Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Maslul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2014, 18:50:47
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Cuvintele sint sinonime, deci nu e nici o problema, decat ca esti tu neobisnuit sa folosesti sinonime

Citat:
SLÁVĂ, slăvi, s. f. 1. (Mai ales la sg.) Glorie, faimă, renume. Laudă, preamărire, proslăvire. Expr. Slavă Domnului sau slavă ție, Doamne! exclamație prin care cineva își exprimă satisfacția pentru reușita unui lucru. 2. înaltul cerului, văzduh. Expr. A ridica casa în slavă = a face zgomot, tărăboi. 3. (Bis.) Măreție, grandoare a divinității. 4. (înv; construit cu dativul; cu valoare de prepoziție) Grație..., datorită..., mulțumită... — Din limba slavă (veche)"sl. slava.

MĂRÍ 1, măresc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A crește sau a face să crească în dimensiuni, în număr, în cantitate etc.; a spori sau a face să sporească, a (se) înmulți. ♦ Refl. A crește în vârstă, a se face mai mare. 2. Tranz. A crește, a ridica (valoarea, prețul). 3. Tranz. și refl. A (se) intensifica, a (se) dezvolta. 4. Tranz. și refl. A (se) prelungi în timp. 5. Tranz. A da cinstea, considerația cuvenită; a stima, a prețui, a slăvi, a preamări pe cineva sau ceva. 6. Refl. (Înv. și pop.) A se îngâmfa, a se făli, a se mândri. – Din mare1
Cuntan a fost ortoxox. Acuma nu am timp sa-ti caut referinte despre Cuntan dar mai tarziu cand o sa am timp iti pot cauta. Ca nu esti tu obisnuit cu genul ala de muzica e alta treaba. Este o muzica mai usor de cantat de credinciosi, ori scopul este ca toti credinciosii din biserica sa participe in rugaciunea cantata, caci importanta este rugaciunea - daca muzica cuntana favorizeaza asta, este cu atat mai bine - decat sa ai un singur cantaret care este in stare sa cante muzica psaltica la strana in timp ce restul oamenilor din biserica dormiteaza pe ei, sau se plictisesc, pt ca nu sint in stare sa o cante, mai bine o biserica in care toti se roaga cantand impreuna si toti dau raspunsurile stranei in cor (nu numai unul sau doi din strana cum se intimpla cu psaltica), dupa muzica cuntana.

Preotii din Ardeal pe care ii cunosc eu sint f bine catehizati si f canonisti, rigurosi. Toti. Iar ca medie a credinciosilor din zona de Adreal pe care o cunosc eu, au mai putine superstitii si babisme decat astia din regat - dovada ca au fost f bine catehizati. Acuma nu imi permit sa fac o generalizare, pt ca este gresit sa generalizam asa cum faci tu. Pina la urma parintele Arsenie Boca, pe care am vazut ca il pretuiesti, a fost preot ardelean. Si nu numai el...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Uleiul de la Sfantul Maslu cristiboss56 Mirungerea(Ungerea cu Mir) 46 03.06.2012 00:20:55
Faina si uleiul de la Sf.Maslu speranta Maslul 29 15.03.2010 23:24:56
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Cum se folosesc:uleiul si faina de la Sf Maslu? tinutza Generalitati 4 11.03.2007 21:23:32