![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by klamath; 13.05.2013 at 13:12:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu am un prieten fost romano-catolic, actualmente greco-catolic cu care am relatii f. bune. Si nu e singurul romano-catolic sau semi-catolic :)
|
|||
|
|||
![]()
Pai nu zic sa nu mai avem nici o legatura unii cu altii, dar in ceea ce priveste dogma si credinta noastra ortodoxa, cred ca nu ar trebui facuta nici o concesie! Cum de exemplu s-a facut cu schimbarea calendarului de la nou la vechi. Mare greseala..
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dacă un catolic spune ceva bun despre catolicism, atunci este, în mod evident, o sursă proastă. Dacă un catolic spune ceva rău (de preferință, chiar îngrozitor) despre un alt catolic, atunci este o sursă foarte bună, independentă, obiectivă și demnă de crezare. Hilar. Ca să vă formați o idee despre măsura corectă cu care trebuie să judecăm asemenea surse, vă recomand lectura "Acuzațiilor" călugărului și istoricului ortodox Mihail Psellos la adresa patriarhului Constantinopolului Mihail Cerularie (Sfântul Cerularie, pentru ortodocși), un document care urma să fie prezentat în fața Sinodului, dacă n-ar fi intervenit moartea lui Cerularie, document în cuprinsul căruia Cerularie este acuzat de: impietate (erezie), tiranie, crimă, sacrilegiu și nedemnitate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand un romano-catolic "Biserica Romano-Catolica" de exemplu, el crede ca se refera la Biserica lui Hristos. Cand un ortodox foloseste aceeasi sintagma, se refera la sensul general de "biserica", care poate fi impropiat de orice eretic sau schismatic in definitiv. In cazul asta, e vorba de o adresare de politete, din necesitatea de a intretine o anumita cordialitate, fara de care anumite lucruri care nu merg prea stralucit ar merge probabil de-a dreptul rau. Interesant si oarecum amuzant este ca foloseste termenul de "sanctitatea" cara arata o oarecare impropriere a unei titulaturi care este in primul rand pretinsa nu atat recunoscuta sub aspect dogmatic. Ortodox, romanesc si bisericesc, daca realitatea ar fi de asa natura, ar fi fost "Sfintia Voastra". Si apropo de politica si motivatii, sunt indicii chiar pe link -ul postat: "Ne exprimăm speranța că Sanctitatea Voastră Veți continua să-i sprijiniți pe credincioșii ortodocși români care trăiesc în număr mare, în diferite țări din Europa, în special în Italia, așa cum constant au făcut-o predecesorii Voștri, vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Emerit Benedict al XVI-lea."
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 13.05.2013 at 14:29:13. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In cazul ortodocsilor e vorba de "sfintit", doar in cazul Papei e vorba de "sfant". Sfintiti sunt toti ierarhii, preotii si chiar calugarii, datorita faptului ca au fost hirotoniti (in cazul preotilor). De aceea se mai foloseste "Sfintia voastra". "Sanctitatea voastra" inseamna acelasi lucru, sfintit, sau "Sfintia voastra", cum arata chiar si dictionarul. |
|
|||
|
|||
![]()
De fapt dl. Dragomir stia ca nu e asa, pentru ca am mai scris de cateva ori despre asta. in cazul ortodocsilor e vorba de "sfintit", nu "sfant", ca in cazul papei.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu e meritul meu ca am gasit scrisoarea, a dat-o prima data Decebal in mesajul sau. Eu am gasit pe net si datarea exacta, doar asta am scris in plus.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ioan Paul Al II-lea | nsd | Biserica Romano-Catolica | 3 | 08.09.2015 20:01:17 |
Sa-l pomenim in rugaciuni pe Paul | cristiboss56 | Umanitare | 5 | 28.04.2010 21:45:03 |
Paul washer - sermon jam | cristian24 | Pocainta | 0 | 14.11.2009 11:39:14 |
Patriarhul Bartolomeu si Papa Ioan Paul a IIlea | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 5 | 22.06.2008 16:16:04 |
|