![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am explicat doar, nu am aparat nimic.
|
|||
|
|||
![]()
Esti sigura ca reusesti sa faci diferenta?
Adica o norma crestina importanta este desfiintata (postul), si tu spui "aa, dar nu e asa rau ca uite...".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Postul nu este o norma crestina, ci o disciplina ascetica crestina, de altfel. Este trist ca aproape s-a pierdut in occident. Aici, ortodocsii au ceva de zis si dau o marturie importanta (iata inca un lucru pozitiv la 'amestecarea' ortdocsilor cu ceilalti) care ii face sa reflecteze.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Singura explicatie rezonabila si care o recunosc si ei, este aceea ca au incercat sa faca actul de credinta "mai accesibil" pe fondul pierderilor de membri din Occident. Au coborat standardele crezand ca au sa urce oamenii, cat de stupid poate fi asta? De asta au schimbat si Liturghia, decat una si buna, mai bine 4-5 intr-o zi, o ora maxim si gataaaa. Si binecuvantarea "contraceptiei naturale" a fost tot ceva de genul asta, alternativa ceruta fiind acceptarea avortului si a altor metode de contraceptie. Mai nou, au scapat, chiar daca nu oficial, ci prin Papa ca un fel de parere personala, o binecuvantare si pentru prezervativ, tot ca rezultat al presiunilor impuse din Occident, ca omoara oamenii, ca nu dau voie sa foloseasca prezervativul. De parca bunul catolic s-ar duce la ......femei usoare si o data ajuns acolo zice "curvia e ok, prezervativul nu, deci ia sa iau eu o BTS, ceva mortal daca se poate". Citat:
Eventual cum zic unii "prima saptamana si ultima" si gata, astia sunt ostasii lui Hristos cei asculatatori si cu disciplina de fier. Pentru Dumnezeu, NU este post negru, sunt cateva zile de post negru dar nu sunt obligatorii, teoretic se tine fara ulei, dar iarasi nu e oligatoriu, nu-ti spune nimeni ca trebuie sa maninci doar o coaja de paine si o lingura de fasole pe zi, trebuie sa fii un teribil sclav al pantecelui sa nu poti (nu vrei???) sa maninci vegan o luna si ceva. Citat:
Ceva ca tine... "cool, dar nu e obligatoriu, tinem cand vrei si cand putem, fiecare cum crede, iote eu am tinut o data 3 zile de post negru, tu tii doar un soi de regim vegan". Ori, daca vorbim de o oaste, disciplina trebuie sa fie un element central in viata ostasului, cand spune Biserica: "Post", pai post sa fie. Ia inchipuie-ti o armata cand fiecare se duce la antrenamente cand are chef, daca are chef iar acolo face doar exercitiile care le are chef si cat are chef. Ce fel de razboie iti inchipui ca se pot castiga cu astfel de ostasi?
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 27.01.2014 at 13:15:50. |
|
|||
|
|||
![]()
Alin, te-a luat valul prea tare.
Noi nu discutam aici de ce nu e in regula la ceilalti, discutam despre dialogul ecumenic si sensul miscarii ecumenice pentru noi. Tu pretinzi ca am vrut sa ii scuz. Nu, am vrut doar sa explic. Orice schimbare are o explicatie si a explica nu inseamna a zice ca este bine. (Cei care incearca sa caute cauzele succesului pe care l-a avut Hitler in Germania inseamna ca scuza regimul nazist?) Cea pe care ai dat-o tu despre renuntarea la post este probabil si ea adevarata. Catolicii au renuntat la multe ca sa atraga credinciosii si nici macar nu a mers. Nu vreau sa mai deturnez discutia si ca sa discut despre toate celelalte lucruri de care scrii in ultima postare. Si asa sunt prea multe fire si eu una nu fac fata. Doar atat despre post: este bine cum este la noi, ca este norma, pentru ca a avea o norma ascetica te ajuta sa practici asceza. Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general. Altceva am vrut eu sa spun cand am facut deosebirea intre norma si disciplina ascetica, dar nu vreau sa insist, pentru ca ne duce prea departe.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar tu ai scris: "Nu a fost desfiintat, ci a fost lasat la alegerea fiecaruI crestin." Desi realizezi ca "Daca se lasa totul la alegere nu mai faci mare lucru, in general." Deci practic inseamna desfiintat. La fel cum si la noi, obiceiul dupa canon, de a posti fara ulei in Postul Mare, a fost practic desfiintat, insa indirect, nu substituit cu altceva, ca la romano-catolici (mult mai grav, as zice, ca da iluzia implinirii datoriei, fara a avea parte de beneficiile ei) - pentru ca oamenilor nu li se mai spune nimic despre asta. La fel si cele 3 zile de post negru de la inceputul lui. Cativa stiu, cativa il tin, dar majoritatea sunt destul de sigur ca nu, chiar daca tin postul intreg in rest. In fine, cam atat despre subiectul asta.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 27.01.2014 at 18:34:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In cazul asta, innvers. Imediat ce se pronunta ceva despre ceilalti, trebuie sa scuipam (verbal) in san de trei ori. Eu raspundeam in acea postare la intrebarea de ce s-a desfiintat postul la catolici, nu daca este gresit sau nu.