Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2012, 16:13:39
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Profetule dar ce inseamna " Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea." ? Adica sufletele celelalte au fost lasate in Iad ?
Neeeeeee. Inseamna ca Dumnezeu joaca "pacanele". Acum nu mai dorm sufletele. Am trecut la urmatorul nivel: acum nu mai exista, dar cand S-o plictisi Dumnezeu de lumea asta ii creza din nou pe aia care nu mai sunt.
Vechi 01.01.2012, 16:17:22
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Neeeeeee. Inseamna ca Dumnezeu joaca "pacanele". Acum nu mai dorm sufletele. Am trecut la urmatorul nivel: acum nu mai exista, dar cand S-o plictisi Dumnezeu de lumea asta ii creza din nou pe aia care nu mai sunt.
Da Dumnezeu ii tine minte pe toti si singurul suflet care a fost in Iad a fost al lui Iisus dar nimeni nu ne spune de ce .
Vechi 01.01.2012, 16:33:05
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Da Dumnezeu ii tine minte pe toti si singurul suflet care a fost in Iad a fost al lui Iisus dar nimeni nu ne spune de ce .
Probabil ca in excursie. Bine eu tot nu am inteles de ce exista Iadul. Daca tot Dumnezeu ne extermina, pe mine cel putin pentru ca nu cred in "invataturile corecte" redescoperite dupa 1800 de ani, de ce ne mai chinuie un timp limitat. In afara de faptul ca asta ar anula bunatatea Lui Dumnezeu pentru ca L-ar face un demiurg sadic si insetat de sange care isi satisface placerile morbide din a ii chinui pe unii pe care oricum ii nimiceste dupa, nu isi gaseste argumentare in Sf Scriptura dupa care sustin ca se ghideaza cei care promoveaza acesta teorie. Nu exista nicaieri in Sf Scriptura specificat ca va fi o judecata unde cei drepti ajung in Rai si cei pacatosi vor fi chinuiti catva timp dupa care ii suprima Dumnezeu.
Vechi 01.01.2012, 17:23:43
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

In mod normal nu reiese de nicaieri ca sufletele sint desfiintate si apoi recreate.
La fel de bine ele pot sta intro anume stare numita locuinta mortilor .

Un sfint ortodox spunea ca iadul si raiul nu sint locuri fizice ci stari interioare.

Un verset din psalmi daca nu ma insel spune ca Domnul este cel care mereu duce si scoate sufletele din locuinta mortilor.
Cum le scoate? pai alta solutie decit sa le dea cumva un trup nu exista caci moarte asta inseamna sa nu mai ai trup o perioada.
In crestinism nu exista conceptul de neantizare dupa moarte , insa el poate fi discutat abia in legatura cu iazul de foc insa doar la nivel teoretic-ipotetic findca si acolo pot fi solutii multiple. In realitate noi nu cunoastem marea dragoste a lui Dumneeu .
Insa in Apoc scrie ca moartea si locuinta mortilor a fost aruncatw si elw in iazul de foc. Cine poate explica asta?
Singura as zice explicatie de bun simt ar fi ca moartea care este desfiintata se refera la moartea spirituala adica decaderea spirituala iar locuinta mortilor aruncata si ea nu poate insemna decit ca in conditiile in care ea este inca locuita de anumite suflete care vor veni abia peste acele mii de ani desfiintarea ei are doar un inteles metaforic , simbolic iar intelesul real este ca rezultatul va fi imposibilitatea de a se mai lua legatura cu mortii tocmai pentru ca "Nimic rau nu va mai fi" posibil.

Pentru ca pe pamint vor locui mai departe oameni cei care vor fi salvati participind la vremurile frumoase promise de dupa sf Judecatii cu urgiile ei .
Iar cei care vor locui evident ca vor muri la un moment dat insa cahiar daca vor muri in interiorul lor vor fi vesnic cu Hristos chiar daca nu vor fi facuti desavirsiti asa de brusc.
Vechi 01.01.2012, 17:24:04
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Isus domneste peste morti pentru ca ei sunt vii in memoria lui Dumnezeu si urmeaza sa fie inviati. Chiar daca temporar sunt morti, adica nu exista, pentru Dumnezeu ei sunt vii deoarece in curand ii va invia.
citeste cu atentie versetul prietene. Aici zice ca Hristos DOMNESTE (timpul prezent) si nu V-A DOMNI (timpul viitor). Cum poti domni peste cineva mort care in prezent se afla viu doar in memoria lui Dumnezeu? Cum ar putea Basescu sa conduca AZI peste cetateni care se vor naste in 2017? Nu cumva sensul cuvantului MORT se refera defapt la altceva? Doamne ajuta!
Vechi 01.01.2012, 17:36:42
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul

Un sfint ortodox spunea ca iadul si raiul nu sint locuri fizice ci stari interioare.
Asta spune invatatura ortodoxa. Sufletul nefiind material nu poate avea dupa moarte o locatie fizica, pana la Judecata universala.
Vechi 01.01.2012, 23:19:50
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
99 ce ai vrut sa scrii aici ?

Asta intelegi tu de acolo ? Cate clase ai ?
Probabil am mai puține decât tine, dar măcar știu să citesc. Citește și tu ce am vrut să scriu, de fapt ce a vrut să scrie sf. ap. Petru conform ultimei traduceri a Sfintei Scripturi (2008), traducere repet: făcută nu de un adventist, ci de un ortodox (trecut din 2011 la greco-catolici)!

"El a fost dat la moarte în trup, dar a fost făcut viu prin Duhul, în Care, de asemenea, S-a dus și le-a predicat duhurilor din închisoare, care odinioară nu ascultaseră, atunci când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe , când era construită arca, în care numai puțini, și anume opt suflete, au fost salvate prin apă;" (1 Petru 3,18-20 - versiunea NTR)

Hristos le-a predicat antedeluvienilor prin Duhul (Același Duh prin Care a și fost înviat în zilele lui Ponțiu Pilat) în zilele lui Noe , nu în zilele cât a fost în mormânt. E chiar atât de greu de priceput?

Citat:
Căci tocmai în vederea aceasta a fost vestită Evanghelia și celor morți, pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu în duh.

Aici ce intelegi ca este vorba despre mortii crestini ?
Înainte de a-ți scrie ce înțeleg eu din versetul citat (apropos de faptul că vă feriți continuu și inutil în a da referința: e 1 Petru 4,6) vreau să fac o remarcă foarte importantă pentru irelevantul tău demers apologetic: Pasajul nu spune nimic de "nemurirea sufletului", nici măcar de "suflet", ci se referă doar la duh!

Așa. Și acum să lămurim problema. De fapt e lămurită de la sine, căci din versiunea originală greacă este evident că predicarea la care se face referire aici a avut loc înainte de momentul când și-a scris Petru epistola și că nu mai avea loc atunci când scria el. Aici este vorba despre creștinii morți (așa cum sugerează ultima parte a versetului). Contextul arată că este improbabil ca Petru să fi vorbit aici la figurat, despre cei morți spiritual, deși sensul acesta este folosit uneori în Scriptură. „Morții” din 1 Petru 4,5 sunt, evident, cei morți fizic și, deoarece în v. 5 și 6 se vorbește despre „morți” în legătură cu judecata, cel mai probabil este că cei „morți” din v. 6 sunt, de asemenea, cei morți fizic. Dacă ar fi o trecere de la sensul literal la cel figurat, lucrul acesta ar fi indicat de context. Scripturile susțin starea de inconștiență a morților și că timpul de har acordat omului se încheie la moarte, după aceasta, predicarea Evangheliei este inutilă pentru ei. De altfel, nu cred că preotul vostru săvârșește liturghia și predică Evanghelia în cimiti pentru cei morți, ci în biserică pentru cei vii!

Astfel, singura concluzie consecventă cu învățăturile generale ale Bibliei este că cei care erau „morți” în momentul când scria Petru auziseră Evanghelia înainte de a fi murit. Evanghelia le fusese predicată înainte ca ei să fi murit.

Citat:
Si cum adica sa traiasca dupa Dumnezeu in duh ?
Care e nelămurirea ta? E cu privire la una din cele trei idei expuse acolo, ori cu privire la toate? Ca să lămurim complet chestiunea și să nu te mai obosești a întreba, iată cum adică:

1. "să trăiască". Este evident că Petru se referă la credincioșii care adormiseră în Domnul Isus; creștinii din timpurile Noului Testament fiind foarte îngrijorați cu privire la aceștia. Acești „morți” auziseră și primiseră Evanghelia în timpul vieții, iar la judecată vor fi socotiți vrednici „să trăiască după Dumnezeu în duh”. E și logic... morții nu au cum să "trăiască" decât în bancul acela stupid "Trei morți sar gardul". [actualii] Morții vor trăi, doar după judecată și înviere!

2. "după Dumnezeu". Aceste cuvinte pot să însemne „așa cum trăiește Dumnezeu”, adică vor fi făcuți nemuritori după cum și Dumnezeu este nemuritor (însă El fiind nemuritor din veșnicii); sau „așa cum voiește Dumnezeu”, adică după voia lui Dumnezeu pentru viața lor, așa cum va fi decretat la judecată.

3. "în duh". Adică având trupuri nemuritoare, proslăvite, ca acela pe care L-a avut Domnul Hristos când a ieșit din mormânt.

Citat:
Aveti si oameni care au facum macar 8 clase printre voi sau sant numai din astia cu "scoala vietii " ? Macar nu te mai face de ras.
De râs te-ai făcut tu singur prin greșelile din text. Orice copil ce a făcut "măcar 8 clase" știe că după normele actuale ale limbii române nu se scrie "sânt" (ori ai vrut să fie "șanț"?), ci "sunt". Ori în cel mai rău caz, dacă ești de modă veche, scrie "sînt".

Last edited by osutafaraunu; 01.01.2012 at 23:22:28.
Vechi 01.01.2012, 23:23:39
Banned

Implicit

Citat:
Unde scrie sufletul este om viu ?
Aici:

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Sufletul este omul viu, rezultanta trupului + suflarea de viață de la Dumnezeu. Acesta nici nu "se desprinde", nici nu coboară nici nu urcă. Cred că o să mai treacă ani de zile până mi se va răspunde la întrebarea unde se găsește în Biblie "nemurirea sufletului"? și unde scrie de desprinderea sufletului de trup la moarte?
Dar nu te mai lega de mesajele ce nu-ți sunt adresate personal, că vezi bine nu le înțelegi. Era un răspuns dat întrebării lui Lucian008.
Vechi 01.01.2012, 23:30:37
Banned

Implicit

Citat:
Dar asta e cel mai simplu raspuns: unii aveau o invatatura gresita si erau putini si ceilalti nu credeau nimic pe aceasta tema. Slaba argumentare
Credeau doar ce zice Scriptura, respectiv ce se citea din Scriptură în sinagogi (în cazul analfabeților) cu privire la starea omului în moarte. În consecință, evreii nu aveau parastase, pomeni pentru cei morți, lumânări pe morminte, dezgroparea și spălarea oaselor la nu știu ce perioade, dezgroparea și puparea "moaștelor" de sfinți, etc. Adică păgânismele întâlnite astăzi în practica creștinilor nominali.

Citat:
Si de ce constituie acesta un argument? Si evreii aveau invatatura judecatii. Doar ca nevenind Hristos nu exista Judecata Particulara, toti mergeau in Iad si aveau sa fie Judeecati in Ziua de Apoi.
După venirea lui Hristos s-a schimbat cumva regula? Oamenii sunt înviați înainte de ziua de apoi? Găsiți așa ceva scris în Biblie? Dacă da, va trebuie să dați o dovadă (sau două) în acest sens!

Citat:
De ce este acest verset o dovada a faptului ca sufletele "trageau un pui de somn?
Pentru că așa spune Hristos:

"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit [κεκοίμηται ]; Mă duc să-l trezesc." (Ioan 11,11) Observați că ucenicii folosesc exact aceeași expresie [κεκοίμηται ](Ioan 11,12) crezând că Lazăr chiar "trage un pui de somn", nu că ar fi mort.

Nu acesta e argumentul suprem pentru un creștin? Are Filon și Platon o autoritate mai mare decât Hristos!?

Citat:
Marta se referea exact la invierea fizica. Atat.
După Scriptură mai cunoașteți o altfel de înviere decât cea "fizică"? Vă rog nu-mi veniți cu exemple de "înviere" metaforică (gen Luc. 15,24.32), ci cu exemple de înviere reală, concretă, pipăibilă (cum a experimentat-o Toma)!

Citat:
Da, nu le dadea e"xplicații savante cu privire la nemurirea ori murirea sufletului" ci le vorbea despre viata viitoare. Faptul ca cei pacatosi vor fi chinuiti vesnic sau exterminati nu reprezenta un element important.
Domnule, aceea nu e "viața viitoare", ci "moartea viitoare" (moartea a II-a)! Misiunea lui Hristos nu a fost aceea de a duce "vestea cea rea a Evagheliei"- contradicție de termeni la fel de nefericită ca și "morții vii" ai dogmaticii ortodoxe. În fața mulțimilor însetate de mântuire, Hristos le zugrăvea frumusețea Cerului, puritatea oamenilor mântuiți din această lume și locuirea lor împreună cu Dumnezeu. Nu scenele terifiante ale caznelor cu draci încornorați și încopitați de pe pereții Voronețului!

Citat:
Am explicat exact in mesajul la care mi-ati raspuns. Am spus de ce nu vorbeste Scriptura despre ce ar fi povestit. Am spus si care ar putea fi explicatiile pentru care cei inviati nu ar fi povestit daca asta s-ar fi intamplat. Dar se pare ca ati ales sa ignorati partile alea si adresati intrebari la care am raspuns sa ne rotim din nou in jurul cozi pentru a sustine dupa ca nu sunt argumentate si valide invataturile si explicatiile.
Ați explicat, nu zic nu... la explicații savante vă pricepeți... la un singur lucru n-ați răspuns și probabil n-o să răspundeți (căci nu există răspuns) în vecii vecilor:

versete concrete cu "nemurirea sufletului", "desprinderea sufletului de trup"
Vechi 01.01.2012, 23:44:11
Banned

Implicit

Citat:
Si care sunt dovezile din aceste versete? Nici una.
Sunt dovezi cu privire la analogia pe care o face Biblia între moarte și somn. Nu e "niciuna", ci sunt multe! Eu am dat doar câteva exemple din VT. mai sunt altele în NT făcute (analogiile) de Hristos și de apostoli.

Citat:
Sunt exemple din Ecclesiastul 9, care este o oda adusa vietii.
Sunt exemple din Eclesiastul, Iov, Psalmi și Isaia. Nu vă faceți că nu le vedeți!

Citat:
In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul?
Vă spun eu ce planuri... de fapt vă spune propria Biblie Ortodoxă:

"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală)

Astfel arată "morții cei vii": niște "vii" fără gânduri (dacă vă puteți imagina astfel de vii). Adică starea conștientă încetează la moarte. Biblia nu acordă niciun sprijin dogmei ortodoxe a unei stări conștiente între moarte și înviere și respinge hotărât o astfel de învățătură!

Citat:
Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu?
Asta întreb și eu... poate ne explicați dvs. cum poate un mort fără gură și fără gânduri să laude pe Dumnezeu?! Îl lăudăm noi viii pe Dumnezeu, darămite "sufletele" morților ar trebui s-o facă! Că doar i-a scăpat Dumnezeu de necazurile și greutățile acestui pământ... Vreți să spuneți că sunt mai ingrați decât ateii? Nț... nț...

Nu domnule, cei morți dorm inconștienți în mormintele lor și nu laudă pe nimeni!

"Nu morții Te vor lăuda pe Tine, Doamne, nici toți cei ce se coboară în iad" (Ps. 113,25 - versiunea Sinodală)

Nu vă mai osteniți să-mi replicați că e normal ca-n Iad să nu se cânte laude la adresa Domnului. Nu e vorba de "Iad" în sensul de Infern, de locul în care sunt torturate "sufletele" morților, ci e vorba de locuința morților, sau cum plastic spune originalul ebraic al acestui psalm cei ce se pogoară în [דוּמָה] tăcere...

Auzi domnule ce mai zice Biblia dumitale:

"Că locuința morților nu Te va lăuda și moartea nu Te va preaslăvi; cei ce se coboară în mormânt nu mai nădăjduiesc în credincioșia Ta. Cel viu, cel viu Te laudă, ca mine astăzi..." (Isaia 38,18.19)

Cei morți nu doar că nu mai laudă, dar nici nu mai nădăjduiesc! Tragică situație pentru un mort-viu! Să nu mai aibă vorbe, gânduri, simțăminte...

Citat:
Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani.
Folosesc argumentul așa cum îl exprimă antitetic înțeleptul Solomon:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic..." (Ecl.9,5)

Știți ce mă intrigă pe mine? Acest argument "ține" la un copil de 5 ani căruia i s-a explicat că nenea a murit, el nemaivorbind cu vecinul pus pe năsălie. Pe când ortodoxul pe care-l considerăm matur și integru în gândire, deși Biblia lui Ortodoxă îi spune clar (vezi versetele de mai sus), continuă să facă temenele în fața icoanei sfântului X, adresându-i rugi de mijlocire!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31