Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.06.2012, 18:41:24
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
daca vom cauta, cu siguranta vom gasi si alte popoare cel putin la fel frapante.
ca a fost ales de Dumnezeu inteleg.
dar care e virtutea lui?
tot VT este plin de cartire si razvratire.
Dumnezeu a ales “luminatori” si in alte neamuri, "profeti" din afara. De ce credeti ca avem noi filosofi greci pictati pe peretii exteriori ai bisericilor? Evreii au avut de jucat in lume un rol unic (s-au curatat timp de mii de ani ca din mijlocul lor sa se nasca Mantuitorul, pentru asta au fost alesi) dar si ceilalti oameni au avut rolul lor si au in continuare.

Last edited by ioanna; 06.06.2012 at 18:47:57.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2012, 19:06:47
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Dumnezeu a ales “luminatori” si in alte neamuri, "profeti" din afara. De ce credeti ca avem noi filosofi greci pictati pe peretii exteriori ai bisericilor? Evreii au avut de jucat in lume un rol unic (s-au curatat timp de mii de ani ca din mijlocul lor sa se nasca Mantuitorul, pentru asta au fost alesi) dar si ceilalti oameni au avut rolul lor si au in continuare.
Biserica ii recunoaste oficial pe acesti luminatori, profeti?
si care era acest rol?
Reply With Quote
Vechi 06.06.2012, 20:34:39
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Biserica ii recunoaste oficial pe acesti luminatori, profeti?
si care era acest rol?
Am scris profeti folosind ghilimele. In programul iconografic postbizantin apar filosofi antici si intelepti alaturi de prooroci. Chiar daca poporul evreu a primit legea scrisa, ceilalti aveau natura (creatia) si mintea drept indreptar de citire a ei, aveau legea firii. Dumnezeu comunica prin creatie si prin dezvoltarea ei intelesuri si norme. Astfel, ganditorii antici au ajuns la ideea unui unic Dumnezeu, a unui Creator si la prezenta sa in lume prin ratiunile seminale (chiar daca la nivel de concept filosofic si nu era venerat) si au dezvoltat o morala bazata pe ratiune. Viata crestinului e o stradanie continua de a redobandi chipul si asemanarea celui care ne-a zidit. Prin operele lor filosofii antici au predicat cunoasterea "mantuitoare”, adica cunoasterea de sine in vederea modelarii de sine, a perfectionarii, a aromniei eului. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,(Romani 2:14-15)Bineinteles cunoasterea lor a fost intregita de Iisus Hristos cu iubirea aproapelui, insa desavarsirea crestina a fost la ceea ce s-a prefigurat inainte de El. Faptul ca-s inclusi in iconografie inseamna o recunoastere a meritelor lor.

Last edited by ioanna; 06.06.2012 at 20:42:28.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2012, 21:13:03
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Există o temă a patristicii târzii, reluată apoi de scolastică dar în alt mod, legată de preparatio evanghelica, adică un fel de chivernisire îndepărtată a Duhului Sfânt prin care oikumena nonevreiască a fost pregătită pentru primirea revelației depline în Hristos.
Practic, în primul mileniu n-a existat comentariu dogmatic care să nu se fi folosit de limbajul și conceptele filosofiei grecești, pentru a face distincții fundamentale în doctrina creștinismului (de exemplu, disticția între ființă și ipostas în teologia trinitară). Biserica a recunoscut întotdeauna, dar discret, contribuția elenismului, în primul rând prin limba greacă și mai apoi prin instrumentarul conceptual necesar pentru elaborarea metafizicii creștine, toate însă transfigurate, adică orientate ferm spre adevărul revelat.

Last edited by Mihailc; 06.06.2012 at 21:17:50.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2012, 21:44:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
transfigurate, adică orientate ferm spre adevărul revelat.
As face o mica distinctie aici, Mihail. Orientarea ferma si, practic, nelimitata catre Adevarul revelat este doar o conditie a transfigurarii, sau mai bine zis un demers insotitor al transfigurarii. Transfigurarea eu o vad prin har, tainic, de necuprins cu mintea, in vreme ce orientarea pe care inspirat o pomenesti imi pare procesul vazut, inteligibil, descriptibil si comunicabil al unei intregi culturi a duhului.
Nu stiu de am zis tocmai ce am vrut, nadajduiesc insa ca intuiesti ce vreau sa zic; oare are sens si pentru tine?

In fond, e un raport asemanator intre filosofia si psihologia culturii (inclusiv teologice), pe de o parte / si miezul trairii duhovnicesti, exprimate in continutul sfintelor slujbe si al iconografiei, pe de alta parte.

Last edited by ioan cezar; 06.06.2012 at 21:47:56.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2012, 21:52:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
As face o mica distinctie aici, Mihail. Orientarea ferma si, practic, nelimitata catre Adevarul revelat este doar o conditie a transfigurarii, sau mai bine zis un demers insotitor al transfigurarii. Transfigurarea eu o vad prin har, tainic, de necuprins cu mintea, in vreme ce orientarea pe care inspirat o pomenesti imi pare procesul vazut, inteligibil, descriptibil si comunicabil al unei intregi culturi a duhului.
Nu stiu de am zis tocmai ce am vrut, nadajduiesc insa ca intuiesti ce vreau sa zic; oare are sens si pentru tine?
E bună precizarea și foarte valabilă mai ales pentru transfigurarea persoanei și a comunităților umane. Eu m-am referit doar la felul cum a fost preluată moștenirea elenismului în Biserică, în cele două componente, limbă și limbaj filozofic.
Vechi 07.06.2012, 00:24:16
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
E bună precizarea și foarte valabilă mai ales pentru transfigurarea persoanei și a comunităților umane. Eu m-am referit doar la felul cum a fost preluată moștenirea elenismului în Biserică, în cele două componente, limbă și limbaj filozofic.
Da, am sesizat delimitarea si am salutat-o, numind-o inspirata.
M-am bucurat, apoi, ca mi-ai oferit prilejul de a adauga un scurt comentariu.
Iti multumesc, Mihail! Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre poporul Khazar Evreulcelales Generalitati 36 23.07.2013 19:17:00
Poporul Ales este superior inclusiv ontologic. Theodor_de_Mopsuestia Iudaismul 48 28.02.2013 12:28:57
Poporul ales. Templier Knight Despre Sfanta Scriptura 13 23.01.2012 15:22:13
Stalin si poporul rus... Florin-Ionut Arta bisericeasca in general 9 27.08.2011 11:03:33
POPOR ALES, IUDEOMASONERIE SI IUDEOCOMUNISM adelin_antonescu Iudaismul 3 14.06.2007 20:17:40