Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.03.2013, 15:34:05
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Deo gratias! Iata inca un pas spre impacare.
Nu e un pas spre impacare, ci unul spre scindarea lumii ortodoxe. Din pacate, patriarhul Bartolomeu uita ca el este primul intre egali, desconsiderandu-i in mod sistematic pe ceilalti, comportandu-se ca un "papa atotputernic" :). Frumos ar fi fost sa participe mandatat de catre BO, ca reprezentant al patriarhilor ortodocsi, insa el pare ca doar ilustreaza ruptura dintre ierarhia constantinopolitana si popor/cler.Daca faci parte din Biserica, ar trebui sa tii cont si de ceilalti, sa fii in comuniune cu ei,chiar sacrificandu-ti unele convingeri personale, daca nu, atunci fa-ti "biserica" ta si faci ce vrei. Din moment ce ceilalti patriarhi s-au limitat la a trimite scrisori de felicitare, asa cum cere politetea interecleziala, ar fi trebuit si el sa se rezume la asta, iar pentru "gesturi istorice"- sa se consulte cu ceilalti, inainte de a le face.

Pentru tine, "pas spre impacare" e banuiesc si aparitia hibridului greco-catolic,nu?.De aceea te-ar bucura daca Patriarhia Constantinopolului s-ar rupe de BO si ar intra sub autoritatea Romei. Rupi putin cate putin din ceilalti, pana-i sfasai de tot :)

Last edited by ioanna; 17.03.2013 at 16:42:32.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2013, 20:44:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu e un pas spre impacare, ci unul spre scindarea lumii ortodoxe. Din pacate, patriarhul Bartolomeu uita ca el este primul intre egali, desconsiderandu-i in mod sistematic pe ceilalti, comportandu-se ca un "papa atotputernic" :). Frumos ar fi fost sa participe mandatat de catre BO, ca reprezentant al patriarhilor ortodocsi, insa el pare ca doar ilustreaza ruptura dintre ierarhia constantinopolitana si popor/cler.
De fapt nu e ceva deosebit, doar presa catolica prezinta evenimenul asa, ca si cum ar fi aproape ortodocsii de a trece la catolicism. Probabil e doar o asistare la evenimentul catolic si la slujba, daca ar fi coslujire ar fi caterisit in Romania. :) La fel s-a intamplat si cand Papa a fost la o slujba la Constantinopol. Dupa hotarea Sinodului in cazul IPS Corneanu s-a intamplat chiar in Mitropolia Banatului un astfel de eveniment, un preot a fost caterisit (sau i s-a interzis o perioada sa slujeasca) din cauza faptului ca a slujit impreuna cu un preot catolic.
Dar Patriarhia ecumenica de 100 de ani a facut multe greseli, toate schismele s-au produs datorita ecumenismului gresit inteles facut de aceasta. Schimbarea calendarului a avut ca intentie realizarea unor concesii pentru unirea cu alte culte, a rezultat doar aparitia stilistilor. Ridicarea anatemelor s-a facut fara nicio consultare cu alte patriarhii, a dus la treceera la stilisti a altor ortodocsi, in special greci (Kallomiros a ajuns astfel la stilisti). Am observat ca patriarhul nu are prea multe contacte cu alte Patriarhii ortodoxe, mai mult cu catolicii.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2013, 23:13:47
mbmbmb mbmbmb is offline
Member

Data înregistrării: 06.04.2013
Locație: Lugoj
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dupa hotarea Sinodului in cazul IPS Corneanu s-a intamplat chiar in Mitropolia Banatului un astfel de eveniment, un preot a fost caterisit (sau i s-a interzis o perioada sa slujeasca) din cauza faptului ca a slujit impreuna cu un preot catolic.
Nu stiu ce preot a fost caterisit,dar va pot spune din Banat ca IPS Corneanu e bine-merci,desi nu numai ca a slujit impreuna cu un preot catolic,ci chiar s-a impartasit cu un protestant,dar,din pacate nu-mi amintesc de ce confesiune era.De asemenea,va pot spune ca anual in saptamana nu stiu cum ii zic ei-a infratirii sau nu stiu cum,se tin slujbe pe rand in biserica ortodoxa si in alte 7 "biserici" cu care probabil vor sa se "infrateasca" cei de sus-ma refer de la Mitropolie in sus...
Reply With Quote
Vechi 08.04.2013, 11:27:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mbmbmb Vezi mesajul
Nu stiu ce preot a fost caterisit,dar va pot spune din Banat ca IPS Corneanu e bine-merci,desi nu numai ca a slujit impreuna cu un preot catolic,ci chiar s-a impartasit cu un protestant,dar,din pacate nu-mi amintesc de ce confesiune era.De asemenea,va pot spune ca anual in saptamana nu stiu cum ii zic ei-a infratirii sau nu stiu cum,se tin slujbe pe rand in biserica ortodoxa si in alte 7 "biserici" cu care probabil vor sa se "infrateasca" cei de sus-ma refer de la Mitropolie in sus...
IPS Corneanu a fost iertat pentru ca si-a recunoscut greseala (desi dupa cateva luni a spus intr-un interviu ca nu regreta, boala ecumenismului e grea, nu trece asa usor), acum stiu ca s-a pensionat. Preotul de care vorbeam era in Episcopia Caransebesului: http://www.razbointrucuvant.ro/recom...ea-canoanelor/
Din cate stiu s-a nascut atunci iar o controversa, intre IPS Corneanu si Sinodul Mitropoliei Banatului, probabil din cauza acestui caz de caterisire, Mitropolitului i se retrasese la un moment dat dreptul de semnatura.
Reply With Quote
Răspunde