![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Unul este domeniul fizic si epistemolgia si altul este domeniul metafizic si gnoseologia. Consider ca apologetica in domeniul fizic trebuie sa aiba un singur scop, acela de a arata limitele ontologice ale stiintei: exclusiv explicarea modului acesta de functionare al universului, fara a putea oferi vreodata vreo explicatie stiintifica (bazata pe metoda stiintifica ce implica epistemologia) pentru cauza Big Bang. De asemnea consider ca stiinta nu va putea niciodata sa ofere o explicatie pentru cauza constiintei umane... (ce implica cognitia umana specfica ce depaseste granitele domeniului fizic patrunzand in sfera metafizica...) Credinta nu implica acceptara rationala a unor formulari dogmatice ci credinta inseamna incredintare... si implica conlucrarea inechivoca constienta cu harul lui Dumnezeu. "[...]Primeste si putere in credinta, care vine din contemplatie, si nu ca la inceput, din citiri si din speranta tainica pe care o avem de la Sfantul Botez si din invataturile cele drepte, ci credinta care vine din vederea cea duhovniceasca; vede si crede, deci. La fel si celelalte daruri ale lui Dumnezeu, vin ca un lant, har si mila, fara ca acesta sa le ceara. Nici chiar cand sta la rugaciune nu poate sa spuna: " Da-mi cutare sau cutare ", pentru ca Domnul ii da mai mult decat ar cere el. Iar rugaciunea lui este numai sa se faca voia lui Dumnezeu.[...] " Sfantul Gheron Iosif Isihastul - Marturii din viata monahala capitolul: Scrisoare catre un pustinc isihast subcapitolul 7. Despre cum revine harul dumnezeiesc, dupa ce, mai intai, am fost bine incercati: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ast-81020.html Credinta nu are un scop in sine ci scopul credintei este cunosterea lui Dumnezeu prin conlucrarea constienta cu harul Duhului Sfant care asigura cognitia dhovniceasca adecvata (celor 3 trepe: despatimire, iluminare-contemplatie, desavarsire-indumnezeire). Doamne "intru lumina Ta vom vedea lumina" (Psalmi) "Demult auzisem vorbindu-se despre Tine, insa acum te-a vazut ochiul meu, de aceea ma smeresc pocaindu-ma in sac si cenusa" (Iov) In acest context: ochiul = mintea, intelectul: rational, contemplativ, afectiv "Cum pot sa vorbesc de rau pe Dumnezeu cand simnt duhul Lui in pieptul meu" (Iov) "Noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim" (Ioan 3) "Noi am crezut si am cunosctu ca Tu este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel viu" (Ioan 6) Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
cum putem ajuta pe cineva sa-L gaseasca pe Dumnezeu? | eulaura | Generalitati | 25 | 27.06.2013 15:36:21 |
Cum putem ii mai putem ajuta pe cei dragi care s-au stins? | alex190 | Spiritualitatea ortodoxa | 14 | 12.09.2012 21:24:24 |
Cum putem ajuta? | Adriana-Simona | Calugarul | 15 | 05.01.2012 01:11:49 |
Si noi putem ajuta | anita | Umanitare | 2 | 16.09.2009 19:42:32 |
Macar o data putem ajuta... | maryanast | Umanitare | 5 | 29.11.2007 22:25:51 |
|