Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 26.05.2012, 00:58:52
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Educația copiilor: nici cu interdicții, nici cu o libertate absolută

Trebuie să îi creștem pe copii într-un duh de mare dragoste. Copiii trebuie să simtă casa ca pe un loc al dragostei și al afecțiunii părinților. Și aceasta va ajuta copiii nu doar să crească normal, dar și, dacă vreodată apucă pe drumul greșit, să se reîntoarcă acasă – unde există această dragoste.
Vă amintiți pilda Fiului Risipitor. Fiul mai mic al tatălui, care a plecat de acasă, a făcut multe păcate și când a ajuns într-o situație grea, părăsit de toți și foarte înfometat, a spus: „Câți oameni în casa tatălui meu mănâncă pâine, primind dragostea tatălui meu, iar eu sufăr și îmi este foame!”. Și îndată s-a hotărât să se întoarcă la el acasă. Adică, ceea ce l-a făcut pe fiu să se întoarcă acasă nu a fost faptul că și-a amintit niște învățături, niște sfaturi, ci că și-a amintit de dragostea Tatălui și de afecțiunea pe care a simțit-o de mic copil acasă.
Așadar, părinții trebuie să-i crească în așa fel pe copii, încât, chiar dacă pleacă de acasă cândva, dragostea pe care au trăit-o acasă să le dea putere să se întoarcă din nou.

Prin urmare, are mare importanță momentul de când începe educația copiilor. Starețul Sofronie (Saharov) spunea că educația copiilor începe din ziua în care este conceput copilul în pântecele mamei sale. De regulă nu arătăm o atenție deosebită pentru copii și, când ajung la vârsta de 12-13 ani, când intră în adolescență, atunci înțelegem că ceva trebuie să facem în plus – și începem să ne rugăm și să cerem ajutor!
Însă, așa cum am spus mai înainte, rugăciunea trebuie să înceapă imediat, când mama are în pântece fătul. Mama trebuie să se roage pentru făt, trebuie ea însăși să ducă o viață bisericească, duhovnicească, să se roage, să se împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos – pentru că, de vreme ce mama are în suflet și în trup pe Hristos, iar fătul comunică cu mama, primește și el din harul dumnezeieștii Împărtășanii.

Vă amintiți de situația în care Maica Domnului, îndată după Bunavestire, adică după zămislirea lui Hristos, a mers la Elisaveta, care era însărcinată cu Cinstitul Înainte-mergător în șase luni. Și când Maica Domnului s-a apropiat de Elisaveta, atunci fătul, Cinstitul Înainte-mergător a tresăltat cu bucurie mare în pântecele ei. Sfântul Grigorie Palama spune că Cinstitul Înainte-mergător, făt de șase luni, a primit Sfântul Duh – și, prin Sfântul Duh, a recunoscut-o pe Maica Domnului care tocmai îl zămislise pe Hristos. Adică fătul de șase luni s-a făcut proroc și a transmis harul profetic și mamei sale. Și astfel Elisaveta a înțeles de la făt că aceasta care vine este Maica lui Dumnezeu.

Prin urmare, fătul primește harul lui Dumnezeu prin rugăciunea mamei sale. De aceea și mama trebuie să se roage. De asemenea, în timp ce se naște, adică în timp ce iese din pântecele mamei, atunci mama trebuie să se roage pentru copilul care vine pe lume. Pentru că, dacă în acel timp se face rugăciune, atunci, după cum spunea Starețul Sofronie, copilul primește pecetea lui Dumnezeu și dobândește un alt ADN duhovnicesc, care o să-l ajute în viață.

Cândva am scris o broșură numită „Glasul Domnului”, care se citea în toate bisericile și printre altele am consemnat și această întâmplare despre Cinstitul Înainte-mergător și despre toate la câte m-am referit mai înainte. L-a citit mama mea și mi-a spus la telefon plângând: „Fiule, ce-ai scris aici! Eu știam asta și de aceea, când te aveam în pântece, mă rugam pentru tine”. Eu am scris ce spunea Sfântul Grigorie Palama, dar mama mea o trăise în practică. Sunt sigur că rugăciunea mamei m-a ajutat în viața duhovnicească.

Astfel este sigur că atunci când mama se roagă pentru făt și pentru copil, atunci copilul, când va crește, va învăța și el să se roage.
Mai mult încă, în timp ce copilul crește, va trebui să existe acasă o atmosferă de rugăciune. Când copilul doarme, mama trebuie să meargă la patul lui, să îl închine și să se roage pentru el. Când pleacă la școală, trebuie să îl închine, să se roage și să spună: „Dumnezeul meu, apără-l, ajută-l pe copilul meu”. Așadar mama trebuie să se roage lui Dumnezeu să-l apere pe copil, iar îngerul păzitor să fie mereu cu el.

În același timp, când copilul este mic – așa cum văd acești copii minunați din fața mea – să i se istorisească din viețile Sfinților. Există părinți care le spun copiilor basme. Noi nu trebuie să spunem basme, trebuie să povestim viața sfântului zilei sau a unor anumiți sfinți. Iar ceea ce aud copiii din viețile Sfinților intră înlăuntrul inimii lor și nu vor uita niciodată. Mai ales ceea ce aud copiii la o vârstă fragedă va juca un rol foarte mare în toată viața lor.

De asemenea, părinții trebuie să îi învețe pe copii, cât sunt mici, să se roage cu rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă…”. Eu recomand ca și copiii mici, înainte să adoarmă, seara, să spună de 10-15 ori „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă…” și apoi să se culce. Când se trezesc din somn, din nou să spună de 10-15 ori această rugăciune.
Este sigur că atunci când îl învățăm pe copil de mic să fie în Biserică, să se roage și să asculte viețile Sfinților, va rămâne mereu în Biserică. Punem, adică, în inima lui un magnet care îl atrage pe copil în Biserică. Și dacă la un moment dat copilul va face un mare păcat, foarte repede se va pocăi.
În consecință, nu trebuie să îl sfătuim continuu, să îi refuzăm ceva; trebuie să acționăm inteligent, nu moral. Un copil, pe la vârsta de 15 ani, i-a spus mamei sale: „Mamă, clasa mea va face party la școală, vreau și eu să merg”. Era foarte ușor pentru mamă să spună: „Nu, să nu mergi la petrecere.” Era foarte ușor și să spună: „De vreme ce merg toți copiii, mergi și tu”.

Mama aceasta Îl iubea foarte mult pe Hristos și a dat alt răspuns: „Copilul meu, noi, creștinii, suntem copiii lui Dumnezeu și trebuie ca tot ce facem să facem cu binecuvântarea lui Dumnezeu – să ne dea Dumnezeu binecuvântarea de a o face. De aceea, mergi la icoana lui Hristos, roagă-te și, dacă înțelegi că Hristos vrea să mergi la party, du-te”. S-a dus copilul în fața unei icoane, s-a rugat și a spus: „Mamă, am înțeles că Hristos mi-a spus să merg la party”. Desigur, mama nu s-a împotrivit. Când copilul s-a dus la petrecere și a văzut că se petrec unele lucruri care nu erau bune, s-a întrebat: „Oare acestea le-ar fi vrut Hristos? Ar fi vrut Hristos să fiu acum, aici, unde există această atmosferă? Nu cred c-ar fi vrut, mai degrabă am înțeles eu greșit”. A plecat imediat de acolo și s-a dus la mama lui, căreia i-a spus: „Mamă, Hristos nu dorea să merg acolo!”
Acesta este un exemplu din care se vede cum trebuie cineva să educe copiii. Nici cu interdicții, nici printr-o libertate absolută, spunând: „Fă-o și lasă-mă-n pace, sunt obosit”. Ci să îi legăm pe copii de părinți duhovnicești buni și să îi conducem la Hristos.

După cum știți, am venit aici la un congres în cinstea Sfântului Vasilie cel Mare. Este foarte important faptul că întreaga familie a Sfântului Vasilie cel Mare era sfântă. Tata, mama și frații. Este foarte important acest lucru.
Scrie undeva Sfântul Vasilie cel Mare, laudându-o pe bunica sa Macrina, care era ucenica Sfântului Grigorie Episcopul Neocezareei: „Macrina cea vestită, de la care am învățat cuvintele Sfântului Grigorie”. Adică, asta înseamnă că bunica le spunea mereu copiilor: „Așa a spus Sfântul Grigorie, așa a făcut Grigorie”, părintele ei duhovnicesc. Este foarte important ca mama sau tatăl, bunica sau bunicul să lege copiii de Biserică și de un părinte duhovnicesc.

Să vă dau un exemplu din viața mea. M-am născut în anul 1945, atunci când tocmai se terminase războiul și perioada de ocupație germană. Sunt al doilea copil din familie. Părinții mei erau foarte săraci, dar erau oameni ai lui Dumnezeu și iubeau mult Biserica. După ce s-a născut primul copil, la scurt timp m-a zămislit mama pe mine, și s-a dus la părintele ei duhovnicesc să se spovedească. Era supărată. Avea un copil alături de ea și pe mine în pântece. I-a spus duhovnicului: „Părinte, am o mare supărare, s-a zămislit și alt copil. Ce să fac, cum să cresc cei doi copii în această sărăcie?”. Și el i-a răspuns: „Nu fi supărată, să nădăjduiești în Dumnezeu, să crezi în Dumnezeu – și pe acest copil pe care îl ai în pântece, când se va naște, îl voi lua eu și-l voi face teolog”. Vreau să spun că i-a dat curaj, i-a spus să se roage și că Dumnezeu o va ajuta. Era fericitul întru pomenire Mitropolit al Patrei, Nicodim. Și, când îl întâlneam mai târziu, îmi spunea: „Te știu din pântecele maicii tale!”.

De asemenea, un mare rol în educația copiilor nu îl au doar părinții, ci și întreaga familie și toate persoanele care sunt legate de familie. Spre exemplu, pe Marele Vasilie l-a ajutat foarte mult sora lui mai mare, care și ea se numea Macrina.

Când Marele Vasilie și-a terminat studiile și s-a întors din Atena în Cezareea, practica profesia de avocat, de retor. Avea multe harisme și dobândise mare faimă ca mare avocat. Atunci Macrina, sora lui cea mare, i-a spus: „Vasilie, ce sunt acestea ce văd, ce vei face cu toate acestea? Ce vei face cu cunoștințele tale? Toate acestea sunt mincinoase și deșarte. Să-ți afierosești viața lui Dumnezeu!” Era o femeie foarte puternică și l-a îmboldit puțin. Pe toate le-a părăsit Vasilie și s-a dus în pustie – apoi a crescut și a ajuns Marele Vasilie, Dascăl al Bisericii. Sfânta Macrina, sora Marelui Vasilie, i-a ajutat pe toți frații, încă și pe Sfântul Grigorie al Nissei, căruia i-a dat curaj în viață.

Toate acestea arată că există mulți factori care ajută copiii în renașterea lor duhovnicească. Rolul de bază îl au părinții, prin rugăciunea și viața lor duhovnicească, dar ajută și toate celelalte rude, după cum ajută și un frate pe toți ceilalți frați. De asemenea, Biserica ajută foarte mult familia în educația copiilor.
Mitropolitul Ierothei al Nafpaktei
Articol aparut in nr 14 al revistei “Familia Ortodoxa”
Reply With Quote
  #2  
Vechi 17.01.2013, 15:17:00
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.284
Implicit Sfaturi pentru parinti

Iata cateva sfaturi de la care puteti porni pentru a nu gresi atunci cand, de fapt, vreti sa corectati:

• Pentru a mustra copilul, luati-l de-o parte si discutati cu el intre patru ochi. Nu e bine sa-l certam in fata altora, nici macar in fata celor apropiati din familie, pentru a nu-l umili.

• Copilul trebuie intotdeauna sa inteleaga pentru ce a fost pedepsit, mai ales in cazul prescolarilor. Parintii sa-i explice cu rabdare celui mic ce a gresit si cum trebuia sa se poarte, chiar daca nu este la prima abatere de acest fel. Sa nu pedepsim niciodata copilul pentru ca „ne-am saturat si nu mai putem”. De asemenea, sa nu pedepsim copilul pentru neajunsurile pe care le are din fire (de exemplu o capacitate intelectuala limitata, sau agitatia celor cu ADHD), pentru greseli in care au fost tarati prin forta imprejurarilor, sau pentru pozne ce tin de usuratatea si impulsivitatea specifica varstei, nu de reaua vointa (de exemplu, cand un copil sparge ceva, sau strica un lucru din curiozitate).

• Purtati o discutie cu copilul pentru a-l ajuta sa-si dea singur seama ce a gresit. Acest lucru il va ajuta in continuare sa-si autoevalueze comportamentul si sa nu mai repete greselile, atunci cand se va afla in contexte asemanatoare. Nu-l intrebati niciodata pe un ton acuzator: „De ce ai facut asta?”, ci folositi intrebari care sa-l ajute sa descopere el insusi care ii este vina (de exemplu: „Mami ti-a spus sa strangi jucariile, nu-i asa? Ai facut ce ti s-a spus? Cum ai fost: ascultator sau neascultator?”).

• Explicati-i copilului ca este pedepsit pentru ca doriti indreptarea lui. Pedeapsa este eficienta cu adevarat atunci cand copilul simte ca nu a fost mustrat din rautate, sau la manie, ci fiindca orice lucru rau are o consecinta negativa fireasca si orice incalcare a unei legi aduce cu sine o „amenda”, in functie de gravitatea ei.

• Si, mai ales, nu uitati ca sa fiti si ingaduitori uneori, mai ales cand vedeti parere de rau reala din partea celui mic. Astfel, copilul va invata o alta lectie duhovniceasca importanta, aceea a iertarii. In cele din urma, sa luam aminte la faptul ca o educatie eficienta nu se face doar prin pedepse, ci prin construirea unei relatii calde, apropiate si bogate cu copilul. Iar aceasta se realizeaza alocand timp – timp pentru a sta de vorba cu el, timp pentru a face lucruri interesante impreuna, timp pentru a-l cunoaste si pentru a-i arata dragostea noastra. Cu cat ne asumam mai mult copiii prin timpul petrecut impreuna, cu atat vor primi mai usor sfaturile sau mustrarile noastre. Pana la urma, dragostea si durerea parintilor pentru caderile copiilor lor este cea care eficientizeaza cel mai bine orice act educational, si poate ca de aici ar trebui pornit totul. Dar fara o credinta vie in Dumnezeu, lucrata cu discernamant in viata de fiecare zi, lucrul acesta este din ce in ce mai greu in conditiile zilelor noastre. Sfantul Nectarie, de cate ori greseau elevii de la seminarul pe care-l conducea, nu pe ei ii pedepsea, ci pe sine, cu aspre postiri si cu nevointa. si astfel, din rusine, se indreptau si copiii pentru purtarea lor cea rea. Asadar, cand fiii nostri gresesc, sa stim ca si noi purtam o parte din vina, iar indreptarea lor depinde mult si de indreptarea noastra sufleteasca. Este si acesta un mijloc de educatie punitiva, unde insa incepem prin a ne pedepsi pe noi insine. Cand toate acestea sunt facute cu „mintea la Dumnezeu” (I Corinteni 2:l6), El se va implica cu mult mai mult in educarea copiilor nostri. E ca si cum ne-am creste copilul… impreuna cu Dumnezeu! (Revista Familia Ortodoxa)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Limbul copiilor Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 28 21.08.2012 10:22:12
spovedania copiilor mirelat Pocainta 35 29.03.2012 01:16:25
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Carte - Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lum Ioan_Ciobota Generalitati 3 22.10.2008 19:22:50