Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.07.2012, 15:49:29
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Sa incep cu sfarsitul:

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
V-am raspuns mai dur, dar nu ma asteptam la acest mesaj de "indreptare", dupa cel adresat Patriciei 2006. In rest, fireste, dea Domnul sa ne vedem de pacatele noastre...
"Duritatea" asta nu poate decat sa-mi aduca un zambet, si nu unul de complezenta. Constat in mesajul tau un mare amalgam si iarasi spun ca nu prea inteleg fiindca marea majoritate de pe acest forum s-au obisnuit sa gaseasca la tine un anume nivel de intelepciune.

Citat:
Credeam ca sunteti de acord ca noi, fetele, trebuie sa fim cu capul pe umeri cand facem o alegere, de vreme ce chiar in seara aceasta ati acuzat dur o femeie care se plangea ca nu poate sa se cunune ca este in intregime vinovata pentru situatia creata.
"Capul pe umeri" e o notiune care pica perpendicular pe increderea in Dumnezeu. In esenta, nimic nu facem noi, fiindca avem "capul pe umeri", ci fiindca El ne vegheaza si ne presara in cale sanse si oportunitati. Ceea ce imi reprosezi tu despre mesajul catre Patricia mi se pare mult prea hazardat, fiindca e diferenta de la cer la pamant: una din fete vrea cu orice chip sa ajunga in fata Sf Altar (aproape ca nu prea conteaza cu cine...) si sa intre in... "randul lumii", iar cealalta a asteptat 6 ani si inca nici acum, partenerul nu da semne de "intrare in randul lumii" prin Sfanta Taina a Cununiei. Intelegi marea diferenta?
Imi inchipui ca marea majoritate este familiarizata cu lectura de altadata, cand casatoriile se faceau fara ca partenerii sa se cunoasca. Binecuvantate de Dumnezeu, acele casatorii erau mult mai durabile decat cele de astazi. In multe locuri, acest gen de casatotii inca se mai practica. "Matrimoniale"-le pe care le gasim pe internet, sunt tot un fel de "aruncarea zarurilor", doar ca de data asta e greu de anticipat ce se ascunde dincolo de monitor. Cunosc cazuri care au reusit. Dar eu... nu o recomand. Trebuie in prealabil sa fie cineva de incredere care sa cunoasca bine cum stau lucrurile, pentru a face o recomandare temeinica, mai ales din punct de vedere moral.

Citat:
Sustin in continuare ca orice cununie care nu se face cu gandul la Hristos si la mantuirea amandurora, ci doar din ratiuni sociale, de temere de singuratate, egoism, carente afective, de asa-zisa iubire mare si cate or mai fi, mi se pare o batjocura la adresa acestei Taine. Pledez pentru responsabilitate si vigilenta, pentru ca odata ce te-ai injugat la asa ceva, nu mai poti sa dai inapoi. Oricum, merg pe principiul ca mai bine singura decat cu un dobitoc la usa - asta e, probabil ca voi ramane fata batrana. Dar mi se pare mai cinstit pentru o fata sa ramana singura, decat sa dea peste vreun crestin binevoitor cu care sa se cunune "cu cinste" de abia cand i-o face invitatie parintele Cleopa.
As fi vrut sa punctezi unde am lasat eu sa se inteleaga "Fara de Hristos". Daca am spus ca Dumnezeu poate face din verde uscat si din uscat verde, nu cumva ma refeream la faptul ca impreuna cu Hristos si prin El, pot cunoaste implinirea, mult mai bine decat cei care se despart dupa o dragoste sincera si indelungata?...
Fereste-te de vorbe mari, fiindca e foarte periculos. Am trecut prin momente in care, ca si tine, vorbeam... vorbe, facand apel la vigilenta si responsabilitate. Vrajmasul scrie si nu ne putem pune cu el ca are posibilitati infinite de a "strica" aparenta infaibilitate a omului. Nu depinde de tine sa fii vigilent si responsabil si cu cat crezi ca esti capabil, cu atat te inseli mai mult. Deocamdata nu cunosti "jugul", iar perspectiva lui este doar teorie. Cand ajungem la practica, nimic nu mai e valabil din ce stiam noi, sau din ce credeam ca stim...
Principiul "Mai bine singura, decat cu un dobitoc la usa" sa li-l spui celor care, ori au descoperit ca s-au casatorit cu un dobitoc abia dupa aceea, fiindca a stiut sa joace teatru ani multi, ori au considerat ca TOATE femeile, ca pot schimba firea lucrurilor, cu vointa si dragoste, cand de fapt doar bunul Dumnezeu le rezolva in felui Lui, delicat...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Suferinta costel Generalitati 36 19.09.2024 00:20:42
Suferinta Ovidiu_26 Generalitati 8 19.09.2024 00:05:39
Bunicul din visul fetei mele clementia Generalitati 13 17.06.2011 13:06:08
Suferinta unui orb Elena_Elena Intrebari utilizatori 3 13.09.2010 20:14:49
suferinta=mantuire? eulaura Generalitati 26 28.08.2009 01:15:19