![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Ratacitor, cu ochii tulburi, Cu trupul istovit de cale, Eu cad neputincios , stapâne, În fata stralucirii tale. În drum mi se desfac prapastii, Si-n negura se-mbraca zarea. Eu în genunchi spre tine caut: Parinte,-orânduie-mi cararea! În pieptul zbuciumat de doruri Eu simt ispitele cum sapa, Cum vor sa-mi tulbure izvorul Din care sufletul s-adapa. Din valul lumii lor ma smulge Si cu povata ta-nteleapta, În veci spre cei ramasi în urma, Tu, Doamne, vazul meu îndreapta. Dezleaga mintii mele taina Si legea farmecelor firii. Sadeste-n bratul meu de-a pururi Taria urii si-a iubirii. Da-mi cântecul si da-mi lumina Si zvonul firi-ndragostite, Da-i raza soarelui de vara Pleoapei mele obosite. Alunga patimile mele, Pe veci strigarea lor o frânge, Si de durerea altor inimi Învata-ma pe mine-a plânge. Nu rostul meu, de-a pururi prada Ursitei mastere si rele, Ci jalea unei lumi, parinte, Sa plânga-n lacrimile mele. Da-mi tot amarul, toata truda Atâtor doruri fara leacuri, Da-mi viforul în care urla Si gem robiile de veacuri. De mult gem umilitii-n umbra, Cu umeri gârbovi de povara... Durerea lor înfricosata În inima tu mi-o coboara. În suflet seamana-mi furtuna, Sa-l simt în matca-i cum se zbate, Cum tot amarul se revarsa Pe strunele înfiorate; Si cum sub bolta lui aprinsa, În smalt de fulgere albastre, Încheaga-si glasul de arama: Cântarea patimirii noastre.
|
||||
|
||||
![]()
Ca nu e de dorit si de poftit decat dumnezeirea, de care cel ce s-a impartasit, s-a facut partas de toate bunatatile.
O, care este existenta ascunsa intregii zidiri si care e lumina spirituala care nu e vazuta de nimeni si care e bogatia cea mare, pe care n-a putut s-o afle sau s-o posede cu totul cineva in lume ? Ea este de fapt tuturor de nesesizat si neincaputa in lume, dar mai dorita si mai poftita decat toata lumea, O, care este existenta ascunsa intregii zidiri si care e lumina spirituala care nu e vazuta de nimeni si care e bogatia cea mare, pe care n-a putut s-o afle sau s-o posede cu totul cineva in lume? Ea este de fapt tuturor de nesesizat si neincaputa in lume, dar mai dorita si mai poftita decat toata lumea, intrucat Dumnezeu depaseste cele vazute pe care le-a creat El Insusi. Prin aceasta sunt ranit de iubirea lui si intrucat nu mi se face vazut, cugetarea mea se usuca, imi arde mintea si inima si suspin. Umblu si caut cu aprindere ici si colo si nicaieri pe Cel iubit de sufletul meu. Privesc adesea imprejur ca sa vad pe Doritul meu si Acela ca nevazut, nu se arata nicidecum. Dar cand incep sa plang ca un lipsit de nadejde, atunci se face vazut si ma vede. Cel ce vede toate. Atunci sunt uimit, minunandu-ma de bunul chip al frumusetii Lui si ca, deschizand cerurile, Ziditorul s-a aplecat si mi-a daruit slava negraita si minunata. Si cine va ajunge mai aproape de El, sau cum va fi urcat altul spre nemasurata inaltime? Cugetand eu, El se afla inauntrul meu, stralucind inauntrul ticaloasei mele inimi, invaluindu-ma din toate partile de o stralucire nemuritoare si luminand toate madularele mele cu razele Lui. Patrunzandu-ma intreg, ma imbratiseaza intreg, se da pe Sine intreg mie, nevrednicului, si sunt umplut de iubirea si de frumusetea Lui si ma umplu de dulceata dumnezeirii. Ma impartasesc de lumina, particip si la slava si-mi lumineaza fata, ca si a Celui Iubit al meu. Si toate madularele mele se fac purtatoare de lumina. Devin atunci mai frumos ca cei frumosi, mai bogat decat cei bogati, mai puternic ca toti cei puternici; sunt mai puternic si mai mare decat imparatii si mai cinstit decat toate cele ce se vad, nu numaidecat pamantul si cele de pe pamant, ci si decat cerul si toate cele din cer, avand pe Ziditorul tuturor, Caruia se cuvine slava si cinstea in veci. Amin. |
|
|||
|
|||
![]()
Avea Pr Paisie Olaru o poezie numita ”Calugarul”, o stie cineva, o caut si nu o gasesc.
EDIT. Am gasit-o numai ca nu e scrisa de pr Paisie ci de Ioanichie Balan. Iubite frate muritor, De vei vedea un calator Cu hainele cernite, singurel Descult, flamand Si insetat Te rog sa ai mila de el Ca poate-i un calugar! De intanlesti la vreo rascruce Un om strain, ce-ar vrea s-apuce... Departe, undeva in lume... De-l vezi mereu Oftand din greu Sa nu-l intrebi atunci de nume, Ca poate-i un calugar! De vei vedea trecand prin sat Un om cu capul aplecat C-o traista goala in mana lui Te rog acum Sa-i iesi in drum Si un cuvant mai bun sa-i spui Ca poate-i un calugar! Sau cand e frig si ploua afara De vei vedea ca asteapta-n gara Un calator infrigurat Nu-l judeca Cu gura ta De ce e trist si-ngandurat Ca poate-i un calugar! De vei vedea in multe randuri Un om la munca stand pe ganduri Privind cu ochi-n departare, Mereu tacut Si abatut Nu-l intreba ce cata-n zare, Ca poate-i un calugar! Iubitul meu, nu te-ndoi, Ci, daca tu vei intanli Un om in lume fara rost Ce plange-ades Neinteles. Sa stii iubitul meu c-a fost In viata lui calugar C-acela care a trait Si-n manastire-a-mbatranit, Orice i-ai spune si i-ai da Sa nu socoti Ca o sa poti Sa-i schimbi cumva inima sa, Ca el e tot calugar! De-i vei canta de bucurie De asta el nu vrea sa stie De jale de ii vei canta, El tot mereu Oftand din greu Plangand incet va suspina Cu lacrimi de calugar! Deci nu cata sa-i mangai plansul, Ci roaga-te si tu cu dansul, Caci el de-atata pribegie, De toti uitat Si-ndepartat Va suspina dupa pustie Caci este tot calugar! Iar daca lumea-l va-nsela, Tu frate nu te bucura, Nici sa vorbesti de el oricui, Caci el oricand Mustrat de gand, Se va scula din calea lui Caci inca-i tot calugar! Iar daca va imbratatni Si-n lume frate, va muri, Sa-l pui atunci intr-un mormant, Si nimanui Sa nu mai spui Ca sub acest strain pamant Se afla un calugar! Calugarul-Pr.Ioanichie Balan-Poezie ortodoxa-Video Last edited by Simply_me; 03.08.2012 at 19:03:43. |
|
|||
|
|||
![]()
.................................................. .....
Virtutea pentru dânsii ea nu exista. Însa V-o predica, caci trebui sa fie brate tari, A statelor greoaie care trebuie-mpinse Si trebuiesc luptate razboaiele aprinse, Caci voi murind în sânge, ei pot sa fie mari. Si flotele puternice s-armatele faloase, Coroanele ce regii le pun pe fruntea lor, S-acele milioane, ce în gramezi luxoase Sunt strânse la bogatul, pe cel sarac apasa, Si-s supte din sudoarea prostitului popor. Religia - o fraza de dânsii inventata Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug, Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata, Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata, Ati mai purta osânda ca vita de la plug? Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti... Nu! moartea cu viata a stins toata placerea - Cel ce în asta lume a dus numai durerea Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti. Minciuni si fraze-i totul ce statele sustine, Nu-i ordinea fireasca ce ei a fi sustin; Averea sa le aperi, marirea s-a lor bine, Ei bratul tau înarma ca sa lovesti în tine, Si pe voi contra voastra la lupta ei va mân'. De ce sa fiti voi sclavii milioanelor nefaste, Voi, ce din munca voastra abia puteti trai? De ce boala si moartea sa fie partea voastra, Când ei în bogatia cea splendida si vasta Petrec ca si în ceruri, n-au timp nici de-a muri? .................................................. ............ |
|
|||
|
|||
![]()
Viața mea se iluminează
Părul tău e mai decolorat de soare, regina mea de negru și de sare. Țărmul s-a rupt de mare și te-a urmat ca o umbră, ca un șarpe dezarmat. Trec fantome ale verii în declin, corăbiile sufletului meu marin. Și viața mea se iluminează, sub ochiul tău verde la amiază, cenușiu ca pământul la amurg. Oho, alerg și salt și curg. Mai lasă-mă un minut, Mai lasă-mă o secundă, Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip. Mai lasă-mă o briză, o undă. Mai lasă-mă un anotimp, un an, un timp (Din volumul „O viziune a sentimentelor”, 1964) |
|
||||
|
||||
![]() Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului, Rugămu-ne'ndurărilor, Luceafărului mărilor. Ascultă-a nostre plângeri, Regină peste îngeri; Din neguri te arată, Lumină dulce, clară, O, Maică Preacurată Și pururea Fecioară, Marie! Crăiasă alegându-te, Îngenunchem rugându-te Înalță-ne, ne mântuie Din valul ce ne bântuie. Fii scut de întărire Și zid de mântuire. Privirea-ți adorată Asupră-ne coboară, O, Maică Preacurată Și pururea fecioară
|
||||
|
||||
![]() Ma rog luminii sa coboare Umbland peste padure ca o boare - Brazilor adormiti ma plec sa le sarut Barbile lungi - frunzisului cazut Pasii mei rari ii povestesc in soapte Spaime cerbilor de miazanoapte. Ma rog peregrinului, tristului vant, Sa uite daca sunt sau nu mai sunt, Sa poarte printre lacuri mai departe Viata de pasare a frunzelor moarte - Ma rog padurarilor sa lase Deschise usile colibelor joase, Cararilor ma rog sa ma caute poate Cand noaptea va fi dusa jumatate, Si-ntr-un tarziu ma rog Craiului Nou Sa-mi sape cavoul in timp, in ecou, Cand raza lui halucinanta, rece, Pierduta prin vazduh ma va petrece. Pe urma n-am sa ma mai rog nimanui - Va creste pe arbori muschiul verzui Si frunzele-au sa plece si-au sa vie Cu nesfarsita lor monotonie.
|
||||
|
||||
![]() Traian Dorz:
ÎNCREDE-TE-N IUBIRE! Încrede-te-n iubire chiar când ți-aduce jale, n-o-mpiedica să intre în taina vieții tale, căci inima în care își află loc iubirea primește azi odihna, iar mâine nemurirea. Încrede-te-n iubire chiar dacă lumea toată ți-ar spune că viața îți este înșelată căci cel ce-n curăție cu-adevărat iubește, nimic nu-l mai înșeală, nimic nu-l rătăcește. Încrede-te-n iubire, că ea-i din Domnul Sfântul, nimic nu-i mai puternic ca El pe tot pământul, dar să trăiești iubirea cu sfânta ascultare - atunci nici decât tine nu-i nimenea mai tare.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|