Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2012, 09:35:40
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
In primul rand nu toti preotii sunt duhovnici.
Am inteles ca li se face o ierurgie/investire speciala.
Nu confunda hirotonia cu darul duhovniciei.
La hirotonie preotul capata har de la Dumnezeu sa fie preot, duhovnicul mai prim este apoi un har suplimentar.
Prin parohii, toti preotii sunt duhovnici, mai ales acolo unde parohia are un singur preot. Dupa hirotonie, fie imediat, fie dupa o perioada oarecare, preotul este chemat de episcop spre a fi hirotesit intru duhovnic. Hirotesia nu aduce un "har suplimentar", ci numai o binecuvantare arhiereasca speciala, in urma careia preotul are voie sa savarseasca Taina Spovedaniei. Daca preotul poate savarsi Sfanta Liturghie incepand cu ziua hirotoniei, nu cred ca putem spune ca nu are suficient har pentru a savarsi Taina Spovedaniei, toti fiind de acord ca dumnezeiasca Liturghie este cea mai inalta slujba pe care o poate savarsi un cleric. In urma "hirotesiei", preotului i se da numai voie sa savarseasca Taina Spovedaniei, puterea de a o face avand'o inca din ziua hirotoniei.

Desi inteleg foarte bine ce ai vrut sa spui, nadajduiesc sa intelegi si tu ce vreau sa spun. Toti preotii sunt duhovnici, Sophia. Din mila lui Dumnezeu, pentru dispozitia buna a inimii celui care se spovedeste, Domnul indruma sufletele a nenumarati ucenici ai unor duhovnici sunt, poate, mai putin virtuosi. Nimeni nu cunoaste clipele de pocainta sau de regret ale unui preot, pocainta pentru vreo cadere si regretul pentru lipsa unor roade duhovnicesti.

Domnul ne cere sa avem smerenie si pocainta, iar nu sa fim ucenici ai unor duhovnici cu viata sfanta.
Marii duhovnici se imputineaza precum se imputineaza si ucenicii ascultatori si smeriti.
Chiar si asa insa, Domnul va lucra in continuare prin preotii Sai, indiferent de neputintele lor morale.

Cat ne rugam pentru duhovnicul nostru... ori pentru preotul din parohie ?!

Last edited by windorin; 26.04.2012 at 09:38:26.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2012, 14:31:23
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Prin parohii, toti preotii sunt duhovnici, mai ales acolo unde parohia are un singur preot. Dupa hirotonie, fie imediat, fie dupa o perioada oarecare, preotul este chemat de episcop spre a fi hirotesit intru duhovnic. Hirotesia nu aduce un "har suplimentar", ci numai o binecuvantare arhiereasca speciala, in urma careia preotul are voie sa savarseasca Taina Spovedaniei. Daca preotul poate savarsi Sfanta Liturghie incepand cu ziua hirotoniei, nu cred ca putem spune ca nu are suficient har pentru a savarsi Taina Spovedaniei, toti fiind de acord ca dumnezeiasca Liturghie este cea mai inalta slujba pe care o poate savarsi un cleric. In urma "hirotesiei", preotului i se da numai voie sa savarseasca Taina Spovedaniei, puterea de a o face avand'o inca din ziua hirotoniei.

Nu vorbim numai de Taina Spovedaniei aici, Dorin. Un duhovnic face si alte lucruri din cate stiu, poate mai importante. El este sfatuitor, tutore. Si pentru asta trebuie sa fii putin mai mult decat un preot. Unii preoti pot, altii nu pot sa fie niciodata adevarati duhovnici.

Desi inteleg foarte bine ce ai vrut sa spui, nadajduiesc sa intelegi si tu ce vreau sa spun. Toti preotii sunt duhovnici, Sophia. Din mila lui Dumnezeu, pentru dispozitia buna a inimii celui care se spovedeste, Domnul indruma sufletele a nenumarati ucenici ai unor duhovnici sunt, poate, mai putin virtuosi. Nimeni nu cunoaste clipele de pocainta sau de regret ale unui preot, pocainta pentru vreo cadere si regretul pentru lipsa unor roade duhovnicesti.

Cat as vrea sa cred ca exista aceste clipe!

Domnul ne cere sa avem smerenie si pocainta, iar nu sa fim ucenici ai unor duhovnici cu viata sfanta.
Marii duhovnici se imputineaza precum se imputineaza si ucenicii ascultatori si smeriti.
Chiar si asa insa, Domnul va lucra in continuare prin preotii Sai, indiferent de neputintele lor morale.

Cat ne rugam pentru duhovnicul nostru... ori pentru preotul din parohie ?!
Cam ai dreptate. Cu exceptiile pe care le-am notat mai sus.
Eu poate gresesc in multe, dar altfel am inteles institutia duhovnicului (poate legat de ceea ce as avea eu nevoie si nu primesc) si de aceea spun ca unui preot ii trebuie mai multe ca sa fie si duhovnic.
Vechi 27.04.2012, 09:09:48
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
... unui preot ii trebuie mai multe ca sa fie si duhovnic.
Asa este, insa atunci cand nu gasim unul langa care sa ne simtim acasa, putem avea foloase reale de la oricare altul, mergand la el cu smerenie, cu credinta si cu dragoste. Sunt convins ca nu te va lasa Dumnezeu, ci vei afla un duhovnic pentru inima ta. Si eu m'am spovedit ani de zile la "un preot cu agenda plina", insa tot eu am fost de vina pentru lenevirea si pacatele din acea perioada, nu el. Acum am un duhovnic pe care nu il merit, si iarasi sunt intristat, vazand cat de curat vietuieste el si cat ma chinui eu. Fie neputincios duhovnicul, fie sfant, tot numai noi suntem de vina pentru lenevirea si irascibilitatea noastra sufleteasca.

Last edited by windorin; 27.04.2012 at 09:13:52.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:16:07
robert27 robert27 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 24.04.2012
Implicit

Dupa mine, cel mai bun sfaturitor este chiar Dumenzeu, care te invata prin intamplarile tale si prin oamenii pe care ii intalnesti. El va gasi o cale sa te indrume, chiar si fara un duhovnic cu "diploma". Problema adevarata dupa mine este ca noua (sau cel putin mie) imi trebuie sfaturi mura-in-gura de multe ori, pt asa inteleg cel mai bine voia Lui. Insa eu cred ca primim sfaturi prin orice lucru care ni se intampla, chiar si chestii marunte, sau suferinta. Desi nu avem inteligenta necesara sa intelegem in intregime voia Domnului, el nu renunta sa ne invete in fiecare zi cate ceva. Este doar parerea mea.
Eu am descoperit ca suferita mea vine din cauza ca astept lucruri pe care nu e necesar sa le astept. Lucuri pe care societatea ne impune sa le asteptam, sa le dorim. Lucruri ca satisfactia primirii admiratiei pt realizari profesionale, dovedirea calitatilor tale in fata atora, familia perfecta, lucruri materiale, etc.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
cine ma poate ajuta gherman Pocainta 10 12.11.2009 23:56:59
Cine ma poate ajuta? Dia20_diana Nunta 7 25.06.2008 18:52:37
cine ma poate ajuta? NiCcoleta Stiri, actualitati, anunturi 1 17.03.2006 03:41:06