Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2012, 14:33:20
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Daca exista parti de adevar si in budism sau islam trebuie sa credem exact contrariul numai pentru ca ei sant pagani ?
Faimoasele cuvinte dragul meu domn.Deschideti Cutia Pandorei cu acest argument pentru ca dati credit ramificarii revelatiei si asta va va pune-n cap pe marea majoritate a coreligionarilor dvs care sustin ca asa ceva nu este posibil.Pe partea de argumentatie ref la filozofii antici incercati sa vedeti modul cum este expusa ideea in ,,Isus Hristos Pantocrator" scrisa de Preot Profesor Dr. Dumitru Popescu.Cred ca argumentatia se gaseste chiar la inceputul cartii din ce imi duc aminte.Este demna de a fi citita.

Last edited by Scotland The Brave; 03.01.2012 at 14:36:23.
Vechi 03.01.2012, 14:47:23
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Trice,am verificat si eu citatul din Pelikan in volumul I (le am si eu pe toate) si asa spune dar totusi el isi incheie opinia in urmatorul mod,as spune ca nu este ostil ideii in sine: ,,ceea ce credeau filozofii despre nemurirea sufletului nu era gresit ci incomplet" (pag.74,vol I).Afirmatia lui Tatian,citata de Pelikan,este in schimb extrem de interesanta.Anyway,eu as inclina,in cel mai fericit caz, spre abordarea lui Oscar Cullmann si probabil aici ne-ar separa doar un capat de ata :). Scuze pentru ,,interpolarea" mea dar stii bine cum sunt protestantii,cum le da cineva un citat cu privire la ceva din Sfanta Scriptura verifica ASAP :) O zi buna, urmaresc si eu cu interes argumentele invocate,in lumea crestina este un subiect de care multi se feresc, Cullmann remarca asta chiar cu privire la un dialog al sau cu un teolog de nivelul lui Karl Barth.Bye.
În "Îmmortality of thr Soul or Ressurection of the Dead?", Oscar Cullmann într-adevăr ne atenționează că influența gândirii platonice e puternic resimțită în mentalitatea unora dintre Părinții Bisericii. Secolul XX a adus un progres vizibil în tratarea biblică a naturii omului- antropologia biblică, pe care încerc de vreo 3 ani s-o promovez aparent fără succes.Teologi renumiți s-au reîntors la învățătura sănătoasă a Scripturii, refuzând platonismul creștin referitor la nemurirea necondiționată a sufletului: Emil Brunner, Rudolf Bultmann, Hans Walter Wolff, Andre Nygren, R. Niebuhr, Paul Tillich și bineînțeles Cullmann și Barth de care ai amintit deja... din nefericire argumentele lor n-au nicio valoare pentru distinșii mei preopinenți deoarece aparțin unei zone protestante, în consecință "eretice".

Pentru acest motiv mă limitez în a lipi cu Pelikanol citate ortodoxe...

"Într-adevăr, ideea nemuririi sufletului a ajuns în cele din urmă să fie identificată cu doctrina biblică a învierii trupului, mai ales că această idee fusese unul din scopurile polemice inițiale ale acestei doctrine. Identificarea păgână sau eretică a sufletului cu viața și teoria nemuririi naturale independente față de acțiunea lui Dumnezeu Creatorul au fost respinse de gânditorii creștini pe motiv că "sufletul singur nu constituie viața, ci participă la viața care îi este dăruită de Dumnezeu", prin a cărui voință primește sufletul darul de a trăi veșnic." (Jaroslav Pelikan - Tradiția Creștină vol.I p.73)
Vechi 03.01.2012, 14:54:31
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Bultmann nu-mi place, este un demolator(cumva ca si Von Harnack).Tillich si Brunner in schimb da.Opiniile mele,din perspectiva credintei ortodoxe,nu au nici o relevanta si mai mult de atat sunt chiar intr-o anumita polemica si cu cei din confesiunea mea,pe aspecte pe care eu le consider deschise dezbaterii.Prin urmare mai lipseste sa ma contrzic doar eu cu mine insumi,ceea ce se intimpla des :) Avand in vedere aceste aspecte cel mai bine pentru mine ar fi sa-mi pun intrebari similare cu cele ale lui Mos Neagu pentru ca am un talent aparte sa spun de multe ori ce este mai bine sa tin pentru mine.Sper sa apreciezi iesirea mea delicata din scena :) ,sunt la randul meu in plina cercetare pe acest subiect de ceva timp si nu am ajuns inca la o concluzie satisfacatoare din punctul meu de vedere.
Vechi 03.01.2012, 15:40:17
Banned

Implicit

Citat:
Unde vezi tu ca zice ca sufletul ar fi putrezind ?
Nu te mai tăvăli pe jos că te murdărești! Nu eu văd, ci așa arată imaginea interpretării tale literaliste:

"Că nu vei lăsa sufletul meu în iad,
Nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea." (Psalm 15,10 - versiunea ortodoxă)

Urmărește paralelismul celor două versuri din "strofa" 10 a Psalmului. "Sufletul" din primul vers nu se referă la aceeași persoană care ar fi putrezit [fără intervenția lui Dumnezeu] în al doilea vers?
Ori hai să-ți reformulez întrebarea în lumina interpretării pauline (Fapte 13,35): Iisus Hristos coborât în mormânt în vinerea mare, nu e Aceeași Persoană cu Iisus Hristos (nestricăcios) din duminica Învierii?
Dacă răspunzi cu NU, ești condamnat de Biserica Ortodoxă ca eretic; dacă răspunzi cu DA, îți "pică râsul în sân"... deoarece un "suflet" este o persoană vie, care murind, ajunge în mormânt și putrezește.

Citat:
Tu nu vezi ca pasajele alea doua desfiinteaza toata doctrina voastra nefericita despre sufletul care e trupul+ suflarea de viata ? Au tradus aia in KJV "un suflet viu " si toti nefericitii au inteles ei "adevarul" .Gata sufletul este trupul + suflarea de viata.
Iarăși râzi ca deșteapta-n târg, deși nu ai motive. Nu doar "aia" din KJV au tradus așa, ci și I.P.S. Bartolomeu Anania:

"Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu." (Facerea 2,7 - versiunea Anania)

Citat:
Daca Platon si Aristotel au fost oameni destepti si si-au dat seama ca e ceva inauntrul nostru care ne da identitate asta inseamna ca nu trebuie sa credem la fel pentru ca ei sant pagani ? Daca exista parti de adevar si in budism sau islam trebuie sa credem exact contrariul numai pentru ca ei sant pagani ?
Stai drept și judeci strâmb... căci acelea sunt părți de minciună, nu de adevăr! Minciună izvorâtă din tatăl minciunii, care de la început a fost mincinos (Ioan 8,44). Când a fost acel "început"? Chiar la... început:

"Atunci șarpele a zis către femeie: "Nu, nu veți muri!" (Facerea 3,4 - versiunea ortodoxă)

Iar această minciună diavolească este repetată secol după secol de această "doctrină nefericită" (ca să-ți preiau expresia) promovată de atâția "preafericiți"...

Citat:
Voi luati niste chestii ca "Toate sufletele fiilor și fiicelor lui au fost treizeci și trei." din VT si gata uite vezi ca sufletul este trupul + suflarea de viata ?
Nu doar din VT, ci și din NT: Fapte 2,41; 7,14; 27,37; 1 Petru 3,20. Ia în ordine acele versete și recunoaște că NU se referă la fantome, spirite, strigoi, moroi, năluci, arătări, "substanțe vii imateriale și fără formă" în concluzie "suflete de oameni morți" cum le vedeți voi:
- aproape 3.000 de suflete botezate
- 75 de suflete din familia lui Iacov
- 276 de suflete în corabie cu Pavel
- 8 suflete în arca lui Noe
Vechi 03.01.2012, 15:43:50
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu este altceva. Ambele cărți sunt cărți inspirate de Duhul lui Dumnezeu transpuse în cuvinte omenești. Nu poți să alegi după bunul plac doar anumite învățături din Biblie, iar pe altele să le cataloghezi drept "învățături omenești" și vrednice de dispreț.

Hai că ești interesant! Suntem greșiți că ne bazăm pe cuvântul Scripturii... dar voi cum sunteți când vă bazați pe cuvântul lui Platon? Căci până nu aduci dovada concretă a "sufletului nemuritor" din Scriptură, asta sunteți în ceea ce privește starea morților: adepți ai lui Platon! Căci asta au fost primii creștini ce au introdus dogma nemurii sufletului în Biserică. Amintesc doar câteva nume: pe Athenagoras un filosof convertit la creștinism care în „Despre învierea morților” încearcă un sincretism între platonism și creștinism, unde argumentele pe care le folosește sunt extrase din filosofie, fără suport scripturistic, pe Origen care a așezat platonismul ca bază a teologiei culte, pe Tertulian, Grigorie, ucenicul lui Origen și mulți alții, culminând, poate, cu Toma D’Aquino, care dă forma finală concepției nemuririi sufletului în creștinism.

Poate pe mine nu mă crezi, iată ce zice un lutheran convertit la ortodoxie:

Probabil cele mai convingătoare indicii ale continuei influențe a filosofiei grecești asupra teologiei creștine sunt două doctrine creștine: doctrina nemuririi sufletului și doctrina absolutității lui Dumnezeu." (Jaroslav Pelikan - Tradiția creștină, vol I, p.72)
prietene, eu nu dispretuiesc Eclesiastul, doar ca acolo Solomon scrie la ce concluzie a ajuns EL despre ceea ce se intampla sub soare (in lume).Si daca e sa ma iau dupa logica ta Hristos la Matei 10:28 si la Luca 16:19-31 s-a inspirat dupa filozofii greci nu? La fel a facut si Ioan evanghelistul la Apocalipsa 6:9, nu-i asa? Doamne ajuta!
Vechi 03.01.2012, 15:45:46
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Faimoasele cuvinte dragul meu domn.Deschideti Cutia Pandorei cu acest argument pentru ca dati credit ramificarii revelatiei si asta va va pune-n cap pe marea majoritate a coreligionarilor dvs care sustin ca asa ceva nu este posibil.Pe partea de argumentatie ref la filozofii antici incercati sa vedeti modul cum este expusa ideea in ,,Isus Hristos Pantocrator" scrisa de Preot Profesor Dr. Dumitru Popescu.Cred ca argumentatia se gaseste chiar la inceputul cartii din ce imi duc aminte.Este demna de a fi citita.
Scotland nu santem invatati ca oricine poate ajunge sa cunoasca o parte din adevar prin contemplare ? Chiar si cei carora nu li s-a citit Scriptura ? Oricine poate descoperi ca exista un Creator si poate incerca sa inteleaga mai multe despre Creator.Daca un pagan sustine un adevar asta inseamna ca noi trebuie sa sustinem altceva numai pentru ca el e pagan ?
Vechi 03.01.2012, 15:51:21
Banned

Implicit

Citat:
cel mai bine pentru mine ar fi sa-mi pun intrebari similare cu cele ale lui Mos Neagu pentru ca am un talent aparte sa spun de multe ori ce este mai bine sa tin pentru mine.Sper sa apreciezi iesirea mea delicata din scena :)
Apreciez și delicatețea ta și profunzimea modestiei înțelepte a lui Moș Neagu... Din păcate, eu sunt mai spart... la tastatură și mă exteriorizez de câte ori văd doctrine stricăcioase infiltrate în Biserică. Nu-i destul că suntem noi oameni răi și neascultători, mai e nevoie să avem și idei păgâne în doctrina creștină? Măcar ea să fie pură, dacă noi suntem impuri!
Vechi 03.01.2012, 15:55:05
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
gersit.Total gresit! Nu uita prietene, ca grecii antici pagani aveau in Atena un altar inchinat Dumnezeului necunoscut, cel pe care il predica si Pavel in Atena. Au fost sibile care au profetit nasterea lui Hristos. Si acesta a fost un lucru rau. Sa nu-i uitam pe cei 3 magi. Toti acestia au fost pagani.Duamnezeu se descopera cu-i vrea el, nu la cine vrem noi oamenii. Doamne ajuta!
Vechi 03.01.2012, 15:59:09
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Nu doar din VT, ci și din NT: Fapte 2,41; 7,14; 27,37; 1 Petru 3,20. Ia în ordine acele versete și recunoaște că NU se referă la fantome, spirite, strigoi, moroi, năluci, arătări, "substanțe vii imateriale și fără formă" în concluzie "suflete de oameni morți" cum le vedeți voi:
- aproape 3.000 de suflete botezate
- 75 de suflete din familia lui Iacov
- 276 de suflete în corabie cu Pavel
- 8 suflete în arca lui Noe
Mai omule cand zice 8 suflete inseamna 1suflet/1 persoana. Le putea spune 8 capete sau 16 picioare.Ce asta insemna ca gata capul sau picioarele sant trupul + suflarea ?
Inlocuieste cuvantul suflet cu trupul + suflarea de viata acolo unde spune Iisus "Nu va temeti de cei ce ucid trupul dar nu pot ucide sufletul si o sa vezi ce iese "
Sau inlocuieste in Psalm " Că nu vei lăsa sufletul meu în iad,
Nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea."

Tu nu vezi ca esti confuz pentru ca tot Petru lamureste asta un pic mai jos:

"Deci el, fiind prooroc și știind că Dumnezeu i S-a jurat cu jurământ să așeze pe tronu-i din rodul coapselor lui,
Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. "
Cum sa se refere la acelasi lucru ? Una e sufletul care era in Hades si alta e trupul care era in mormant si care in cazul nostru se transforma in pamant.
Iisus Hristos coborat in mormant nu e Iisus Hristos este trupul lui Iisus Hristos. Iisus Hristos era in acel moment : " In mormant cu trupul si in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun cu Tatal si cu Duhul Sfant "
Vechi 03.01.2012, 16:00:39
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
daca e sa ma iau dupa logica ta Hristos la Matei 10:28 si la Luca 16:19-31 s-a inspirat dupa filozofii greci nu? La fel a facut si Ioan evanghelistul la Apocalipsa 6:9, nu-i asa?
Sigur că nu-i așa!
  • Hristos n-a vorbit de un "suflet nemuritor", ci de unul ci poate fi omorât (Mat.10,28)
  • Hristos nici măcar nu pomenește de "suflet" în Luca 16
  • Apostolul Ioan descrie o viziune simbolică
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31