Citat:
În prealabil postat de Anna
De ce daca unul din parinti e violent se considera daunator pt copii dar daca isi inseala partenera nu e daunator? Cred ca un copil sufera la fel cand vede ca tatal isi inseala mama, sau invers. Chiar daca parintii vor incerca sa ascunda acest lucru, copiii vor simti, iti spun eu. Daca ascund, e totusi ok, dar daca unul dintre ei inseala pe fata si fara nerusinare, nu e bine ca un copil sa vada demnitatea celuilalt parinte calcata in picioare, ca si cum l-ar vedea lovit, si vor incepe chiar sa il invinovateasca pt ca nu a ripostat.
|
Anna, eu iti dau dreptate in ceea ce afirmi. Si asta pentru ca eu insami am trecut prin asa ceva copil fiind. Mama a incercat sa ascunda cat a putut, dar nu intotdeauna a reusit, iar eu sufeream enorm vazand-o pe mama cum sufera. Cred ca daca nu o avea pe bunica alaturi in acele momente, nu ar fi rezistat de una singura. Acum lucrurile s-au schimbat mult, intre timp mama a avut un cancer din care a scapat cu greu, si cred ca abia atunci tata si-a dat seama cat de mult tine la ea. Nu l-am judecat niciodata pe tata pentru asta (nu trebuie sa ne judecam parintii), si ma bucur ca nu am facut-o. Dar nici pe mama nu am invinovatit-o ca a ramas alaturi de el. O singura data a plecat la parintii ei, in urma unei aventuri de-a lui. Eu nu eram acasa in acea perioada cat a fost ea plecata, am aflat ulterior, insa am simtit un imens gol in mine la aflarea vestii. Sa fi fost egoism din partea mea? Nu stiu, daca egoism se numeste ca vrei ca familia sa nu se destrame, atunci da.
Imi iubesc parintii asa cum sunt ei, si ma rog pentru ei cat pot eu, incerc sa le alin batranetile (desi nu sunt inca foarte batrani). Printre multele calitati si defecte mostenite de la ei, am ramas si cu "asa da", "asa nu".