Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2012, 00:16:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Si revenind la un astfel de amanunt minor, cum ramane pana la urma cu autoflegelarea? Daca e permisa, totusi, in ce scop este permisa, sau care ar fi "motivele binecuvantate" pentru o astfel de actiune? Ca am banuiala ca scopul "binecuvantat" nu in acela pe care il cred cel mai multi oameni. Sunt foarte multi pe lumea asta care cred ca pedepsindu-se, facandu-si rau singuri si provocandu-si durere se vor izbavi, vor castiga iertarea lui Dumnezeu si vor scapa de pedeapsa Lui, dar ma indoiesc ca e chiar asa ...Ar fi mult prea simplu si usor.
La cele (excelent) spuse de dl N. Priceputu, adaug că există o anumită bucurie a suferinței întâlnită la mulți mari mistici. Numeroși au fost cei care au cerut și au primit stigmatele, adică rănile (foarte dureroase, adesea sângerânde) în felul celor primite de Domnul Isus. În fiecare an, de Paști, mulți tineri credincioși din Filipine se răstignesc și probabil că ați văzut imagini cu aceste lucruri. Sunt lucruri pe care noi, oamenii obișnuiți, anevoie le înțelegem. Pentru noi, "a fi fericit" înseamnă așa de evident în primul rând "a nu suferi" încât această voluptate mistică a suferinței nu o putem cuprinde cu mintea. Poate că cel mai uluitor (în orice caz cel mai celebru) caz de acest fel este al Sfântului Simon Stilitul (cunoscut în lumea ortodoxă ca "Simion Stâlpnicul"). După nenumărate mortificări, care ne-ar părea extreme și în niciun caz nu ne-ar fi indicate (precum post negru timp de 40 de zile cu refuzul hranei ȘI APEI), acest sfânt s-a urcat pe o mică platformă din vârful unui stâlp și a viețuit acolo ultimii 36 (treizecișișase) de ani ai vieții lui.

În comparație cu aceste lucruri, autoflagelarea e nimica toată. Acuma, să nu credeți că flagelul folosit de călugări ar duce la cine știe ce suferințe atroce, fiindcă anvergura loviturilor nu permite autolovirea cu forța cu care ar permite un bici lung mânuit de un alt flagelator, care eventual ar lovi după o piruetă. Nici nu se folosesc biciuri cu bucăți de os și de fier, așa cum se pare că a fost folosit la Biciuirea din Pretoriu. Obiectivul acestor biciuști destinate autoflagelării este, pesemne, mai degrabă menținerea penitentului în stare de trezie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 11.10.2012, 08:51:09
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pentru noi, "a fi fericit" înseamnă așa de evident în primul rând "a nu suferi" încât această voluptate mistică a suferinței nu o putem cuprinde cu mintea.
Vă mulțumesc pentru apreciere, însă aici mă despart de dumneavoastră și de înțelegerea catolică a acestui gen de dureri. A căuta voluptatea - chiar și mistică - în suferință mi se pare o greșeală și un pericol, o deviere de la sensul ei. Sunt de acord că trebuie să purtăm și să iubim Crucea, dar nu să ne placă piroanele și spinii. Să le îndurăm cu smerenie și răbdare multă întrucât slăbesc afecțiunea firească a sufletului pentru trup, eliberând duhul. Sfinții asceți au nevoie de cruce pentru că „la Dumnezeu se intră în stare de jertfă” (Sf. Chiril al Alexandriei). Și oricine, că e ascet sau nu, nu-L poate întâlni pe Dumnezeu decât în această stare. De aceea unii au cerut de la Dumnezeu inclusiv boala.
Mirenii, însă, după cum spunea părintele Stăniloae, nu trebuie să-și caute prea mult nevoințele, pentru că acestea (necazurile) vin singure (pentru cine duce o viață în ascultare de Biserică)

Last edited by N.Priceputu; 11.10.2012 at 09:03:30.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42