Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.04.2012, 14:33:00
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ca sa inchei cu un exemplu, in preajma Pastelui am revazut o familie cu copii mici care merge tot timpul la biserica, cel putin duminica in care sotia nu arata nici de 20 de ani, iar sotul pare de peste 40 de ani. Nu stiu daca e diferenta de varsta intre ei sau sunt de varste destul de apropiate. O alta familie care vine tot timpul la biserica are patru copii, dar parintii nu arata ca ar avea nici 20 de ani, par niste adolescenti.
Nu prea am dorit sa ma bag in vorba pe acest topic, fiindca mi se pare un subiect foarte delicat si nici un caz nu se potriveste cu celalalt. Ca atare nu putem generaliza. Ceea ce vreau sa spun este ca citind pe-aici mi-am amintit de o intamplare din viata parintilor mei. S-au casatorit devreme, tata avand 19 ani, iar mama 18. Tata, din fire mai calm (in sensul ca nu-l scoteai din pasul lui), mai comod (dupa fiecare masa, trebuia sa se intinda macar un sfert de ora), mai pedant. Mama tot intr-o goana de dimineata devreme si pana tarziu in noapte, mereu grijulie fata de gospodarie, fata de sot si mai ales fata de cei 6 copii. O puteai vedea si la prasit, si la coasa si cu pompa in spate la stropit, si la padure... Timpul a trecut pentru fiecare dintre ei, altfel. Dupa multi ani, la un balci, tata a intalnit un fost coleg de pe front, cu care facuse razboiul si era si mama de fata. Nonsalant, camaradul il intreaba pe tata: "Cine-i doamna? Mama ta?"
Oare ce-ar mai fi de spus?

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 21:43:09
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
In incheiere sa ne amintim ca un cuplu monden care chiar era disproportionat din punct de vedere al varstei a fost cununat la o manastire. Si in acest caz a existat si un lucru bun, Monica s-a convertit la ortodoxie de la greco-catolicism, daca ramane asa tot e un lucru bun (desi sunt slabe sperante).

Se pare ca fostul cuplu Irinel si Monica Columbeanu genereaza in continuare ample studii de caz, nu doar in lumea mondena, ci si din perspectiva religioasa.
Am dat pe un site ortodox de un articol numit: „Si totusi avem ceva de invatat de la Irinel si Monica Columbeanu” ( cum sa nu esuam, invatand si din greselile altora).

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iub...olumbeanu.html
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 22:26:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Se pare ca fostul cuplu Irinel si Monica Columbeanu genereaza in continuare ample studii de caz, nu doar in lumea mondena, ci si din perspectiva religioasa.
Am dat pe un site ortodox de un articol numit: „Si totusi avem ceva de invatat de la Irinel si Monica Columbeanu” ( cum sa nu esuam, invatand si din greselile altora).

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iub...olumbeanu.html
In mesajul meu m-am referit la acest cuplu doar din perspectiva ca au fost cununati la o manastire, deci nu au fost opriti de la casatorie din cauza diferentei de varsta.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 22:30:34
Senior Member

Implicit

Cu ocazia asta am vazut in Pravila altceva, mult mai drastic sanctionat acolo. Se pare ca a doua casatorie se poate face doar daca cineva a ramas vaduv (si se recomanda ca sa fie tanar, nu batran). Practic nu exista o a doua casatorie daca fostul partener traieste. Probabil preotii dau niste dezlegari, dar a doua casatorie a devenit ceva obisnuit, cand Pravila ne spune altceva. Stie cineva mai multe despre acest lucru?
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 22:39:20
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
In mesajul meu m-am referit la acest cuplu doar din perspectiva ca au fost cununati la o manastire, deci nu au fost opriti de la casatorie din cauza diferentei de varsta.

Eu citasem postarea ta, in care ai mentionat de arhicunoscutul caz Columbeanu, doar pentru a crea o punte intre articolul de pe ortodoxia tinerilor si tema topicului.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 22:41:17
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Cu ocazia asta am vazut in Pravila altceva, mult mai drastic sanctionat acolo. Se pare ca a doua casatorie se poate face doar daca cineva a ramas vaduv (si se recomanda ca sa fie tanar, nu batran). Practic nu exista o a doua casatorie daca fostul partener traieste. Probabil preotii dau niste dezlegari, dar a doua casatorie a devenit ceva obisnuit, cand Pravila ne spune altceva. Stie cineva mai multe despre acest lucru?
În pravila de la Govora ai citit asta?
Vechi 22.04.2012, 23:25:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
În pravila de la Govora ai citit asta?
Cea de pe site: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...oua-81902.html
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 23:47:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Intrebarea e simpla:

"Cat de de grav"?

Nu a intrebat ce parere are Biserica, care sunt canoanele, exista constiinta unei vinovatii si se intreba cat de mare ar trebui sa fie.

E grav dar cat de grav? Putin, asa si asa, foarte?

Chiar aveti impresia ca se doreste o lamurire?

Este bolovanul aruncat in balta ca sa-si scoata pe urma "inteleptii" ochii.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2012, 23:52:20
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Sunt și destule pogorăminte, dar în niciun caz nu sunt încurajate căsătoriile multiple, e evident. Biserica, fiind un trup viu, găsește soluția optimă pentru fiecare caz în parte prin duhovnici, aplicând rânduiala în cunoștință de cauză, cu acrivie sau iconomie. Mult se pierde în continuare prin izolarea Tainei Cununiei de Euharistie, prin pastorația superficială și ignoranță obștească.
Vechi 22.04.2012, 23:59:21
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Sunt și destule pogorăminte, dar în niciun caz nu sunt încurajate căsătoriile multiple, e evident.
Casatoriile multiple oricum nu puteau fi decat maxim trei. Dar toate cand cineva ramanea vaduv.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Diferenta de varsta intr-o relatie! marius007 Generalitati 98 11.05.2018 22:19:20
Diferenta de varsta intre soti anisoara Nunta 121 10.03.2017 02:10:53
Diferenta de varsta Anisia Nunta 18 31.05.2010 16:55:30
Ce credeti despre vedenii? lacrimi Din Noul Testament 42 28.03.2010 20:48:52
Ce credeti despre noul Patriarh andorueca Generalitati 14 19.05.2008 21:33:56