Citat:
În prealabil postat de ioanna
Fiecare cu randuiala proprie. Ce nu mi se pare mie in regula la B.C nu e atat ca impun castitatea la preotii romano-catolici, ci faptul ca preotii casatoriti (cum sunt cei din B.G.C) nu au voie sa slujeasca decat pe "teritoriul istoric" al bisericii lor, de parca "preotia" lor ar depinde de intinderea teritoriala, nu de vocatia pastorala.
|
Toți preoții catolici, căsătoriți sau nu, au voie să slujească numai pe teritoriul diecezei (eparhiei) lor. Ca să slujească în altă parte, trebuie aprobarea chiriarhului locului. Deci, dacă un preotul meu greco-catolic de la București (care este văduv) vrea să slujească la Oradea, trebuie să se adreseze episcopului de Oradea, ca să obțină aprobare (de regulă sub forma unei scrisori a episcopului către parohul bisericii unde preotul meu vrea să slujească).
Citat:
Un preot roman casatorit greco-catolic nu poate sluji la o parohie greco-catolica din Italia.
|
Este exact aceeași situație. Ceea ce e valabil pentru Oradea e valabil și pentru Calabria. Episcopul de Calabria poate să decline cererea de aprobare pentru slujire pe teritoriul său canonic. Episcopii catolici sunt vicarii lui Cristos în Bisericile Particulare cu care sunt căsătoriți mistic. Nimeni nu poate sluji acolo fără să ceară voie de la Cristos. Episcopul poate să respingă cererea fără motiv, sau poate să motiveze că, după judecata lui, nu este prudent ca un preot căsătorit să slujească în cutare parohie din dieceza lui. Este deplin liber să motiveze cum vrea refuzul, sau să nu-l motiveze de loc.
Chiar și episcopii, dacă vor să slujească în altă parte decât în episcopia lor, trebuie să aibă aprobarea episcopului de acolo. Singurii preoți care pot sluji oriunde pe pământ, în orice biserică catolică, fără a cere aprobarea nimănui, sunt cardinalii. Se numește "privilegiul cardinalilor".
Citat:
Am senzatia ca exista inca o falsa-superioritate intretinuta a preotilor celibi vs. casatoriti in B.C
|
De la Sf Paul încoace există. Există și în BOR. Din câte știu, în BOR numai unii preoți, anume cei necăsătoriți, pot accede la treapta superioară a episcopatului. Deci, avem un presbiterat cu două viteze. Este, dealtfel, curios cum ortodocșii, care nu contestă că episcopii trebuie să fie celibi și nu socotesc că ei sunt sortiți automat pederastiei, curviei, sodomiei sau onaniei din pricină că sunt celibi, socotesc totuși că presbiterii, dacă sunt celibi, musai trebuie să fie pidosnici.