Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 25.04.2013, 07:20:05
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Mesaje: 897
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Doar sa consolideze si sa renoveze, iar monumente noi sa nu se faca ? Unde ar fi ajuns Roma, Parisul, Petersburgul cu asemenea gandire investitionala ? Florenta ar fi ramas cu Cimabue si Fra Angelico, nu am fi auzit niciodata de vreun Michelangelo. Parisul ar fi ramas doar cu splendorile Vechiului Regim.

Monumentele, in cadrul carora lacasurile de cult ocupa un loc eminent, dau atractivitatea unui loc si fac sa i se duca vestea. Astazi, cand spuneti "Barcelona", spuneti "Catedrala Sfanta Familie", tot asa cum ieri, cand spuneati "Paris", spuneati "Notre Dame". A face investitii in arta monumentala inseamna nu numai a hrani familii de muncitori si artizani, ci a crea emulatia artistica, efervescenta, spiritul competitional si circulatia de idei fara de care arta moare, iar artistii emigreaza. Hotarat lucru: ei nu pot trai din proiecte de varuit Biserica lui Bucur Ciobanul. Pe urma, toate marile cheltuieli pe care arta monumentala le presupune le scoti cu varf si indesat de la turistii amatori de arta: unii parcheaza, altii cumpara ilustrate, altii platesc un ghid care plateste un impozit si toti beau Coca Cola. Cumparata de la buticuri care platesc chirie de "zona zero-vanzare sigura". Oare ce-ar fi nordul Moldovei fara manastirile ortodoxe din perioada buna a feudalismului romanesc ? Cred ca turismul ar scadea la jumatate in acea zona de economie calamitata. Poate ca lui Stefan i-a fost greu sa gaseasca bani sa ridice Putna intre doua razboaie, dar a avut intuitia geniala ca asta e opera care dureaza mai mult decat orice altceva. Iar daca anual mii de oameni merg in acea zona de Extrem Miazanoapte a tarii e ca sa vada Manastirea Putna, nu combinatul zootehnic Putna.
Dumneata, compari ,mere cu pere !!!
Cum se pot compara timpuri de ascensiune econmica, cu cele de recesiune ???

De ce taman in toiul crizei economice banii trebuie directionati inspre opere de arta, asa cum sustii dumneata ???

Eu cred ,ca trebuie sa fie tocmai invers, adica in vremi de ascensiune, cand exista un surplus, si intreaga societate este dispusa sa-si directioneze acest surplus,inspre opere de arta ,deci si biserici,atunci trebuie facut cum spui dumneata,si asa s-a procedat mereu in istoria lumii !!!
Reply With Quote
  #2  
Vechi 25.04.2013, 11:08:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
Dumneata, compari ,mere cu pere !!!
Cum se pot compara timpuri de ascensiune econmica, cu cele de recesiune ???

De ce taman in toiul crizei economice banii trebuie directionati inspre opere de arta, asa cum sustii dumneata ???

Eu cred ,ca trebuie sa fie tocmai invers, adica in vremi de ascensiune, cand exista un surplus, si intreaga societate este dispusa sa-si directioneze acest surplus,inspre opere de arta ,deci si biserici,atunci trebuie facut cum spui dumneata,si asa s-a procedat mereu in istoria lumii !!!
Este exact invers. MAI ALES in vremuri de recesiune statele trebuie sa investeasca in opere durabile, precum monumentele si lacasurile de rugaciune. Acestea, si nu masurile pompieristice sunt baza cresterii viitoare. A considera altfel inseamna a confunda temeliile si a cladi pe nisip, a lua in serios teoria marxist-leninista dupa care economicul, materialul primeaza, iar spiritualitatea, in caz ca e recunoscut conceptul, vine cumva dupa aceea si ca urmare a bunastarii. Iata inca unul dintre miturile ultimului secol!

Despre Stefan Voda (pentru ortodocsi: Sf Stefan), care a cladit zeci de biserici, una mai indrazneata decat alta, in epoca de mare tulburare, deja am vorbit. Ce-ar fi fost daca sfatnicul sau, Luca Arbore i-ar fi spus: "Doamne, altele sunt prioritatile: trebuie sa-i platim pe plavanii care trag cu arcul, trebuie sa cumparam tunuri nemtesti, trebuie sa facem bolnite pentru ologi si crese pentru tzanci !".

Rare au fost perioadele de criza atat de mare in Statul Papal ca in vremea Papei Iuliu al II-lea. Banii erau dramuiti, bantuiau molimi si crestini in solda dusmanilor puterii temporale a Papei venisera cu tunurile pana la portile Romei. Si totusi, exact atunci Iuliu al II-lea a comandat Capela Sixtina lui Michelangelo, in timp ce un alt artist, Rafael Sanzio, platit tot cu aur, era ocupat cu zugravirea Salii de Receptie. Cine mai stie azi ca, in final, Papa Iuliu a esuat in luptele sale de a elibera Italia ? Nimeni. In schimb, Capela Sixtina a lui Michelangelo Buonaroti si Palatul Papal al lui Rafael Sanzio au uimit si uimesc si astazi o lume intreaga.

Mai inainte, cand imparatii Bizantului au construit Sfanta Sofia, cronicile vremii spun ca finantele erau atat de secatuite, incat nu mai erau bani nici ca sa se cumpere uleiul candelelor. Sapa de lemn in care aceasta ciclopica constructie a dus Bugetul Bizantin s-a uitat, in schimb astazi, cand spui "Istanbul", spui "Hagia Sophia".

Deci, tinere cavaler: e cea mai perversa iluzie ca, mai ales in caz de saracie, trebuie sa ne umplem mai intai burtile si pe urma sa avem grija de glagorie, cand exact invers e normal.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #3  
Vechi 25.04.2013, 11:53:10
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Zice Guardianul ceva despre operele de artă. Iar Mihnea zice și el că da, opere de artă, chiar la sărăcie. Invocînd pe Luca Arbore, pentru moment...
Dar dacă vorbim de artă, picînd în sociologia și istoria ei, să sesizăm că de-a lungul vremurilor s-au construit monumente și au apărut felurite opere de artă nu doar în epoci blânde, cu surplus, ci și în vremuri de sărăcie. Nu doar în țări bogate ci și în țări sărace (sau viceversa). Nu doar când artistul era în floare ci și când era pe moarte etc.

Se pare că arta își urmează drumul ei care ascultă de alte legi decât cele economice, cu care însă ce-i drept se mai ciocnește din când în când. Exact cam cum Biserica cu statul, cu istoria.

Eu sunt adeptul celei de-a treia poziții în materie de construit artă și biserici: indiferent cât de sărac sau de bogat e statul și boboru, să-și vadă artele și cultele de treaba lor. Că ele nu ascultă de bogăția sau sărăcia noastră, ci de fiorul lor venit de-altundeva...

P.S. Un cuvânt despre biserici ca operă de artă. Pentru mine acest aspect, deși nu îl neg și deși îi pricep întrucâtva rostul și sensul, este secundar. E un aspect care poate fi lăsat la o parte, deși plăcut ar fi ochiului și duhului ca lăcașul de cult să fie frumos, puternic, zdravăn, penetrant prin secoli.
Iată un argument luat din practica BOR: un preot ortodox, cu serioasă experiență, cu pricepere și meșteșug, cu suflet de preot precum îl cunosc eu (dar sunt conștient că acest argument e cel mai slab, fiind cel mai subiectiv) slujește de un an, în Italia, folosindu-se de-o... mașină Dacia. Practic, părintele își cară și ține biserica în mașină.
A fost trimis de Patriarhie să slujească acolo, a fost numit de episcopul locului, și-a luat și familia (soția și 3 copii) cu el și, până s-o găta o biserică potrivită la Roma, părintele se folosește de mașina personală. Își ține toate cele de trebuință în Dacie și merge de colo-colo, unde îl cheamă nevoile turmei.
Desigur, un cămin cultural sau cam așa ceva i-a pus la dispoziție o sală, unde a improvizat o biserică. Dar fiind o sală goală și atât, iar căminul fiind o resursă de spațiu pentru multe alte activități, părintele își ia de fiecare dată icoanele și obiectele de cult, vine la slujire, amenajează și mobilează, ține slujba, apoi strânge și se duce....
Uimitoare situație, nu-i așa?
Oare vine cineva acolo, la slujbă?
Ei bine, da, vine multă lume, biserica e plină de români creștini-ortodocși, au loc toate cele din bisericile noastre, toate slujbele. Inclusiv Botezul, Cununia, Liturghia, Sfânta Împărtășanie.
Veți zice că nu e canonic? Habar n-am, dar câtă vreme episcopul și Patriarhul au dat această ascultare...

În concluzie, precum creștinii de demult în grote, iată și astăzi credința și Tainele în căminele culturale și Dacii. O Dacie care, de data asta nu mai e roz, ca poneiul, ci albastră de tot.

Last edited by cezar_ioan; 25.04.2013 at 11:57:59.
Reply With Quote
Răspunde