![]() |
![]() |
|
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Important este sa nu ajungi sa fii nevoit a tine regim. Un om sanatos, care nu a facut abuz de diverse mancari, nu are nevoie sa tina tot felul de regimuri sau "diete de slabit"!
Toate alimentele (si carnea prajita, si untul, si uleiul de floarea-soarelui si un pahar de vin bun la masa, etc) au rolul lor in organism, totul este sa nu faci abuz! De exemplul cartofi prajiti cu o friptura merg foarte bine, un bors moldovenesc cu carne sau o ciorba de burta la fel, etc! De mici ce sa mai zic- e mancarea traditionala, la care romanul nu cred ca va renunta vreodata! |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Decat sa mananc o margarina sintetica, mai degraba un unt care e mai natural! E adevarat ca nu mai are gustul untului de dinainte de 1990 (cand mancarea nu continea atatia aditivi sintetici), da' oricum decat margarina e mai bun!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Am mai cules cateva sfaturi de pe net.
Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori. Mamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece. Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan.. (prefer felia de lamaie pentru a fi totul cat mai natural). Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge intotdeauna cu putina zeama de lamaie sau otet, astfel dispare mirosul neplacut. Ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata daca i se adauga o lingurita de zahar. Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora. La prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert. Dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi. Zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba. Friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina. Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare. Albusul se spumeaza mai bine si mai repede daca este tinut la rece, si daca nu trece nici un pic de galbenus. |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Stai să vezi vezi cînd încep durerile. Care au prostul obicei să pornească brusc și să se termine relativ repede și tragic. Dacă micii industriali și semipreparatele nu ar conține substanțe potențiatoare de gust cum ar fi celebrul monoglutamat de sodiu, nu ai putea să mănînci chestiile alea nici în situație de supraviețuire. Apropo, cînd coci micii, și arsura consumată dar și fumul inhalat sînt factori cancerigeni. Cu părere de rău, cei ce mănîncă mici sînt niște sinucigași conștienți (din categoria ”vreau să-mi trăiesc viața”) sau inconștienți (”nu-mi pasă, am mai mîncat și n-am murit”).
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti. Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine. Last edited by Miha-anca; 13.08.2013 at 23:07:51. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :) Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile: - Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla. - Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii. - Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust. - Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună! Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd. Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini. Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa stii ca si eu cunosc retetele lui Ernst Günter. Dealtfel eu am fost ani de-a randul vegetariana, asa ca nu te contrazic, ci stiu precis ca ai dreptate. Imi zici ca si sotia ta e adepta acestei mancari sanatoase. Ce te-ai face, daca ea nu ar accepta mancarea sanatoasa si ar vrea carne in fiecare zi?!? Asta, ca sa intelegi cum de am ajuns iar sa mananc carne. Imi cer scuze de off-topic. |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu știu cine e Ernest G. Pentru noi, rețeta respectivă e alternativa la ciocolata din comerț, tocmai din cauză că fiica mea va crește și va vrea ce mănîncă alți copii. Păi dacă soția nu ar accepta, ar găti orice ar vrea. Dar pe mine nu m-ar forța să mănînc orice. Mai ales junk food.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Aveea Jean Constantin o melodie foarte sugestiva pe tema asta- a mancarii in general si a "mancarii sanatoase"": yutub- ""Jean Constantin Vreau sa fac un chef nebun""!
Acuma nu putem manca numai verdeturi sau numai vegetarian- trebuie si carne si lactate! Iar carnea sa zicem intr-un bors sau ciorba merge numai farta, dar la friptura nu ai cum sa nu o prajesti! O varza cu ciolan , celebrele (daca mai tineti minte) conserve de fasole cu carnati, la un gratar la iarba verde (unde mai ales acuma vara cand e cald merge si o bere) , o parjoala sau sarmale nu au de ce sa faca rau. Iar cu micii fac parte din traditia romaneasca, sunt gustosi, nu vad ce ar fi rau la ei (cu conditia ca si carnea din care sunt preparati sa fie proaspata- asta conteaza foarte mult) si romanul nicioadata nu cred ca va putea renunta la ei! Poate cea mai gustoasa mancare si bine preparata am intalnit-o in Basarabia! Aia intradevar specialisti cand vine vorba de bucatarie- e adevarat si multe rusoaice de pe acolo la gabarit cam "balsoi"- "tanc T-32""! |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile:
- Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla. - Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii. - Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust. - Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună! Deci..am cateva intrebari: - ce consistenta are produsul final? - se poate pastra mai multe zile ? - pudra de roscoave???? Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini. Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...[/quote] Turte care bat pasca????Cu drojdie sau fara? sare, miere???Altceva? Chiar nu stiu ce am facut... Last edited by Leoaica; 14.08.2013 at 14:02:31. |
|