Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2012, 22:28:49
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Românității.
Nu înțeleg ce anume vă miră ?.............
Absolut deloc nu mai citesc Dan Brown!!! Mi-a ajuns o singura carte!

Dvs probabil ca v-ati adaptat istoria dupa o versiune convenabila si personala. Am mai spus: haideti in vizita prin Ardeal, si priviti de aici, acolo unde se mai vad urmele atrocitatilor comise impotriva romanilor care nu au vrut sa treaca la greco-catolicism.
(precum si a celor care dupa venirea la putere a comunistilor nu au vrut sa renunte la credinta lor, oricare ar fi fost aceea, ortodoxa sau greco-catolica)

"
Trădarea Mitropolitului
Succesul minim din cadrul negocierilor din anii 1698-1699, alături de faptul că mitropolitul Atanasie Anghel nu semnase actul de unire i-au făcut pe austrieci să creadă că opera lor nu era de natură să reziste. În plus o seamă de informații îi făceau pe habsburgi să se îndoiască de loialitatea lui Atanasie Anghel. De exemplu pe 15 iunie 1700 voievodul Constantin Brâncoveanu îi făcea cadou mitropolitului ardelean moșia de la Merișani, încercând să-l țină de partea credinței ortodoxe. Protopopul Avram îi informa pe iezuiți că a citit o scrisoare a lui Atanasie Anghel către Constantin Brâncoveanu în care mitropolitul susținea că nu este unit. Mai mult, în câteva momente de furie, Atanasie Anghel a strigat către protopopi “voi sunteți uniți, eu nu!”

Iezuiții l-au convocat pe Anghel la Viena în ianuarie 1701 și după mai multe luni de negocieri – care au inclus și amenințarea cu închisoarea pe viață – mitropolitul ardelean cedează și este uns episcop greco-catolic pe 19 martie 1701. Curtea de la Viena îi acordă un salariu annual de 4.000 de florini și îi înnobilează familia. În aceeași zi împăratul Leopold I semnează o a doua diplomă prin care privilegiile acordate preoților uniți urmează să treacă și asupra credincioșilor care vor trece la greco-catolici privilegii care nu vor fi respectate de nobilimea transilvană, la fel ca privilegiile cuprinse în prima diplomă leopoldină."

Si vanduti si tradati!

Last edited by Adriana Cluj; 29.05.2012 at 22:49:40.
Vechi 29.05.2012, 23:56:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Am mai spus: haideti in vizita prin Ardeal, si priviti de aici, acolo unde se mai vad urmele atrocitatilor comise impotriva romanilor care nu au vrut sa treaca la greco-catolicism.
Dar am fost de atâtea și atâtea ori ! Am văzut urmele atrocităților comise de ortodocși asupra românilor catolici. Cunosc mănăstirea Nicula, constuită de catolici, pe care ortodocșii au luat-o la japcă și unde și-a rupt patriarhul ortodox piciorul. Icoana Făcătoare de minuni de acolo, a trecut prin atâtea peripeții până în urmă cu câteva decenii, când ortodocșii au izbutit să-i descopere ascunzătoarea! E adevărat, nu am ajuns în Maramureș, să vizitez Cimitirul Vesel, unde sunt înmormântați atâția catolici maramureșeni, cimitir luat la japcă cu tot cu parohie. În fiecare vară merg în Țara Făgărașului, leagăn al românității transilvane și al Unirii, și văd bisericile pe care ortodocșii preferă să le țină încuiate și în paragină, decât să le restituie proprietarilor de drept, care le-au construit și le-au îngrijit. Am trecut și prin Gherla, și cunosc Catedrala de acolo, construită de greco-catolici și unde este înmormântat episcopul Vasile Hossu. Luată la japcă de ortodocși, care au promis, în 2005, prin chiar vocea patriarhului lor, să o retrocedeze proprietarului de drept.

Dar ce contează cuvântul de vlădică dat,
Când poți păstra ce ai furat ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 30.05.2012, 00:19:03
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
Dar am fost de atâtea și atâtea ori ! Am văzut urmele atrocităților comise de ortodocși asupra românilor catolici. Cunosc mănăstirea Nicula, constuită de catolici, pe care ortodocșii au luat-o la japcă și unde și-a rupt patriarhul ortodox piciorul. Icoana Făcătoare de minuni de acolo, a trecut prin atâtea peripeții până în urmă cu câteva decenii, când ortodocșii au izbutit să-i descopere ascunzătoarea! E adevărat, nu am ajuns în Maramureș, să vizitez Cimitirul Vesel, unde sunt înmormântați atâția catolici maramureșeni, cimitir luat la japcă cu tot cu parohie. În fiecare vară merg în Țara Făgărașului, leagăn al românității transilvane și al Unirii, și văd bisericile pe care ortodocșii preferă să le țină încuiate și în paragină, decât să le restituie proprietarilor de drept, care le-au construit și le-au îngrijit. Am trecut și prin Gherla, și cunosc Catedrala de acolo, construită de greco-catolici și unde este înmormântat episcopul Vasile Hossu. Luată la japcă de ortodocși, care au promis, în 2005, prin chiar vocea patriarhului lor, să o retrocedeze proprietarului de drept.

Dar ce contează cuvântul de vlădică dat,
Când poți păstra ce ai furat ?
Da.....e bine cand vezi numai dintr-o parte sau numai o parte...

Domnule Mihnea n-am sa intreb ce-a fost intai: oul sau gaina, cam asa devine subiectul acesta.

Doar atat: ce au fost inainte de 1700, inainte de a deveni greco-catolici, romanii din Ardeal?
Vechi 30.05.2012, 00:22:25
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Doar atat: ce au fost inainte de 1700, inainte de a deveni greco-catolici, romanii din Ardeal?
Înainte de 1700, majoritatea românilor din Ardeal au fost ortodocși și un număr relativ mic erau catolici.
Și mai înainte de această perioadă, toți românii au fost catolici.

www.catehism.com
Vechi 30.05.2012, 00:29:21
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
Nttttt... dvs vorbiti aici de altceva.
De Imperiul Roman de Rasarit.
Dar nu la nordul Dunarii.

Acuma va spun: Noapte buna!
Vechi 30.05.2012, 00:36:51
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Acuma va spun: Noapte buna!
Noapte bună !

www.catehism.com
Vechi 30.05.2012, 00:42:09
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Romanii erau ortodocsi nu catolici. Si Papa probabil daca-l intrebati o sa va spuna ca e ortodox.
Vechi 30.05.2012, 01:01:49
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Romanii erau ortodocsi nu catolici.
Fiind în comuniune cu Papa, românii erau catolici. A fi catolic înseamnă a fi în părtășie cu Papa.
Mai mult, există suficiente dovezi că, pe actualul teritoriu al României, s-a oficiat Sf Missă după ritul romano-catolic, înainte de a se adopta ritul răsăritean și dovezi încă și mai multe că limba în care se oficia era latina, înainte (cu mult) de slavonă. De fapt, slavona a devenit prevalentă abia în secolul al IX-lea.

www.catehism.com
Vechi 30.05.2012, 01:16:59
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Fiind în comuniune cu Papa, românii erau catolici. A fi catolic înseamnă a fi în părtășie cu Papa.
Mai mult, există suficiente dovezi că, pe actualul teritoriu al României, s-a oficiat Sf Missă după ritul romano-catolic, înainte de a se adopta ritul răsăritean și dovezi încă și mai multe că limba în care se oficia era latina, înainte (cu mult) de slavonă. De fapt, slavona a devenit prevalentă abia în secolul al IX-lea.
Bun, asa toti crestinii am fost o mare familie in care toata lumea era in partasie cu toata lumea dar totusi credinta era ortodoxa, nu spunea nimeni ca e catolic ci asa se numea biserica.Biserica noastra inca este catolica.Deci uite ca noi putem fi catolici si fara a fi in partasie cu Papa.
Dumneavoastra puteti fi ortodox ?
Vechi 30.05.2012, 13:53:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Secolul al 9lea??
Pai atunci si Biserica de Apus era ortodoxa (ma rog, cu mici deviatii).
Abia in secolul 11 a devenit "catolica" in sensul in care il stim in ziua de azi (schismatic).

Deci, rafinam intrebarea intre 1054 si 1700 care era legatura dintre romanii din Transilvania si scaunul papal?
Spuneti ca erau in comuniune cu Papa?

Concret, pe ce se bazeaza acesta afirmatie?

Last edited by AlinB; 30.05.2012 at 13:57:50.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" doctor_faustus Secte si culte 330 03.07.2013 18:09:58
Puterea de a o lua de la capat Alexa12 Generalitati 4 17.12.2012 16:48:18
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" silverstar Generalitati 10 15.02.2012 12:12:40
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) hydro314 Generalitati 0 13.02.2012 20:40:11