Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2012, 15:52:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mistretul Vezi mesajul
Se pare ca incurcati lucrurile. Sfanta Scriptura si Catehismul Ortodox nu desfiinteaza pazirea celor 10 porunci dumnezeiesti.
Stimabile mistret, am rugamintea sa nu mai irosesti inutil energia cu interpretari ad litteram ale Sfintei Scripturi... incercand sa demonstrezi in cuvinte ca invatatura ortodoxa este eronata.
Inteleg ca ai optat pentru invatatura adventista. Este alegerea ta.

Daca insa consideri ca poti "invata carte (pe)", poti da "sfaturi" Sfintiilor Parinti, parintilor filocalici... celor care au atins sfintenia pe cel mai intal nivel: indumnezieirea si acest lucru s-a reflectat in viata lor, in gandirea (invatatura) si faptele lor... poate ar trebuie mai intai sa vezi un pic ce a facut si face cu harul lui Dumnezeu: Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Luca al Crimeei, Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Spiridon... si multi alti sfinti.

Noi crestinii ortodocsi traim viata duhovniceasca intru Hristos Iisus prin colucrarea cu harul lui Dumnezeu dupa indrumarea (invatatura si lucrare) lor (Sfintii Parinti)... a celor care arata inechivoc prin sfintenia vietii lor marturisirea: "nu mai traiesc eu ci Hristos Iisus traieste in mine" (Galateni)

Last edited by Eugen7; 16.07.2012 at 16:00:19.
Vechi 16.07.2012, 16:04:39
mistretul mistretul is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Stimabile mistret, am rugamintea sa nu mai irosesti inutil energia cu interpretari ad litteram ale Sfintei Scripturi..
Unde ati gasit vreo interpretare de a mea? Eu, doar am postat niste invataturi din Catehismul Ortodox, cu care sunt intrutotul de acord.

.
Citat:
incercand sa demonstrezi in cuvinte ca invatatura ortodoxa este eronata.
Eu nu sunt de acord cu invataturile dvs., pe care am incercat sa le combat cu invatatura ortodoxa (din care am citat si cu care sunt de acord).

Citat:
Inteleg ca ai optat pentru invatatura adventista. Este alegerea ta.
Am optat pentru invatatura corecta, dupa Sfanta Scriptura. Si, astfel de invatatura gasesc si in Catehismul Ortodox. Nu inteleg de ce dvs. nu va place ceea ce spune Catehismul Ortodox.
Vechi 16.07.2012, 16:05:28
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
pe scurt: dupa modul in care am acceptat darul mantuirii, am acceptat sa conlucram cu harul lui Dumnezeu "mantuirea noastra cu frica si cutremur", dupa cat de mult putem afrima: "nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine" (Galateni). Evident ca acestea se oglindesc in starea de sfintenie a omului, vadita exclusiv in conlucrarea cu harul lui Dumnezeu care implica conlucrarea mintii (gandurile, voia) si infaptuirea acestor lucrari.
Și toate acestea de unde le aflăm, nu din Scriptură? Ba da, aproape mot a mot...
Vechi 16.07.2012, 16:10:51
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și toate acestea de unde le aflăm, nu din Scriptură? Ba da,
Evident ca din Sfanta Scriptura insa nu in mod eshausitv... caci filocalia confirma inechivoc invatatura Domnului Iisus Hristos, Evanghelia care implica Sfintenia, mantuirea pe cea mai inalta trepta: indumnezeirea prin har.
Vechi 16.07.2012, 16:14:32
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mistretul Vezi mesajul
Am optat pentru invatatura corecta, dupa Sfanta Scriptura. Si, astfel de invatatura gasesc si in Catehismul Ortodox. Nu inteleg de ce dvs. nu va place ceea ce spune Catehismul Ortodox.
Sitimabile... am rugamintea sa nu incerci divagatii si expuneri tendetioase.
Catehismul ortodox este inechivoc in ceea ce priveste Sfanta Liturhgie si importana zilei de Duminca in cultul ortodox.

P.S. Astfel de rastalmaciri tendentioase puerile ale invataturii ortodoxe nu merita atentie... nici macar aici.
Vechi 16.07.2012, 16:16:43
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
era vorba de o porunca pentru uciderea vrajmasului si din cate stiu eu Isaac nu era vrajmasul lui Avraam
De aceea mi-am și făcut mea culpa. Nu are rost să mai discutăm.

Citat:
TOATA legea a venit prin Moise, data de Dumnezeu desigur, inclusiv decalogul care este o mica parte a legii. "Sa nu furi" este o porunca din decalog dar este si o porunca a legii civile asa cum era "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"-conform gandirii adventiste.
Principiile Decalogului existau și înainte de Sinai, inclusiv cel care condamna furtul (și crima, și adulterul, etc.). Unele din acestea se regăsesc în legile civile ale diferitelor țări, cu atât mai bine. Dar porunca "ochi pentru ochi" era exclusiv o poruncă ce ținea de legea civilă (astăzi nu mai e valabilă), ea găsindu-se în diverse forme în societatea sclavagistă a vremii (Codul lui Hammurabi, Codul Atenian al lui Solon, ori Legea celor XII Table din Dreptul Roman).

Citat:
Atunci de ce pe una o respectam si pe cealalta nu? Cine incalca o porunca din lege, le incalca pe toate nu?
Ai pervertit dinadins cuvintele sf. ap. Iacov! Ori te-ai rătăcit căci nu cunoști Scriptura... nu știu care din ipostaze e mai rea! Contextul în care Iacov scrie aceste lucruri, este contextul Legii Decalogului (căci dă și două exemple din această Lege. Iacov 2,10.11), tot acolo numind Decalogul ”Lege Împărătească” și conținând principiul esențial ”să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” existent în Scriptura Vechiului Testament.

Citat:
daca era atat de importanta ziua sabatului ar fi trebuit sa spuna
Porunca a IV-a nu era mai importantă ca a II-a și decât oricare din cele 10. Asta scoate în evidență ap. Iacov că oricare din ele e la fel de importantă, călcarea uneia ducându-ne la osândă ca și călcători ai întregii Legi.

Citat:
Hristos nu a spus sa ne inchinam IN FATA icoanelor lui Dumnezeu, dar nici NU a spus sa N-O FACEM.
Normal că n-a interzis! Era la mintea cocoșului, din moment ce a interzis toate reprezentările în scop de închinare. În vechiul Israel și pe vremea Domnului Hristos NU EXISTAU ICOANE (reprezentări în scop de închinare). Oare când o să înțelegi acest lucru?

Citat:
Ortodocsii se inchina lui Dumnezeu in fata reprezentarii chipului Sau. Cu toate ca Dumnezeu a spus in decalog sa nu ne facem chipuri cioplite a tot ceea ce se afla in cer si pe pamant, tot EL i-a poruncit lui Moise sa faca chivotul legii cu 2 heruvimi pe capac, catapeteasma (draperia) care despartea Sfanta de Sfanta Sfintelor din templu avea gravate pe ea chipuri de ingeri. Ba mai mult in Sfanta Sfintelor Solomon pusese 2 ingeri care stateau cu aripile intinse si formau un fel de acoperis pentru chivotul legii. TOATE aceste reprezentari nu erau chipuri cioplite?
Erau reprezentări, dar nu reprezentări(1) în scop de închinare(2), așa cum interzicea porunca a II-a. Cine v-a învățat pe voi să păziți doar jumătate din textul poruncii? Cum m-ai cataloga pe mine dacă aș păzi doar jumătate din porunca a VI-a (În loc de "să nu ucizi", eu să citesc și să respect "să ucizi")?

Citat:
Sarpele de arama ce a fost amice?
Șarpele de aramă a fost un fel de reprezentare(1) a lui Hristos, dar nu în scop de închinare(2). Evreii nu trebuiau să se închine șarpelui, când au făcut-o, se numește că erau idolatri și reprezentarea a fost distrusă, cunoști episodul... Așa că atenție! Folosirea inadecvată a reprezentărilor lui Hristos poate transforma închinătorul în idolatru.

Citat:
Noi ortodocsii cand ne inchinam in fata icoanelor nu spunem: ICOANA AJUTA-NE sau ICOANA MILUIESTE-MA ci spunem DOAMNE AJUTA-NE
Argument de tot plânsul! Și grecii când se închinau înaintea statuii lui Zeus, nu spuneau "Mărită statuie a lui Zeus, ajută-ne!"

Citat:
asa cum evreii se inchinau in templu lui Dumnezeu dar in fata catapetesmei cu ingeri pe ea si in fata chivotului legii pentru ca NU ne inchinam icoanelor ci lui Hristos care e reprezentat pe ea.
Și mai jalnic argument! În Sfânta Sfintelor, oamenii de rând și preoții nu aveau acces. Doar marele preot intra și doar o dată pe an!

Citat:
In legatura cu duminica ea eate o zi de bucurie pentru noi ortodocsii fiind ziua invierii lui Hristos.
Ziua învierii lui Hristos în acel an a fost 16 Nisan- zi de Paște. Dacă aveți sărbătoarea Paștelor (care ziceți că nu e în amintirea ieșirii din Egipt, ci în amintirea Învierii Domnului), ce rost mai are sărbătoarea duminicii?

Citat:
Primul cuvant pe care l-a spus Hristos dupa inviere oamenilor (femeilor mironosite) a fost Bucurati-va!. Asta facem si noi, ne bucuram de ziua invierii urmand porunca lui Hristos: Bucurati-va!
În ce "altă evanghelie" ai citit basmul acesta? Femeile mironosițe n-au auzit asemenea cuvinte de "Bucurați-vă!", ba dimpotrivă, s-au înspăimântat și au plecat îngrozite de la mormânt.
Vechi 16.07.2012, 16:19:59
Banned

Implicit

Citat:
Noi crestinii ortodocsi dorim si traim inca de pe acum in ziua a 8-a
Paradoxul acesta e un motiv de perpetuă uimire: săptămâna de 8 zile, sextetul de 7 voci și duzina de 13 bucăți... Doamne ferește-ne!
Vechi 16.07.2012, 16:20:58
Banned

Implicit

Citat:
Evident ca din Sfanta Scriptura insa nu in mod eshausitv... caci filocalia confirma inechivoc invatatura Domnului Iisus Hristos, Evanghelia care implica Sfintenia, mantuirea pe cea mai inalta trepta: indumnezeirea prin har.
De confirmat o confirmă... pe ici-pe colo, prin părțile esențiale... și acolo parțial. De exemplu, bazaconia asta de "ziua a 8-a" m-a dat grămadă! De unde au mai scos-o, din ce puțuri ale gândirii abisale?

Last edited by osutafaraunu; 16.07.2012 at 16:33:30.
Vechi 16.07.2012, 17:30:40
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Analogia este imperfecta, vorbim aici de adulti in toata puterea, nu de copii de gradinita care vezi Doamne, nu au avut parinti sa-i puna pe calea cea buna..
Bun, pana la urma cum vezi tu calea spre mantuire? Ca nu te inteleg. Ar trebui ca adevaratul cautator, ca dovada ca el cauta cu adevarat, sa citeasca sau sa intrebe pe preoti? Iar crestinul, in afara de a lucra pentru el insusi ar trebui sa astepte sa fie intrebat, eventual sa scrie carti? Sau la ce e bun un crestin care cunoaste?

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chiar si acum, tot te plangi ca un copil care chipurile nu poate merge pentru ca nu i se pune zaharelul sub nas.
E doar o analiza la rece; o simpla observatie. Chiar daca as vrea sa ma plang nu as face-o inaintea ta, si cred ca stii de ce. Faptul ca nu vad zaharelul la tine nu inseamna ca nu se gasesc alte solutii.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 16.07.2012 at 21:10:45.
Vechi 16.07.2012, 18:42:08
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
Normal că n-a interzis! Era la mintea cocoșului, din moment ce a interzis toate reprezentările în scop de închinare. În vechiul Israel și pe vremea Domnului Hristos NU EXISTAU ICOANE (reprezentări în scop de închinare). Oare când o să înțelegi acest lucru?
Bun zis ! Pe vremea vechiului Israel si pe vremea lui Iisus Hristos nu existau icoane - pentru ca inca se aflau in legea veche. Insa pe vremea primilor crestini si ai Apostolilor au existat icoane : Sfantul Apostol Evanghelist Luca a pictat prima icoana. Iar aceasta afirmatie se afla in istoria Bisericii (Sfanta Traditie). Iar noi ortodocsii (cat si catolicii) avem mult mai multa incredere in scrierile Sfintilor Parinti decat in minciunile ereticilor.
Avem incredere in Sfintii Parinti pentru ca ei au trait in perioada Sfintilor Apostoli. Iar Sfintii Parinti nu aveau de ce sa introduca in Biserica icoanele - in cazul in care icoanele reprezentau idoli.
Evreilor le era interzis sa il picteze pe Dumnezeu , pentru ca ei nu stiau cum arata Dumnezeu. Sfintii Apostoli l-au vazut pe Dumnezeu , si deci si-au permis sa picteze icoane.
Pana cand nu vor intelege lucrul asta, adventistii ?

Citat:
Șarpele de aramă a fost un fel de reprezentare(1) a lui Hristos, dar nu în scop de închinare(2). Evreii nu trebuiau să se închine șarpelui, când au făcut-o, se numește că erau idolatri și reprezentarea a fost distrusă, cunoști episodul... Așa că atenție! Folosirea inadecvată a reprezentărilor lui Hristos poate transforma închinătorul în idolatru.
Dumneata stii diferenta dintre adorare si cinstire ?
Avem voie sa-l adoram doar pe Dumnezeu. Insa cinstim Biserica ,sfintii, icoanele ,Crucea, si toate cele sfinte.

Citat:
Ziua învierii lui Hristos în acel an a fost 16 Nisan- zi de Paște. Dacă aveți sărbătoarea Paștelor (care ziceți că nu e în amintirea ieșirii din Egipt, ci în amintirea Învierii Domnului), ce rost mai are sărbătoarea duminicii?
Sarbatoarea Duminicii reprezinta o aducere-aminte (pomenire) a Invierii Domnului.

Last edited by bluester; 16.07.2012 at 18:44:22.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09