea simplă a lucrurilor proprii, iar risipirea lor știu că e destrăbălarea. Zgârcenia spun că e lipsă de generozitate. Măreția e strălucirea faptelor, iar meschinăria înseamnă a gândi mic despre cele mari. Propriu unui suflet mare este să poarte toate ușor, iar faptul de a nu suporta nici măcar cele mici e propriu unui suflet mic.
|
||||
|
||||
|
E rândul meu, acum, să te rog a-mi tâlcui aceasta. Aparența smeritei-cugetări este ironia?
|
|
|
|||
|
|||
|
Ironia socratică, adică a folosi cuvintele în așa fel încât să se înțeleagă exact opusul lor. Când Socrate se plângea că nu înțelege ceva, de fapt vroia să spună că el înțelege cel mai bine.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 14.04.2014 at 21:20:34. |
|
|
||||
|
||||
|
Acum înțeleg. Mulțumesc.
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Viata Sfantului Simeon cel Nebun dupa Hristos | Nestiut | Generalitati | 4 | 10.04.2014 20:58:59 |
| Mihai Viteazul - o viata inchinata lui Hristos | mirelat | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 23 | 25.09.2013 04:44:16 |
| Dogmatica Patristica Ortodoxa | myself00 | Generalitati | 7 | 10.09.2012 20:23:37 |
| Despre trupurile inviate in patristica | Mihnea Dragomir | Sfinti Parinti (Patrologie) | 99 | 29.05.2012 15:09:59 |
| Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos Calea, Adevarul si Viata | tatolivia | Intrebari utilizatori | 0 | 09.10.2011 16:10:56 |
|
|