![]() |
![]() |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Toiag de înger
Autor / Poet: Vasile Voiculescu Îmbătrânesc. Destinul mi-e însă tot copil; Isteț să prinză păsări și să doboare poame Aruncă lesne pâinea la câini și când i-e foame Întinde mâna goală spre-arhanghelul Gavril. Hoinar prin codrii lumii, nu ții cu el la mers, Dar n-are spor, ci cată comori peste coclaur, În pietre sparte vede scântei de-argint și aur Și-n orice suferință, sămânța unui vers. Sătul de slovă neagră, cu degetul condei, Izvoade noi de stele și flori vrea să dezlege. Și-ades se pleacă-n tină cu frică și culege Porunci de mult uitate în urme vechi de zei. În van îi spui de moarte, de Domnul Sabaot, Zâmbind curat ca unul ce nu-și știe păcate, El se și vede-n ceruri, mai mare peste toate, Că-și ia toiag de înger și umblă raiul tot. Sonet 235 Mă lupt să scap iubirea de pătimașul trup. Să n-o mai sorb cu ochii, să n-o mai mușc cu gura. Din lațu-mpreunării sălbatice s-o rup. S-o curățesc de carne, ca de pe aur zgura; Să te ador în suflet; doar duhul să-ți aleg– O veșnică-mbinare a două raze line… Dar cum te-arăți, mă-ntunec… și sufletul întreg Se face ochi, piept, brațe… zbucnite către tine, Pâlpâitor de pofte, iar dinainte-ți cad; Din nou vremelnicia își cască-n mine abisul. Rostogolit pe dâre de flăcări, ca-ntr-un iad, Mă-ntorc, cântând în carne… Mă doare numai visul Ca mai presus de fire, putând să o răstoarne, Iubirea e sămânța eternității-n carne. SONETUL CCXVIII (64) îți scriu sonete!... rîvnă pitică și deșartă, Cînd tu, corp-suflet-spirit, ești cel mai pur sonet. Nu Te-a făcut natura, ci în suprema-i artă Chiar cel Etern te scrise cu mînă de poet: Ce-adînc rimează ochii-ți cu cerul vast de vară; Și buzele sînt rima suavei aurori; Iar duhul, panoplie de foc, fără povară Stă-n carnea-ți cu lumina așijderea surori. Cum se mlădie versul grumazului, răsare Un istm de frumusețe să lege-n armonii Nemuritoarea strofă a pieptului din care Ies brațe, -ngemănate ca două melodii. Și-un orizont de slavă în tine-nchizi și-l iei Cu glorioase coapse sonetul cînd închei. 19 august 1956 SONETUL CCXX (66) ...Am scris iubire? Iartă... Citește: adorare; Sus, pîn'la tine, unde rîvnește al meu dor, Cuvîntul e omidă, cînd eu îl vreau condor, Să spintece vremi, spații, cu geniul în gheare... Stă necurmat în poartă-ți, cu ochii la ospețe, Să-ți ceară milă, Timpul, hainul cerșetor: în scîrnava lui mînă, tot mai nepăsător Tu zilnic svîrli, fărîme, slăvita-ți frumusețe... Nu-s rege, nu am aur să-mprăștii, nici onoruri; Atît: eternitatea mi-e singura unealtă Să nemuresc în spirit icoana ta înaltă, Sub ea să-nghețe vecii cu cîrdul lor de zboruri, Să-nmărmurească lumea de o iubire, care... ...Am scris iubire? Iartă... Citește: disperare... Miercuri, 5 dec. 1956
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. Last edited by glykys; 13.10.2013 at 01:55:17. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 15:54:36 |
| poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 19:15:49 |
| Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 16:59:15 |
| Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 12:46:00 |
| Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 15:31:41 |
|
|