![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sper sa ai tragere de inima...:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
P.S. Nu ma lasa inima sa nu citez din el pe topic, cumva... Ce crezi despre asta? Negociem copyrightul?....:) |
|
|||
|
|||
![]()
Poți să citezi liniștit, domnul Andrei Pleșu, autorul textului (care de fapt este o conferință) nu cred că se supără!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ia uite citatul care m-a făcut să nu-l mai citesc(că-i prea lung) și pe care l-am spicuit la urmă; poate că tu încă nu ai ajuns la penultimul aliniat: ”...Unu: acolo unde este tezaurul suprem este și pericolul suprem, iar una dintre bolile singurătății, respectiv ale vieții monahale, este taedium cordis (oboseala inimii). Nu cunosc cuvânt românesc mai potrivit decât lehamitea. Acolo, în inimă, unde sunt atâtea bogatii, apare și oboseala supremă când relația cu lumea, cu Dumnezeu și cu tine însuti e defectă...” ?????????? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tu le-ai combinat pe amândouă și ți-a ieșit un ghiveci criticist sumar, ca să nu-i spun și ridicol. Ai auzit vreodată de akedie?
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 14.09.2012 at 03:13:10. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât privește „bolile vieții monahale”, cum spune și Mihail, de akedie este vorba, derivă duhovnicească despre care pomenesc marii asceți, fiind specifică monahismului. Dacă ai înțeles că Pleșu spune că viața monahală îmbolnăvește, cu siguranță n-ai înțeles bine. |
|
|||
|
|||
![]()
"Fereasca Dumnezeu de oboseala duhovniceasca..." e o vorba printre crestini, auzita mai rar, ce-i drept.
Cred ca Andrei Plesu se refera la ceea ce in alta parte Parintele Rafail numeste ca incepe cu "formulele sunt corecte, dar nevointa noastra este eretica". Folos duhovnicesc, zero. Omul se afla, evident, in astfel de situatii, pe aratura, pe langa problema, pe langa Cale. Dar aici vorbeam despre inima, asa incat evidentierea unei anumite propozitii din textul lui Andrei Plesu nu are sens decat prin prisma temei topicului. Or, textul recomandat de Mihailc este o sinteza bogata si frumos articulata pe tema inimii, cu simplitatea ferma a unui virtuoz/maestru al gandirii si zicerii, precum dealtfel este Andrei Plesu. (Care nu este modelul meu de crestin, sa ne-ntelegem. Insa excursul lui Plesu prin problematica inimii, singura care ma intereseaza aici, mi se pare foarte frumos si generos. Aleg mai degraba sa culeg mierea, decat sa ma burzuluiesc la spini. Daca or fi pe-acolo... Sa ne intelegem: eu nu il prea iubesc pe Andrei Plesu. Am eu motivele mele si rog pe admiratorii valorosului nostru filosof sa ma ierte, ca io sunt mai poet asa si am galceava mea, uneori, cu filosofii..., ca ne despartim si ciondanim mai mereu, pe alocuri...) Last edited by ioan cezar; 14.09.2012 at 15:30:52. |
|
||||
|
||||
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Iti multumesc, Cristian!
Slava lui Dumnezeu pentru toate! AMIN+ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Nu Calea e de vină, ci ”pietonul”, nu viața monahală, ci monahul; așadar nu există un pericol suprem legat de tezaurul suprem(dpmdv), ci, eventual, greșeli supreme legate de tentative riscante în fața tezaurului suprem. Vreau deci să cred că nu eu am înțeles greșit, ci că Pleșu e prea subiectiv. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Fericiti cei curati cu inima | Adrianna | Despre Sfanta Scriptura | 17 | 22.10.2012 21:45:51 |
Rugaciunea din inima | alexina | Rugaciuni | 10 | 17.10.2011 00:01:21 |
De la inima la inima | eduardd | Umanitare | 6 | 14.08.2011 09:23:30 |
Casa in inima bucovinei | soranalov | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 02.08.2010 15:31:37 |
Va rog din inima !!! | SimonaP | Umanitare | 4 | 04.07.2010 19:35:38 |
|