Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Ai dreptate, trebuia să fiu m-ai (sic!) specific: "poruncă pentru ucidere" ca făcând parte dintr-un set de legi. Ai fi putut aduce ca dovadă și porunca dată lui Avraam pentru uciderea fiului său.
|
era vorba de o porunca pentru uciderea vrajmasului si din cate stiu eu Isaac nu era vrajmasul lui Avraam
Citat:
Vezi, aici faci greșeala, căci pui în aceeași oală toate legile. Să nu amestecăm legea Decalogului cu legile jertfelor, ori legile sanitare. Ce-mi citezi tu face parte din legile civile date pentru bunul mers al societății din vremea aceea. Nu uita în ce context se afla societatea la data aceea. Ce s-ar întampla dacă astăzi o țară ar decreta cu literă de lege "Cui i se ia cămașa, are obligația să dea și haina". Îți imaginezi că în scurt timp acea țară ar deveni patria hoților...
|
TOATA legea a venit prin Moise, data de Dumnezeu desigur, inclusiv decalogul care este o mica parte a legii. "Sa nu furi" este o porunca din decalog dar este si o porunca a legii civile asa cum era "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"-conform gandirii adventiste. Atunci de ce pe una o respectam si pe cealalta nu? Cine incalca o porunca din lege, le incalca pe toate nu?
Citat:
Normal că nu mai e valabil! Și nu doar din punct de vedere creștinesc (respectiv al învățăturii lui Hristos), ci și din punct de vedere al Codului Penal din țările secularizate. Dacă scoți un ochi, trebuie să plătești îngrijiri medicale, despăgubiri și eventual să faci și pușcărie.
|
aici sunt de acord cu tine
Citat:
De ce ești absurd? Ce sens avea o asemenea "răspicare" într-o societate în care toți evreii țineau sabatul (ba chiar și străinii din casele lor, conform poruncii), iar Hristos Însuși îl ținea dând exemplu personal? Ar trebui și eu să te întreb când a spus Hristos "răspicat" să nu ne închinăm la chipuri? În acea vreme se închina cineva la icoane ori statui, în afară de păgâni? NU!
|
daca era atat de importanta ziua sabatului ar fi trebuit sa spuna
Citat:
I-a criticat, oridecâteori prin exemplu personal a încălcat aceste prescripții ale lor. Amintește-ți doar câte vindecări a efectuat în sabat, dând și explicațiile de rigoare.
|
dar nu i-a criticat pentru faptul ca adaugasera cu de la sine putere anumite traditii la sabath cu toate ca in alte dati i-a criticat pe farisei ca parasisera spiritul legii pentru traditii batranesti. Daca era atat de important sabath-ul cu siguranta ca Hristos ar fi spus ca trebuie respectat asa cum spune legea, dar nu a facut-o
Citat:
Poți începe chiar cu cele două exemple citate deja: duminica și icoanele. Sunt acestea biblice și hristice? A cerut Hristos vreodată să păzim duminica? A cerut El vreodată să ne închinăm la icoane?
|
Hristos nu a spus sa ne inchinam IN FATA icoanelor lui Dumnezeu, dar nici NU a spus sa N-O FACEM.Ortodocsii se inchina lui Dumnezeu in fata reprezentarii chipului Sau. Cu toate ca Dumnezeu a spus in decalog sa nu ne facem chipuri cioplite a tot ceea ce se afla in cer si pe pamant, tot EL i-a poruncit lui Moise sa faca chivotul legii cu 2 heruvimi pe capac, catapeteasma (draperia) care despartea Sfanta de Sfanta Sfintelor din templu avea gravate pe ea chipuri de ingeri. Ba mai mult in Sfanta Sfintelor Solomon pusese 2 ingeri care stateau cu aripile intinse si formau un fel de acoperis pentru chivotul legii. TOATE aceste reprezentari nu erau chipuri cioplite? Sarpele de arama ce a fost amice? Noi ortodocsii cand ne inchinam in fata icoanelor nu spunem: ICOANA AJUTA-NE sau ICOANA MILUIESTE-MA ci spunem DOAMNE AJUTA-NE asa cum evreii se inchinau in templu lui Dumnezeu dar in fata catapetesmei cu ingeri pe ea si in fata chivotului legii pentru ca NU ne inchinam icoanelor ci lui Hristos care e reprezentat pe ea.
In legatura cu duminica ea eate o zi de bucurie pentru noi ortodocsii fiind ziua invierii lui Hristos. Primul cuvant pe care l-a spus Hristos dupa inviere oamenilor (femeilor mironosite) a fost Bucurati-va!. Asta facem si noi, ne bucuram de ziua invierii urmand porunca lui Hristos: Bucurati-va!