![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Iar Dumnezeu nu lucrează doar cu definiții, echivalențe și includeri. Ceea ce ați spus s-ar putea să fie corect, din punct de vedere al logicii formale (aceeași care ne învață că unu nu poate fi trei, iar trei nu e niciodată egal cu unu; sau că definiția termenului "fecioară" este incompatibilă cu nașterea de copii); dar aceasta este gândirea omenească. În ceea ce mă privește, am citit ce era de citit despre și de, de exemplu, Sf. Nectarie, și am ajuns la concluzia că nu-i niciun bai dacă am evlavie personală la el. Din punctul meu personal de vedere, a fost sfânt, mai sfânt decât aș putea eu spera să fiu vreodată. Atenție: Biserica Catolică nu interzice nimănui să aibă evlavie personală (să aducă cult personal) la o anumită persoană, indiferent de religie. Dacă eu consider (caz extrem, cu rol de exemplificare) că Mahomed, în ciuda erorilor sale, s-ar putea să se fi convertit în secret pe patul de moarte și să se afle acum printre sfinți, Biserica nu-mi interzice să mă rog, în casa sau în inima mea, către el. Nu avem dreptul să-i aducem cult public, adică instituționalizat în cadrul Bisericii (chiar dacă ar fi doar în cadrul parohiei mele), înainte ca Biserica să-l canonizeze. Referitor la problema apartenenției la BC după moarte: nu după moarte, ci înainte de moarte nu putem să spunem cu certitudine ce s-a întâmplat în inima omului, chiar dacă vorbim de ultima fracțiune de secundă din viață. Biserica Catolică nu afirmă, în mod punctual, despre nicio persoană umană, absolut niciuna, că s-ar afla cu certitudine în Iad (singura excepție ar fi iuda Iscarioteanul). Editare: Vedeți, ca și contraexemplu, poziția domnului Cătălin, care știe că, de exemplu, din America nu s-a mântuit nimeni înainte de Cristos (și nici mult după aceea, până n-au venit emigranții ruși, că despre misionarism ortodox nici nu poate fi vorba). Dumnealui știe că x și Y și Z sunt în Iad. Dacă n-ar ști așa, ce frumusețe ar mai avea ceea ce dânsul, greșit consideră a fi ortodoxie, dar în realitate e doar un sectarism ortodoxist ? Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 21:43:13. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Biserica catolica ca si cladire | elcipo | Biserica Romano-Catolica | 153 | 12.08.2015 15:07:40 |
| Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 12:22:01 |
| biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 09.06.2013 00:58:51 |
|
|