Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.01.2014, 00:22:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Vedeti voi, nici ortodoxia actuala nu este pregatita sa primeasca prea multi din afara in sanul ei. Si atunci, cum sa ai un discurs atat de triumfalist? Nu este asta cinism? Sa le spunem: Numai noi avem dreptate, numai noi suntem in adevar - dar nu puteti sa veniti la noi, ca nu sunteti 'taiati imprejur' dpdv national-cultural.
Eu nu inteleg ce vrei sa spui, cred ca e vorba de filetismul pe care il exagereaza cei ce au aderat la conceptiile ecumeniste. Despre asta am vorbit la inceput, in ortodoxie se folosesc limbile nationale, spre deosebire de catolicism care folosea doar latina. E loc in ortodoxie de inca sapte miliarde de oameni, de orice nationalitate.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 00:54:11
Miha-anca
Guest

Implicit

Am urmarit comentariile de pe acest fir, dar nu m-am dumirit inca, in ce fel se desfasoara aceste rugaciuni comune. Fani, poate ne spui tu.
Parerea mea: nu imi imaginez ca poate merge prea bine si voi spune si de ce.
Daca se incepe cu Tatal nostru, nu e nici o problema; dar daca se continua cu Crezul, deja avem probleme intre catolici si ortodocsi, din cauza lui Filioque; ca daca incep si neoprotestantii sa spuna crezul lor, care nu are nimic in comun cu Crezul, ci e o insiruire fara sfarsit...

Am urmarit la Tv prima rugaciune in comun, care a avut loc dupa Intalnirea ecumenica de la Sibiu, si anume in Norvegia. Trebuia sa fie si Liturghie, dar ... ce a iesit... a fost o sedinta despre mediu, despre straturile de ozon si gaurile care au aparut si care topesc ghetarii din Groenlanda si de la Polul Sud. S-au cantat niste cantece f ritmate, de imi venea sa sar de pe scaun , la mine acasa, si sa dansez pe acel ritm african. Toata lumea era fericita. Da, dar unde mai era rugaciunea? Unde Liturghia?

Tot aici as vrea sa mentionez, ca acum doi sau trei ani, a venit o familie de spanioli in vizita la o familie din Romania. Au fost plimbati peste tot, au vazut multe. Si ca o incununare a tot ce au vazut si trait in Romania, au fost dusi la Sf. Liturghie la Patriarhie. Nu le venea sa mai plece, fiind in pericol sa piarda avionul. Au spus ca aici L-au simtit pe Dumnezeu aproape.
Acelasi lucru l-au afirmat si scandinavii, care au fost in Grecia si au participat la Liturghie. Intorsi acasa, au cautat un loc, in care sa-L simta aproape pe Dumnezeu, si l-au gasit la Biserica Rusa; iar apoi, din cauza barierei de limba si-au facut si ei o biserica ortodoxa.

Nu ca sunt si eu ortodoxa, dar slujbele noastre bisericesti au intr-adevar ceva inaltator. De aceea nu cred ca putem amesteca lucrurile. Dealtfel avem si canon care ne interzice sa ne rugam cu hetereodocsii sau cu schismaticii, iar mai nou, Sf. Sinod a stabilit si o lege avocateasca, prin care se interzice impartasirea ortodocsilor in alte biserici decat ortodoxe.
Oare aceste rugaciuni comune nu sunt pe muche de cutit?!?
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 01:17:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Am urmarit comentariile de pe acest fir, dar nu m-am dumirit inca, in ce fel se desfasoara aceste rugaciuni comune. Fani, poate ne spui tu.
Parerea mea: nu imi imaginez ca poate merge prea bine si voi spune si de ce.
Daca se incepe cu Tatal nostru, nu e nici o problema; dar daca se continua cu Crezul, deja avem probleme intre catolici si ortodocsi, din cauza lui Filioque; ca daca incep si neoprotestantii sa spuna crezul lor, care nu are nimic in comun cu Crezul, ci e o insiruire fara sfarsit...

Am urmarit la Tv prima rugaciune in comun, care a avut loc dupa Intalnirea ecumenica de la Sibiu, si anume in Norvegia. Trebuia sa fie si Liturghie, dar ... ce a iesit... a fost o sedinta despre mediu, despre straturile de ozon si gaurile care au aparut si care topesc ghetarii din Groenlanda si de la Polul Sud. S-au cantat niste cantece f ritmate, de imi venea sa sar de pe scaun , la mine acasa, si sa dansez pe acel ritm african. Toata lumea era fericita. Da, dar unde mai era rugaciunea? Unde Liturghia?

Tot aici as vrea sa mentionez, ca acum doi sau trei ani, a venit o familie de spanioli in vizita la o familie din Romania. Au fost plimbati peste tot, au vazut multe. Si ca o incununare a tot ce au vazut si trait in Romania, au fost dusi la Sf. Liturghie la Patriarhie. Nu le venea sa mai plece, fiind in pericol sa piarda avionul. Au spus ca aici L-au simtit pe Dumnezeu aproape.
Acelasi lucru l-au afirmat si scandinavii, care au fost in Grecia si au participat la Liturghie. Intorsi acasa, au cautat un loc, in care sa-L simta aproape pe Dumnezeu, si l-au gasit la Biserica Rusa; iar apoi, din cauza barierei de limba si-au facut si ei o biserica ortodoxa.

Nu ca sunt si eu ortodoxa, dar slujbele noastre bisericesti au intr-adevar ceva inaltator. De aceea nu cred ca putem amesteca lucrurile. Dealtfel avem si canon care ne interzice sa ne rugam cu hetereodocsii sau cu schismaticii, iar mai nou, Sf. Sinod a stabilit si o lege avocateasca, prin care se interzice impartasirea ortodocsilor in alte biserici decat ortodoxe.
Oare aceste rugaciuni comune nu sunt pe muche de cutit?!?
Uite, iti dau dreptate (in afara de ideea canonului care interzice, cum spuneam mai sus nu cred ca asta e probema.

Slujbele noastre sunt mult mai profunde si inaltatoare. Este un act ascetic si de politete pentru un ortodox sa participe la celelalte.
Dar raman la ideea ca nu este un lucru rau sa faca acest act ascetic din cand in cand. Dumnezeu cred ca vede ce este bun din aceatsa incercare. Ramn la ideea ca ii place mai mult sa facem noi niste entorse din astea decat sa ne injuram si blestemam intre noi.
Cum se petrec ele? Pai, se pun rugaciuni pe care le pot accepta toti. Catolicii nu au nici o problema, acum, sa lase filioque la o parte (ei au recunoscut ca este o adaugare si asta nu mai pare sa fie o problema - dar raman din pacate consecintele acumulate de atata vreme de conceptia teologica construita pe filioque). Sunt si psalmi, se citeste Scriptura; sunt si rugaciuni noi. Este si o predica.
Nu se face bineinteles impartasania. Este o slujba de rugaciune, cu structura cam amorfa.
Neoprotestantii nu prea participa. Eu cel putin nu am vazut neoprotestanti la aceste slujbe (dar nu amparticipat la cele 'la nivel inalt'.)

Last edited by Fani71; 29.01.2014 at 01:25:49.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 02:32:55
Miha-anca
Guest

Implicit

Multumesc, Fani. Din cele spuse de tine, practic ortodocsii fac un gest de amabilitate fata de catolici.
Noi am sarbatorit Craciunul cu niste catolici. A adus fiecare ce a stiut ca e mai bun si mai gustos: noi, din toate produsele porcului - ca doar il sacrificam cu cateva zile inainte; ei, 12 feluri de peste si o supa acra din sfecla rosie. Nu s-au atins de bucatele noastre, caci catolicii mananca 12 feluri de peste de Craciun; iar noi ne-am mancat mancarea, caci eram dupa niste saptamani bune de post. Am vrut sa cantam niste cantece de Craciun, dar ne-au oprit si ne-au spus ca ei nu au asa ceva.
Iti dai seama ca nu vom repeta prea curand un asemenea Craciun!
Tocmai avand aceasta experienta, ma gandesc ca nu as participa la asa o intrunire doar din amabilitate pentru ei.
Din pacate familiile mixte, formate din ortodocsi si catolici, sunt nevoite sa inghita si aceste rugaciuni comune; n-au incotro. Impresia mea este, ca daca are cineva de suferit si trebuie sa lase de la el in asemenea imprejurari, atunci acela e ortodoxul. Acest lucru nu mi se pare ca se inscrie la smerenie...
Imi este greu sa cred si ca este un act ascetic, in mijlocul atator straini de credinta mea.

Last edited by Miha-anca; 29.01.2014 at 02:38:49.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 15:30:34
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Fani. Din cele spuse de tine, practic ortodocsii fac un gest de amabilitate fata de catolici.
Noi am sarbatorit Craciunul cu niste catolici. A adus fiecare ce a stiut ca e mai bun si mai gustos: noi, din toate produsele porcului - ca doar il sacrificam cu cateva zile inainte; ei, 12 feluri de peste si o supa acra din sfecla rosie. Nu s-au atins de bucatele noastre, caci catolicii mananca 12 feluri de peste de Craciun; iar noi ne-am mancat mancarea, caci eram dupa niste saptamani bune de post. Am vrut sa cantam niste cantece de Craciun, dar ne-au oprit si ne-au spus ca ei nu au asa ceva.
Iti dai seama ca nu vom repeta prea curand un asemenea Craciun!
Tocmai avand aceasta experienta, ma gandesc ca nu as participa la asa o intrunire doar din amabilitate pentru ei.
Din pacate familiile mixte, formate din ortodocsi si catolici, sunt nevoite sa inghita si aceste rugaciuni comune; n-au incotro. Impresia mea este, ca daca are cineva de suferit si trebuie sa lase de la el in asemenea imprejurari, atunci acela e ortodoxul. Acest lucru nu mi se pare ca se inscrie la smerenie...
Imi este greu sa cred si ca este un act ascetic, in mijlocul atator straini de credinta mea.
Pai daca gustati si voi din pestele lor poate gustau si ei din porcul vostru! Nu exista asemenea impediment in Biserica Catolica de a manca porc de Craciun sau de a canta colinde. Probabil asa este traditia in familia aceea, sau de unde sunt fi ei, dar nu fiindca sunt catolici.

Eu am fost invitata in primele doua zile de Craciun la doua familii diferite, catolice bineinteles. La una felul principal a fost carnea de vita. La cea de-a doua, carnea de miel. Plus tot felul de aperitive, garnituri, desert, vin, coniac, ca la o masa de oameni. Si au cantat si colinde! :)

Cat despre subiectul initial al discutiei, nu, nu este adevarat, Biserica Catolica nu interzice citirea Sf. Scripturi, dimpotriva, o incurajeaza.

Despre restul discutiilor: s-au mai discutat aceleasi lucuri de-a lungul timpului, nu s-a ajuns niciodata la nici o intelegere.
Vechi 29.01.2014, 17:39:06
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Pai daca gustati si voi din pestele lor poate gustau si ei din porcul vostru! Nu exista asemenea impediment in Biserica Catolica de a manca porc de Craciun sau de a canta colinde. Probabil asa este traditia in familia aceea, sau de unde sunt fi ei, dar nu fiindca sunt catolici.

Eu am fost invitata in primele doua zile de Craciun la doua familii diferite, catolice bineinteles. La una felul principal a fost carnea de vita. La cea de-a doua, carnea de miel. Plus tot felul de aperitive, garnituri, desert, vin, coniac, ca la o masa de oameni. Si au cantat si colinde! :)

Cat despre subiectul initial al discutiei, nu, nu este adevarat, Biserica Catolica nu interzice citirea Sf. Scripturi, dimpotriva, o incurajeaza.

Despre restul discutiilor: s-au mai discutat aceleasi lucuri de-a lungul timpului, nu s-a ajuns niciodata la nici o intelegere.
Noi am mancat peste, de ce n-am fi facut-o?!? Dar la ei este obiceiul cu peste si numai peste.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 07:25:11
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Este un act ascetic si de politete pentru un ortodox sa participe la celelalte.
Cum ar veni este un act ascetic si de politete pentru un ortodox să meargă și el puțin în iad cu ceilalți, nu? De ce? Pentru că ceilalți Îl resping pe Dumnezeu cel viu și și-au creat ei dumnezeul lor??
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 12:13:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Cum ar veni este un act ascetic si de politete pentru un ortodox să meargă și el puțin în iad cu ceilalți, nu? De ce? Pentru că ceilalți Îl resping pe Dumnezeu cel viu și și-au creat ei dumnezeul lor??
Unu: Ceea ce spui tu s-ar aplica daca ar fi vorba de secte sataniste. Chiar pui pe acelasi plan pe cei care il respins pe Dumnezeul cel Viu si pe catolici si protestanti? Nu creszi ca este o exagerare?
Mie mi se pare atat de evidnet, intr-o societate din ce in ce mai atee, ca apropierea dintre noi si ceilalti crestini creste. Credem totusi in Sfanta Treime, credem in Intrupare, credem ca lumea nu este vesnica ... Credem ca Dumnezeu 'este dragoste'. Nu credem in eternitatea materiei sau in hazardul absolut.

Doi: dar chiar si asa, nici argumentul tau ad absurdum nu functioneaza. Hristos s-a dus pana in iad ca asa scoata de acolo sufletele moarte. Iar sfantul Pavel spune intr-o epistola intr-un moment de disperare pentru popurul lui care nu vroia sa il accepte pe Hristos: As prefera sa merg in iad cu ei, decat sa se piarda (in sensul ca isi risca si mantuirea pentru ca ei sa fie mantuiti). Nu mai stiu unde este acest pasaj - poate unul dintre voi stie.
Vechi 29.01.2014, 12:21:51
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Unu: Ceea ce spui tu s-ar aplica daca ar fi vorba de secte sataniste. Chiar pui pe acelasi plan pe cei care il respins pe Dumnezeul cel Viu si pe catolici si protestanti?
Dar nu eu i-am pus, s-au pus singuri. Asta e învățătura Bisericii.
Citat:
Nu creszi ca este o exagerare?
Nu, ar trebui?
Citat:
Mie mi se pare atat de evidnet, intr-o societate din ce in ce mai atee, ca apropierea dintre noi si ceilalti crestini creste. Credem totusi in Sfanta Treime, credem in Intrupare, credem ca lumea nu este vesnica ... Credem ca Dumnezeu 'este dragoste'.
În schimb nu toți credem că este necesar Botezul, nu toți credem că în Sfântul Potir este Însuși Sângele și Trupul Domnului. Chestii d'astea, mărunte. Să mai spun de Taina Pocăinței? De purgatoriu?

Last edited by DragosP; 29.01.2014 at 12:32:32.
Reply With Quote
Vechi 29.01.2014, 12:45:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Este un act ascetic si de politete pentru un ortodox sa participe la celelalte.
Dar raman la ideea ca nu este un lucru rau sa faca acest act ascetic din cand in cand. Dumnezeu cred ca vede ce este bun din aceatsa incercare. Ramn la ideea ca ii place mai mult sa facem noi niste entorse din astea decat sa ne injuram si blestemam intre noi.
In religia ecumenista (ca e deja o religie) desigur, e un act ascetic, de iubire fata de atii. In dreapta credinta ortodoxa, pe care o au cei ce nu au lepadat-o pentru a adopta o credinta falsa, protestanta, e un lucru gresit, un pacat. Si ti-am scris un mesaj care explica asta. Probabil de la aceste slujbe ai luat un duh, duhul lor, care acum te ghideaza si nu mai poti vedea adevarul. Cred ca acest duh il au toti cei ce au adoptat credinta ecumenista, pentur ca ecumensimul e o erezie, si sfintii ne spun ca fiecare erezie are un duh care a format-o. De aceea discutiile sunt fara rost, probabil mai repede ar putea convinge cineva pe un ateu sa devina ortodox decat cineva care a luat o alta credinta. Parerea mea e sa cauti sfatul unui preot sau calugar (poti scrie chiar si pe net, sunt multi calugari si preoti care au si cont de facebook) si cred ca trebuie sa faci si niste dezlegari, altfel nu cred ca o sa poti scapa de acest duh. Dar sunt apropae sigur ca nu o sa asculti nimic din ce zic, la fel cum nu te-au interesat nici citatele din sfinti sau invatatura Bisericii, pentru ca duhul acela nu te lasa, iti acopera probabil si monitorul sa nu le vezi. Si eu te cert si critic, el te incurajeaza, iti zice ca e bine ce faci, sa continui.
Daca mai e nevoie iti dau si alte citate sa vezi ca e cum zic eu:
Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.” (Sf. Teodor Studitul)
“Sa ne ferim din toate puterile noastre ca nu cumva sa primim sau sa dam impartasanie la eretici. “Nu dati cele sfinte ciinilor”, zice Domnul. “Nici nu aruncati perle inaintea porcilor” (Matei 7:6) ca sa nu devenim partasi la necinstea si osinda lor.” (Sf. Ioan Damaschin, Marturisire de Credinta, Cartea IV, Cap. 13)
“Feriti-va de erezia care distruge sufletul, de impartasirea cu aceasta care este indepartare de la Hristos… Unii s-au scufundat cu totul in ce priveste credinta. Altii, cu toate ca nu s-au inecat in propriile ginduri, pier fara indoiala prin impartasire cu erezia.” (Sf. Teodor Studitul, P.G. 99, 1216)
“Daca spurcam Ortodoxia si sfinta Credinta prin impartasire adultera cu ereticii n-o sa scapam de a impartasii pedeapsa care-i asteapta pe eretici in lumea care va sa vina.” (Sf. Ioan cel Milostiv, Viata Sf. Ioan cel Milostiv, Sinaxar 12 Noiembrie)
Te-ai si impartasit la catolici la slujbe?
Reply With Quote
Răspunde

Tags
catolicism, credinta, papa