![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Da. Pentru mine, schisma dintre Biserici nu este un motiv de ura interconfesionala; vedeti postarile mele (chiar daca efectiv nu ma inteleg cu unii ortodocsi pe forum). Cele doua spiritualitati sunt complementare. Si nu, nu este o provocare (banuiesc ca asa ceva ai in minte, fratia ta, ca as incerca o provocare, sau ceva de genul). Ortodoxia e minunata; nu "scuip unde am sarutat". Am evlavie si la Sfantul Nectarie, la Sf. Nicodim Aghioritul...
|
|
||||
|
||||
![]()
Rit apusean "ca la carte": Sfântul Părinte conduce prima Missă solemnă la Bazilica Sf Pentru din anul acesta. De notat: multă muzică gregoriană, imnul "Tu es Petrus" cântat de fanfara Romei, ritualul penitențial ("Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa") și alte rubrici în latină. O credincioasă este refuzată să primească Sfântul Trup în mână, așa cum dorea, și îl primește până la urmă potrivit prescripției ritului latin. Bărbații care vor să fie împărtășiți de Sf Părinte poartă costum și cravată, femeile capul acoperit.
Aspecte foarte în linie cu celebra sintagmă rostită de Sf Părinte: "Biserica necesită reformă prin redescoperirea tradiției sale". http://player.rv.va/vaticanplayer.as...ic=VA_4945UOHA (necesită progrămelul Silverlight pentru vizualizare). Deo gratias !
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu unul nu il pot considera sfant pe omul care a "activat" in Biserica catolica dupa schisma.
|
||||
|
||||
![]()
Iată și rit răsăritean de remarcabilă ținută la o biserică din...Austria:
http://www.youtube.com/watch?v=UsL61...eature=related De notat că, printre fețele bisericești, apare și cineva purtând un kamilafkion. În aceeași linie a redescoperirii tradiției, trasată de Sf Părinte. Ar fi îmbucurător dacă tot mai mulți prelați răsăriteni ar purta kamilafkion. Acoperămintele romane, "biretta", "zuchetta" etc, în combinație cu veșmintele bizentine seamănă cu o nucă pe un perete...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca atare: putem avea evlavie față de un sfânt ortodox, pentru două motive: în primul rând, toți sfinții sunt ortodocși; în al doilea rând, Bisericile Ortodoxe Răsăritene neaflându-se în stare de erezie, nici persoanelor canonizate în aceste Biserici nu le putem imputa a priori erezia. De asemenea, s-a mai explicat faptul că schisma poate fi obiectivă și subiectivă. Din punct de vedere al Bisericii Catolice, lipsa apartenenței formale la Biserica Catolică nu înseamnă în mod necesar excluziunea din Biserica Catolică. Un creștin care aparține formal de o Biserică Ortodoxă Răsăriteană, aflată în stare de schismă obiectivă, dar care nu este în stare de schismă subiectivă, se poate mântui, fiind inclus, înaintea de moartea sa, în Biserica Catolică, chiar dacă nu în mod formal. Nimeni nu se mântuiește fără Biserica Catolică sau în afara ei; însă la întrebarea "cine aparține Bisericii Catolice ?" răspunsul nu este la fel de simplu. Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 19:03:30. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
EREZÍE, erezii, s. f. 1. Doctrină sau credință religioasă care ia naștere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate și care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. greșeală, eroare, rătăcire. – Din fr. hérésie, lat. haeresis. Pe scurt invatatura de credinta gresita. Din perspectiva catolica nepurcederea Sfantului Duh de la Fiul este o invatatura de credinta gresita? Da. Deci este o erezie. Cel care crede in erezia respectiva este eretic. Ereticul nu mai face parte din Biserica. Daca nu mai face parte din Biserica nu se poate mantui. Mai mult savarseste hula, iar pacatul acesta nu se iarta. Deci nu pot sa inteleg cum puteti avea evlavie fata de un eretic. Daca am gresit in ceea ce am spus explicati-mi unde. Eu nu vad unde puteam gresi atat timp cat am folosit doar definitii, echivalente si includeri. Citat:
Ce intelegeti prin schisma obiectiva si schisma subiectiva?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In BC aceasta conceptie a patruns mult mai adanc decat in BO, desi inainte era foaret conservatoare. De exemplu dogmele enuntate de catolici spuneau ca cine nu crede ca Duhul purcede si de la Fiul anatema si nu se poate mantui. La fel cine nu crede ca papa e capul bisercii si toate dogmele catolice. La fel are si ortodoxia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar Dumnezeu nu lucrează doar cu definiții, echivalențe și includeri. Ceea ce ați spus s-ar putea să fie corect, din punct de vedere al logicii formale (aceeași care ne învață că unu nu poate fi trei, iar trei nu e niciodată egal cu unu; sau că definiția termenului "fecioară" este incompatibilă cu nașterea de copii); dar aceasta este gândirea omenească. În ceea ce mă privește, am citit ce era de citit despre și de, de exemplu, Sf. Nectarie, și am ajuns la concluzia că nu-i niciun bai dacă am evlavie personală la el. Din punctul meu personal de vedere, a fost sfânt, mai sfânt decât aș putea eu spera să fiu vreodată. Atenție: Biserica Catolică nu interzice nimănui să aibă evlavie personală (să aducă cult personal) la o anumită persoană, indiferent de religie. Dacă eu consider (caz extrem, cu rol de exemplificare) că Mahomed, în ciuda erorilor sale, s-ar putea să se fi convertit în secret pe patul de moarte și să se afle acum printre sfinți, Biserica nu-mi interzice să mă rog, în casa sau în inima mea, către el. Nu avem dreptul să-i aducem cult public, adică instituționalizat în cadrul Bisericii (chiar dacă ar fi doar în cadrul parohiei mele), înainte ca Biserica să-l canonizeze. Referitor la problema apartenenției la BC după moarte: nu după moarte, ci înainte de moarte nu putem să spunem cu certitudine ce s-a întâmplat în inima omului, chiar dacă vorbim de ultima fracțiune de secundă din viață. Biserica Catolică nu afirmă, în mod punctual, despre nicio persoană umană, absolut niciuna, că s-ar afla cu certitudine în Iad (singura excepție ar fi iuda Iscarioteanul). Editare: Vedeți, ca și contraexemplu, poziția domnului Cătălin, care știe că, de exemplu, din America nu s-a mântuit nimeni înainte de Cristos (și nici mult după aceea, până n-au venit emigranții ruși, că despre misionarism ortodox nici nu poate fi vorba). Dumnealui știe că x și Y și Z sunt în Iad. Dacă n-ar ști așa, ce frumusețe ar mai avea ceea ce dânsul, greșit consideră a fi ortodoxie, dar în realitate e doar un sectarism ortodoxist ? Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 20:43:13. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ar cam trebui. Cei care au savarsit pacate impotiva Duhului Sfant: sinucigasii, cei care s-au lepadat de credinta...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica catolica ca si cladire | elcipo | Biserica Romano-Catolica | 153 | 12.08.2015 14:07:40 |
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 11:22:01 |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
|