![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Deosebit de interesant și constructiv topic ați deschis, domnule profesor!
Și-mi pare rău că, exact în perioada aceasta (în următoarele aprox. 2 săptămâni) am atât de puțin timp liber la dispoziție. Aș avea o întrebare, poate prea complexă... sau prea simplistă, într-un anumit sens... nu-mi dau seama. Prea simplistă, în sensul că poate ar fi fost normal să știu asta încă din clasa a X-a... :) Aș vrea să vă întreb: cum este înțeles sufletul uman în știința psihologiei? Mai exact, cum își definesc psihologii propriul obiect de studiu? Se afirmă că sufletul are o natură diferită de cea a trupului, sau se confundă cu funcțiile creierului... sau cum? Nu vă întreb care este opinia psihologilor credincioși creștini (printre care știu că vă numărați) pe această temă, ci care este poziția predominantă în rândul psihologilor în general. Vă întreb fiindcă am auzit anumite prejudecăți în această privință, potrivit cărora psihologia ar afirma despre suflet că... De fapt, mă abțin, fiindcă acele idei, aproape sigur, sunt simple prejudecăți, afirmații nedocumentate științific și n-aș vrea să contribui la răspândirea unor astfel de copilării pe un forum public. Și poate că ar fi interesant (acum mi-a venit în gând...) să ne spuneți dacă psihiatria definește psihicul într-un mod total diferit, poate chiar antinomic față de psihologie (având în vedere caracterul ei de ramură a medicinei, știință exactă, spre deosebire de psihologie, care e socio-umană și, vorba aceea, nu demult desprinsă din filosofie), sau cele două domenii se aseamănă în această privință. Și încă ceva (m-am gândit tot acum, pe moment...): noțiunea de psihic din psihologie include și ceea ce noi, în teologie, înțelegem prin duh? Un fenomen al vieții spirituale ar putea fi analizat și psihologic?... Sau psihicul doar participă la viața duhului?... Sper că n-am formulat naivități prea comice! :) Recunosc că sunt total pe alături și va trebui să fiu bine informată și în acest domeniu, chiar dacă n-am intenția să devin psiholog. Ține de cultura generală, mai ales pentru un absolvent de Teologie și... înțelegeți dvs la ce mă refer. :) Vă felicit pentru deschiderea topic-ului și vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri. Nu știu dacă voi mai posta pe topic, dar, cu siguranță, vă voi citi mesajele. Le propun și celorlalți participanți la discuție (deși nu țin minte să-mi fi acordat cineva rolul de moderator!?...) ca, înainte de exprima obiecții, să formuleze întrebări, pentru a înțelege dacă acele obiecții sunt sau nu întemeiate. :) Unele critici pot fi perfect justificate, altele, însă, simple prejudecăți. De aceea, personal încerc să fiu rezervată față de ceea ce nu am studiat și să-mi exprim opiniile doar atunci când sunt sigură de un anumit aspect. E doar o sugestie, o opinie personală, pe care am formulat-o citind unele mesaje în care psihologia este suspectată de favorizarea mândriei etc. Hristos în mijlocul nostru!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|