![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Citat:
Uleiul de floarea-soarelui trebuie evitat chiar și crud. Cel puțin cel care e depozitat în sticle transparente (99% e ținut în plastic transparent). Margarină? Adică să mîncăm plastic în post? Mai bine nu mîncăm nimic în post... :) Cînd am fost în Israel am fost uimit că în salata de la galantar mi-au pus ciuperci crude. Dar le-am mîncat și am învățat cu ocazia aceea că nu trebuie să coacem / fierbem / prăjim ciupercile. Cu mămăligă, usturoi și eventual o fiertură de boabe sînt excelente.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Citat:
Se poate face si supa de ciuperci negatite(pleurottos),doar marinate in frigider cateva ore iar cand este gata se adauga lapte de migdale facut in casa,la blender.
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
#3
|
|||
|
|||
|
Citat:
Margarina=plastic? Eu stiam ca este grasime vegetala... dar poate am inteles gresit. http://www.wikifood.ro/nutritie/prin...rganismul.html Dar mai stiu ca bolile se nasc in primul rand din cauza pacatelor noastre si atunci imi concentrez atentia la acestea. |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Citat:
Sos cu făină prăjită în margarină?! Vrei să-ți ucizi familia? Eu zic să mai cauți și alte articole despre margarină, cum ar fi ăsta. Verifică și sursele, nu crede orbește tot ce citești. Vezi ce sînt acizii grași saturați, grăsimile trans, trigliceridele. Vezi cîte chimicale se bagă în margarină și care e procesul tehnologic de fabricare. La sfîrșit răspunde-ți sincer la întrebarea dacă îți place gustul acestei substanțe (pentru mine e ca și cum ai mînca plastic moale). Între timp, ia o cutie, citește eticheta și vezi cîte substanțe cu denumiri pe care nu le înțelegi sînt scrise acolo. Eu și cînd cumpăr ulei de măsline sînt atent să nu fie concentrația de acizi grași saturați mai mare decît 14g, raportul AG mononesaturați / AG polinesaturați să fie minim 6, recipientul din sticlă să fie cît mai închis la culoare. Nu e greu, dar trebuie să știi lucrurile astea și să-ți pese. Două din păcatele-sursă pentru multe alte păcate sînt neștiința și ignoranța. Astea ne bagă în groapă mai înainte de vreme, pentru că dăunează atît sufletului, cît și trupului. Tocmai a fost înmormîntarea unui fost coleg care a murit de cancer, la 35 de ani. A lăsat în urmă părinții înnebuniți de durere, soția văduvă și copilul fără tată. Mama mea a avut accident vascular cerebral cu urmări foarte grave din cauza găsimilor saturate (alea care la temperatura camerei sînt solide, cum ar fi untul, grăsimile animale, margarina), pentru că ele blochează în timp vasele de sînge și în special capilarele. Cine are urechi de auzit să audă. Ceilalți își vor înmormînta copiii și partenerii de viață sau vor pleca ei din lumea asta mai înainte de vreme.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Important este sa nu ajungi sa fii nevoit a tine regim. Un om sanatos, care nu a facut abuz de diverse mancari, nu are nevoie sa tina tot felul de regimuri sau "diete de slabit"!
Toate alimentele (si carnea prajita, si untul, si uleiul de floarea-soarelui si un pahar de vin bun la masa, etc) au rolul lor in organism, totul este sa nu faci abuz! De exemplul cartofi prajiti cu o friptura merg foarte bine, un bors moldovenesc cu carne sau o ciorba de burta la fel, etc! De mici ce sa mai zic- e mancarea traditionala, la care romanul nu cred ca va renunta vreodata! |
|
#6
|
|||
|
|||
|
Decat sa mananc o margarina sintetica, mai degraba un unt care e mai natural! E adevarat ca nu mai are gustul untului de dinainte de 1990 (cand mancarea nu continea atatia aditivi sintetici), da' oricum decat margarina e mai bun!
|
|
#7
|
||||
|
||||
|
Am mai cules cateva sfaturi de pe net.
Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori. Mamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece. Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan.. (prefer felia de lamaie pentru a fi totul cat mai natural). Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge intotdeauna cu putina zeama de lamaie sau otet, astfel dispare mirosul neplacut. Ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata daca i se adauga o lingurita de zahar. Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora. La prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert. Dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi. Zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba. Friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina. Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare. Albusul se spumeaza mai bine si mai repede daca este tinut la rece, si daca nu trece nici un pic de galbenus. |
|
#8
|
||||
|
||||
|
Citat:
Stai să vezi vezi cînd încep durerile. Care au prostul obicei să pornească brusc și să se termine relativ repede și tragic. Dacă micii industriali și semipreparatele nu ar conține substanțe potențiatoare de gust cum ar fi celebrul monoglutamat de sodiu, nu ai putea să mănînci chestiile alea nici în situație de supraviețuire. Apropo, cînd coci micii, și arsura consumată dar și fumul inhalat sînt factori cancerigeni. Cu părere de rău, cei ce mănîncă mici sînt niște sinucigași conștienți (din categoria ”vreau să-mi trăiesc viața”) sau inconștienți (”nu-mi pasă, am mai mîncat și n-am murit”).
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
|
#9
|
|||
|
|||
|
Majoritatea sosurilor din bucatarie se bazeaza pe faina si uleiul in care se prajeste.
Cei, care sunt f constienti de ceea ce mananca, sa evite aceste sosuri; dar eu nu ma descurc fara sosuri: ciulama de pui sau de ciuperci, puire de spanac sau urzici, si multe altele. Era sa uit de prajituri: ele aproape toate se fac din faina si o grasime, fie ulei sau unt. Va felicit daca puteti sa traiti fara cozonac de Craciun, sau pasca de Pasti. Nu fac recomandare catre nimeni sa-mi urmeze exemplul; chiar dimpotriva, sa faca fiecare cum crede ca e mai bine. Last edited by Miha-anca; 14.08.2013 at 00:07:51. |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Citat:
Te invit la Timișoara să stai o spătămînă la noi și îți promit că vei mînca numai bucate diferite și toate delicioase. Dar mai presus de toate sănătoase! Și... strict vegetale. :) Uite aici o rețetă care înlocuiește cu mare succes prăjiturile: - Seara decojești niște alune de pădure și nuci. Le pui într-o cană mare cu apă, împreună cu migdale, semințe de in, răsărită, bostan, chia, susan și ce mai vrei tu. Ai grijă că se vor umfla. - Dimineața arunci apa, păstrînd doar puțină pe fundul cănii. - Adaugi cîteva linguri de pudră de roșcove și de miere de albine, după gust. - Amesteci bine și va rezulta un fel de ciocolată, pe lîngă care ceea ce se vinde la magazin drept ciocolată e o minciună. Poftă bună! Prietenii mi-au reproșat că nu le-am spus mai din timp rețeta asta. Apropo, nu e desert, e mîncare de dimineață de exemplu, o adevărată bombă de proteine, vitamine, enzime, grăsimi, zaharuri, minerale, antioxidanți șamd. Cozonac? Nu, pîine de casă din făină integrală de grîu Spelta și coaptă cu grijă la cuptor în tavă ceramică, eventual cu maia din făină de secară în loc de drojdie. Puțini cunosc gustul și mirosul acestei pîini. Dacă însă combini făina de grîu cu cea de secară, orz, ovăz și nu mai știu ce pune nevastă-mea acolo și faci un fel de turte, rezultă ceva ce bate orice pască, fie ea și cu brînză, ou, stafide și zahăr. Mărturisesc că nu am mîncat des, dar niciunde în altă parte nu am avut șansa să mă bucur de așa ceva. Abia aștept să ajung în țară...
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. |
|
|