Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.10.2012, 21:57:48
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
DA, probabil ca la mine se referea, caci invatatura curata de la Dumnezeu nu place.
Dar nu am auzit parerea ta, Mirela, despre topicul de fata. Care este?

Părerea mea despre topicul de față e că este prea lung !
N-am apucat să citesc tot... și oricum nu ma prea interesa problema în sine, că eu stau bine cu abstinența. :)
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 22:03:53
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Părerea mea despre topicul de față e că este prea lung !
N-am apucat să citesc tot... și oricum nu ma prea interesa problema în sine, că eu stau bine cu abstinența. :)
Adica preferi topice scurte? Ma uit la un topic pe care esti f activa si nu e deloc scurt. Hm.
Dar mai am o intrebare la tine, Mirela: s-a afirmat pe acest topic, ca Moise s-a ridicat cu trup cu tot la cer, aidoma Domnului Iisus Hristos si a Sf. Ilie. E adevarat? Asta sunt convinsa ca stii.

Last edited by Miha-anca; 13.10.2012 at 22:13:28.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 22:31:20
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
Adica preferi topice scurte? Ma uit la un topic pe care esti f activa si nu e deloc scurt. Hm.
Dar mai am o intrebare la tine, Mirela: s-a afirmat pe acest topic, ca Moise s-a ridicat cu trup cu tot la cer, aidoma Domnului Iisus Hristos si a Sf. Ilie. E adevarat? Asta sunt convinsa ca stii.

Ei, sunt topice și topice. :)

Asta cu Moise n-o știam. Ba, din contră, știam că pentru trupul lui s-a luptat Arhanghelul Mihail cu "știti voi cine"... care l-a luat.

Eu știam de Enoh, de Sfântul Ilie si de Sfântul Ioan Teologul (ucenicul iubit al lui Hristos, unul din cei 4 evangheliști) - de ei am citit că n-au cunoscut moartea și că Dumnezeu i-a luat la El in trup. Dar să nu deviem topicul....

Last edited by mirela.t; 13.10.2012 at 22:34:50.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 23:26:47
Miha-anca
Guest

Implicit

Citesc acum din Sf. Marcu pustnicul si am dat peste invatatura lui despre placerea omeneasca. Vom vedea cat de putin stim noi despre aceasta placere:

"Maica si inceput al schimbarilor spre rau este necredinta, iar de aici, acesteia ca niste fii ii urmeaza zavistia, urâciunea, viclesugul, pizma, pricirea, fatarnicia, cautarea la fata, slujirea inaintea ochilor [pentru lauda], clevetirea, minciuna, cucernicia cea cu nume mincinos si nu in adevar, si cate si mai cate patimi ca acestea anevoie pricepute si intunecate. Iar cea mai mare decat toate se arata in aceea ca unii prin intelepciunea cuvintelor le lauda pe acestea ca pe niste bune, iar vatamarea cea dintr-insele o acopera.

Insa de voiesti a arata viclenia lor, o voi face, insa din parte.

Vicleanul placator-de-oameni, intr-un chip sfatuieste, intr-alt chip vrajmaseste;
pe unul il lauda, iar pe altul il prihaneste;
invatand pe aproapele, pe sinesi se lauda;
la judecata impreuna graieste nu ca sa judece drept, ci ca sa-i izbandeasca vrajmasului;
cu linguseli mustra, pana ce, asa defaimand, se va lipi prieteneste de vrajmasul sau;
fara a-l numi, il cleveteste, ca sa-si acopere clevetirea;
pe cei neagonisitori ii jura ca sa-si marturiseasca cele ce le lipsesc, ca si cum ar voi sa le dea, si, cand vorbeste despre ei, ii vesteste ca pe unii ce cer;
inaintea celor neiscusiti se lauda, iar inaintea celor iscusiti smerit cuvanteaza, astfel avand lauda cea de la amandoi.

Laudati fiind cei imbunatatiti, el nu se indulceste, ci aducand inainte alta povestire, goneste lauda;
pe dregatori, nefiind de fata ei ii defaima, iar de fata fiind, ii slaveste in fata;
pe cei smerit cugetatori ii batjocoreste, iar dascalilor le cauta prihaniri; prostia o defaima, ca pe sinesi sa se arate ca un intelept;
faptele bune ale altora nu le baga in seama, iar rautatile le poarta intru pomenire.

Neincetat vremile vaneaza si fetele slujeste, ca multumita sa-si faca cea in multe chipuri patima a placerii de oameni; prin intrebarea celor straine, pe ale sale rele se ispiteste a le ascunde.

Iar calugarii cei adevarati nu asa, ci dimpotriva, pe relele altora le trec cu vederea, impreuna patimind cu dansii, iar pe ale lor numai lui Dumnezeu le fac aratate. Pentru aceasta si de la oamenii nestiutori ai scopului se defaimeaza, pentru ca nu atat oamenilor, cat lui Dumnezeu a-I placea se sârguiesc. Asadar, acesta si placut oamenilor se face, si pe sinesi se micsoreaza, si pentru amandoua asteapta rasplatirea de la Domnul, Cel ce a zis:

"Cel ce se inalta pe sinesi se va smeri, iar cel ce se smereste, pe sinesi se va inalta." (Matei, 23:12)

Iar Batranul, dupa ce l-a petrecut pe dansul, s-a intors lacrimand si rugandu-se.
"Iata pricina mahnirii si a denadejdii mele: ca pe legea cea duhovniceasca o graim altora si insine nu o pazim. Daca nu cu cuviinta si adeverire am urmat voirii celor intristati, e pentru ca aceia tin legea lui Dumnezeu si toate cele de deasupra lor, dupa cuvantul Scripturii - iar mie ca unui batran dati-mi iertare pentru putinatatea mintii mele - asa numai ca sa credem ca suntem vinovati celor intristatoare ce ni se intampla noua, macar desi nu din cele intamplate de curand si nici pentru aceleasi ucruri, ci din datorie veche".
din "Sfantul Marcu pustnicul: Scrieri, Ed. Egumenita pg. 122-125)

Last edited by Miha-anca; 13.10.2012 at 23:37:53.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:35:36
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
... s-a afirmat pe acest topic, ca Moise s-a ridicat cu trup cu tot la cer, aidoma Domnului Iisus Hristos si a Sf. Ilie. E adevarat?
Daca va referiti la postrile mele... va rog sa le recititi intrucat ati inteles eronat.

Sfanul Moise nu s-a ridicat la cer nici precum Domul Iisus Hristos cel inviat si nici precum Sfantul Ilie Tesviteanul (precum si Sfantul Ehoh) cel care nu a murit.

Se poate face o asemanare cu "modul tainic" in care a fost inviata Maica Domnului care este si Ea tot cu trup in Rai. Maica Domnului a murit (adormit) si a fost inviata si ridicata la cer de catre Hristos Iisus.

Sfantul Moise a murit ca orice om si a fost ingropat... insa a fost inviat intru Hristos Iisus, intrucat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului a fost prezent (in trup-ul pe care Sfantul Arhanghel Mihail l-a luat de pe pamant, satana stapanitorul acestei lumi care se impotrivea fiind invins - vezi epistola lui Iuda 1,9 - si de aceasta data de catre Arhanghelul Mihail, care il mai invinsese si in lupta din Cer cand Satana si adeptii lui au fost aruncati din cer... Hristos Iisus invingand-ul defintiv pe satana si "dezbracandu-l" de putere prin patimile, moartea pe cruce si invierea SA cea de a treia zi. Nu intram in amanunte acum).

Sunt lucruri tainice... cu anevoie de inteles pentru noi cei nestiutori si nepriceputi. De aceea sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca mila, pace si harul Duhului Sfant sa intelegem invatatura Sfintilor Parinti.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02