Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 21:33:00
ovidiu b.
Guest

Implicit

Cat de consecvent esti se poate demonstra simplu...dar deh totul e "UMPLUTURA":

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Ca si crestin, ar fi trebuit sa dai dovada de onestitate si sa raspunzi la o intrebare clara si simpla (despre Catehismul Ortodox si neaplicarea lui in practica ortodocsilor).
Citat:
Este singura ta fraza demna de bagat in seama. Restul, umplutura pe care ai deversat-o, nu ma intereseaza. Era normal sa discutam ca oamenii. Cand ma intrebi ceva, iti raspund direct la intrebare (fara sa umblu cu umpluturi). La fel trebuia sa faci si tu, crestine.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 21:33:05
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Sigur. Vedeti, spre exemplu, Fapte 13: 42-44 (propovaduirea Cuvantului, la cererea "neamurilor"- nu a evreilor, in zilele de sambata) sau Fapte 17:13 (apostolul Pavel cauta un loc de rugaciune, in ziua de sambata).

Sunt exemple de dupa cincizecime.
"După ce s'a terminat adunarea, mulți dintre Iudei și dintre prozeliții cucernici au mers după Pavel și după Barnaba, care le vorbeau și-i îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu.
Iar în sâmbăta următoare, aproape toată cetatea s'a adunat să audă cuvântul lui Dumnezeu."

Da, este un exemplu de dupa cincizecime, dar nu este un exemplu de faptul ca tineau sambata.
La fel de bine se puteau aduna joi. Pavel nu invata numai sambata si cu asta cred ca puteti fi de acord.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 21:34:16
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Sunt doua aspecte de discutat aici si le voi lua pe rand. De fapt la unul dintre ele sunt alte doua.

1. Faptul ca prima icoana pictata a fost realizata de Sf Evanghelist Luca se bazeaza pe traditie.
Argument perfect circular! Tradiția spune că trebuie respectată tradiția

Citat:
Nu toate aceste sunt consemnate cu multe sute, chiar peste o mie de ani in scrierile Sfintilor Parinti si in canoanele de la Sinoadele Ecumenice.
Deci o eroare teologică își capătă autenticitatea prin vechimea ei!

Citat:
2. Deci Sf Evanghelist Luca a fost medic? Aceptati asta? Pe ce va bazati? El nu a spus-o in nici o lucrare a sa. Nici cei care l-au cunoscut direct nu au lasat o marturie scrisa in acest sens.
"Vă îmbrățișează Luca, doctorul cel iubit, și Dima." (Col.4,14)

Citat:
Si totusi ca un al treilea punct, desi era medic, Sf Evanghelist Luca a realizat icoana Maicii Domnului. De altfel nu este nici o contradictie in a sustine ca a fost medic si ca a putut picta.
Contradicția principală constă în incompatibilitatea închinării la Dumnezeu (în Duh și Adevăr) cu închinarea la/înaintea/prin obiecte. Prima recomandată de Scriptură, a doua condamnată tot de ea.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 21:47:19
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
"După ce s'a terminat adunarea, mulți dintre Iudei și dintre prozeliții cucernici au mers după Pavel și după Barnaba, care le vorbeau și-i îndemnau să stăruie în harul lui Dumnezeu.
Iar în sâmbăta următoare, aproape toată cetatea s'a adunat să audă cuvântul lui Dumnezeu."

Da, este un exemplu de dupa cincizecime, dar nu este un exemplu de faptul ca tineau sambata.
La fel de bine se puteau aduna joi. Pavel nu invata numai sambata si cu asta cred ca puteti fi de acord.
Luati si versetul anterior:
"îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea."(Fapte 13:42). De ce oare nu i-au rugat, pe apostoli, sa le vorbeasca joia? De ce voiau sa li se vorbeasca, din nou, tot sambata?
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 21:54:51
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
"îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea."(Fapte 13:42). De ce oare nu i-au rugat, pe apostoli, sa le vorbeasca joia? De ce voiau sa li se vorbeasca, din nou, tot sambata?
Fiind iudei era normal sa le respecte ziua de odihna - Sabatul...atunci ei se adunau la sinagoga.

Fapte (13, 40-42):
40. Deci luați aminte să nu vină peste voi ceea ce s-a zis în prooroci:
41. "Vedeți, îngâmfaților, mirați-vă și pieriți, că Eu lucrez un lucru, în zilele voastre, un lucru pe care nu-l veți crede, dacă vă va spune cineva".
42. Și ieșind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.

Last edited by ovidiu b.; 18.12.2011 at 22:09:30.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 22:23:04
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Textul spune clar că exista și că Avraam a ținut-o. Inspirația Divină folosește în acest verset (Facerea 26,5)majoritatea cuvintelor ebraice care se referă la legile și poruncile divine, poate tocmai pentru oameni ca dumneavoastră care neagă cu înverșunare Porunca lui Dumnezeu în favoarea unei porunci umane. Avraam le-a păzit pe toate cu sârguință fie că veneau direct de la Dumnezeu, fie că au fost transmise de la generațiile trecute. El și-a propus în inima lui să asculte de Dumnezeu fără rezerve. El a părăsit țara natală, l-a adus jertfă pe fiul său, a îndeplinit ritualul circumciziei, a plătit zecime. Cu siguranță că același lucru trebuie să fi fost adevărat cu privire la alte aspecte ale Legii lui Dumnezeu, neamintite în mod deosebit în legătură cu istoria vieții lui. Însăși mărturia lui Dumnezeu arată cu siguranță că Avraam a fost credincios în păzirea Sabatului, după cum a fost și în alte lucruri, așa cum ar fi plătirea zecimii.
Nicaieri nu se specifica faptul ca Avraam ar fi tinut Sabatul. Dar e clar ca fiecare si-a prezentat argumentele si celalalt a ramas la parerea lui. Haideti sa va intreb altceva atunci: Cand s-a dat legea (in afara de faptul ca ea fiind transmisa oral ar fi presupus traditie)? In Rai evident nu ptr ca omul nu lucra, deci nu ar fi trebuit sa "isi ia zi de odihna". Pomi si plantele rodeau fara interventia omului, iar dupa izgonire dumnezeu i-a spus ca trebuie sa trudeasca si sa asudeze ptr a isi procura mancarea. La izgonire nu se spune ca i-ar fi dat Dumnezeu vreo porunca. Dupa nu se spune iar ca ar fi primit omul legea. Si ca sa intareasca poporul sa respecte legea nu credeti ca ar fi fost in argument puternic faptul ca Avraam a tinut Legea pe care au primit-o si ei? Sa fie specificat exact si nu dedus cum sustineti dvs.

Citat:
"Legea firii" era pentru oamenii junglei, nu pentru "prietenul lui Dumnezeu". Prietenul lui Dumnezeu cunoștea voința Sa exprimată direct, nemijlocit, vocal chiar ("cuvântul Meu"), organizat, pe categorii ("poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele"). Lucuri despre care omul junglei n-a auzit niciodată, el fiind condus doar de "legea firii", adică acea conștiință sădită de Dumnezeu în fiecare om.
Ba da aceeasi lege a firi era ptr ambii. Poruncile specifice sunt clar mentionate in Sf Scriptura, cum ar fi taierea imprejur.

Citat:
Dar dumneavoastră puteți să spuneți? Pe ce bază? Nu mă apuc să caut documente istorice, însă de ce credeți că cei 70 de înțelepți s-au apucat să traducă VT în limba greacă?

Nici nu era nevoie de timp, în cele trei secole de la data traducerii, Septuaginta deja se răspândise în toate centrele din Diaspora, centre nu degeaba răspândite de Dumnezeu pe tot cuprinsul lumii [cunoscute].
Ma folosesc exact de argumentul dvs. Au fost necesare 3 secole. Si asta doar ptr a se raspandi intr-o arie mult mai restransa. Evrei erau preponderent in tinuturile elenistice in nici un caz la Roma. Si nu eu trebuie sa argumentez, ci dvs. Daca eu fac o afirmatie trebuie sa o demonstrez nu celalalt trebuie sa demonstreze ca nu e asa. Daca eu sustin ca Buddha are intruparea Duhului Sfant eu trebuie sa demonstrez nu dvs ca nu era asa.

Citat:
Periculoasă perspectivă! Astfel, orice erezie poate fi justificată pe baza unei explicații oferite de om. Ceea ce în multe situații s-a și întâmplat...
Corect, doar ca nu este o explicatie oferita de om. Sunt invataturile primite de la apostoli.

Citat:
Interesant... s-au convertit la ortodoxism, deși... "nu există așa ceva"... sincer... nu există...
Asociati doua lucruri distincte.
1. Nu se poate ca dandu-i cuiva Sf Scriptura sa o citeasca sa o interpreteze la fel ca dvs. Si v-am si argumentat de ce. Doar la la acele argumente nu ati raspuns, ptr ca nu prea aveti ce sa raspundeti.
2. S-au convertit atat la adventism cat si la ortodoxism pe baza unor explicatii, iar la ortodoxism (asta sutine BO, si asa cred eu) sub inspiratia Duhului Sfant. De ce atunci unii s-au convertit la adventism daca credinta corecta e cea ortodoxa (eu nu am sa va adresez dvs acesta intrebare)? Ptr ca omul e liber si el alege. Si ptr ca unii sunt persuasivi. Sunt convins ca argumentele dvs nu ar putea fi combatute de multi ortodocsi care nu au prea multe cunostinte despre invatatura Bisericii, dar asta nu va dvs dreptate.

Citat:
Trecând peste faptul că punctul dvs.2 vine în conflict cu punctul 1, contraziceți ce zice însăși Scriptura. Ea spune că e suficientă pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și capabil pentru orice lucrare bună (2 Tim.3,16.17).
Aici faceti doar o afirmatie. In ce m-am contrazis?
"Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos spre dare de învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit m pentru tot lucrul bun."
Unde spune ca este suficienta. Si in plus eu pot sa asociez termenul de scriptura cu invatatura Bisericii. Asa cum Hristos vorbeste de vestirea evangheliei si se refera la invatatura Sa si nu la primele 4 Carti din NT.

Citat:
Bineînțeles. N-am afirmat gratuit ce am afirmat.

Se pare că aveți aceeași prejudecată cu a coreligionarului dvs. bairstow vis a vis de "înaintașii" mei. Înaintașii mei dacă au făcut greșeli, s-au corectat tot pe baza Scripturii în decurs de câteva luni, n-au trebuit să persiste în greșeală sute de ani!
Ce va face sa credeti ca s-au corectat. Faptul ca dvs aveti acceasi parere cu ei? Nu puteti sa aveti aceeasi greseala? Cand credeau ceva gresit inaintasii dvs nu credeau ca e corect? Pe aceeasi logica nu puteti si dvs sa credeti ceva gresit si sa nu constientizati?
Interpretarea Scripturii corect se face pe baza harului. Apostolii aveau harul (Pavel prin revelatie a cunoscut invatatura) si nu greseau invatatura. Nimeni cu har nu a gresit invatatura. Harul se transmite direct, iar dvs nu aveti cum sa il aveti ptr ca ati pierdut cam 1800 de ani de transmitere directa. BO a fost consecventa. Nu a interpretat ceva gresit si dupa sa revina.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 22:54:19
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci o eroare teologică își capătă autenticitatea prin vechimea ei!
Nu. Corectitudinea ei capata valoare prin sursa: invatatura neschimbata Sfintilor Apostoli.

Citat:
Vă îmbrățișează Luca, doctorul cel iubit, și Dima.
Recunosc, nu am nimic de comentat. De fapt nu pot decat sa va multumesc ptr ca am mai invatat ceva. De fapt destul de multe din exemplele din Sf Scriptura desi nu sunt de acord cu interpretarea dvs a unora din ele.

Citat:
Contradicția principală constă în incompatibilitatea închinării la Dumnezeu (în Duh și Adevăr) cu închinarea la/înaintea/prin obiecte. Prima recomandată de Scriptură, a doua condamnată tot de ea.
Nimeni nu se inchina (sau nu ar trebui) la materia din care este facuta icoana. Fundamentul dogmatic ptr icoana este intruparea Mantuitorului. In plus exista exemple si in VT ale poruncii Lui Dumnezeu pentru a realiza anumite "inchipuiri" ale unor fiinte sfinte. Exemplu este asezarea peste chivotul marturiei a 2 heruvimi de aur sau a heruvimilor la catapeteasca etc. Omul care se inchina in fata icoanei nu se inchina la chip cioplit ci Lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 22:58:09
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
A raspuns Ovidiu, asa ca nu fac decat o mica completare. Ei nu se convertisera inca. Nu erau botezati. Erau evrei si netrecand la crestinism inca tineau sambata.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 00:16:29
Banned

Implicit

Citat:
Nicaieri nu se specifica faptul ca Avraam ar fi tinut Sabatul.
Poate că a ținut duminica, mai știi?

Citat:
In Rai evident nu ptr ca omul nu lucra
În Rai evident omul lucra:

"Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească."(Facerea 2,15)

Citat:
, deci nu ar fi trebuit sa "isi ia zi de odihna".
La fel cum Domnul Și-a "luat zi de odihnă" fără ca să fie obosit (El nu obosește nicicând), tot așa și Adam.

Citat:
Si ca sa intareasca poporul sa respecte legea nu credeti ca ar fi fost in argument puternic faptul ca Avraam a tinut Legea pe care au primit-o si ei? Sa fie specificat exact si nu dedus cum sustineti dvs.
Pentru dvs. Tradiția este mai importantă decât Porunca lui Dumnezeu, de aceea sugerați că evreii ar fi fost impresionați de exemplul tradiției strămoșilor. Pentru mine, prevalează Porunca lui Dumnezeu, iar nu tradițiile omenești!

Citat:
Ba da aceeasi lege a firi era ptr ambii.
Bun. Să zicem că așa stau lucrurile. Dar în cazul lui Avraam, ce a prevalat? Porunca lui Dumnezeu, sau legea firii? Și vă ajut cu un exemplu: legea firii spune (ca și Porunca a VI-a)"să nu ucizi!". Când Dumnezeu i-a poruncit lui Avraam să-l ucidă pe fiul lui, ce a prevalat?

Citat:
Ma folosesc exact de argumentul dvs. Au fost necesare 3 secole. Si asta doar ptr a se raspandi intr-o arie mult mai restransa. Evrei erau preponderent in tinuturile elenistice in nici un caz la Roma.
De ce deviați de la subiect (care oricum era offtopic)? Era sau nu răspândită Septuaginta pe vremea apostolilor? Că la Roma, că la Alexandria... nu contează... infrastructura necesară răspândirii ei exista (drumuri și limba culturală comună-greaca)!

Citat:
Corect, doar ca nu este o explicatie oferita de om. Sunt invataturile primite de la apostoli.
Apostolii n-au lăsat nicio învățătură despre păzirea duminicii.

Citat:
Nu se poate ca dandu-i cuiva Sf Scriptura sa o citeasca sa o interpreteze la fel ca dvs. Si v-am si argumentat de ce. Doar la la acele argumente nu ati raspuns, ptr ca nu prea aveti ce sa raspundeti.
Restrângând aria argumentației la problema zilei de odihnă puteți fi sigur că doar pe baza Scripturii, orice om ar păzi sâmbăta și nu duminica. Și nu trebuie s-o "interpreteze ca mine", suficient să urmeze exemplul lui Hristos.

[quote=Lucian008;416273]Aici faceti doar o afirmatie. In ce m-am contrazis?
"Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos spre dare de învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre deprinderea cea întru dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit m pentru tot lucrul bun."
Unde spune ca este suficienta. Acolo în text. Nu vă e suficient că?:
  • Scriptura (toată!) e inspirată de Dumnezeu? Ce mai vreți? Și inspirația diavolului?
  • e de folos spre dare de învățătură? Ce mai vreți? Și învățătura lumii?
  • e spre îndreptare. Ce doriți mai mult?
  • e spre desăvârșirea omului. Desăvârșirea e superlativul absolut, nu exprimă aceasta suficiența?
Citat:
Si in plus eu pot sa asociez termenul de scriptura cu invatatura Bisericii. Asa cum Hristos vorbeste de vestirea evangheliei si se refera la invatatura Sa si nu la primele 4 Carti din NT.
Puteți s-o faceți, dar nu uitați că Hristos e Capul Bisericii și nu invers.

Citat:
Ce va face sa credeti ca s-au corectat. Faptul ca dvs aveti acceasi parere cu ei? Nu puteti sa aveti aceeasi greseala? Cand credeau ceva gresit inaintasii dvs nu credeau ca e corect? Pe aceeasi logica nu puteti si dvs sa credeti ceva gresit si sa nu constientizati?
Păi nu spunea textul de mai sus ce face Scriptura(îndreaptă, corectează)? Puteți verifica și dvs. Vi s-a pus deja de două ori întrebarea ce vedeți greșit vis a vis de Scriptură în principiile AZȘ ? Acum e momentul potrivit să răspundeți...

Citat:
Harul se transmite direct, iar dvs nu aveti cum sa il aveti ptr ca ati pierdut cam 1800 de ani de transmitere directa. BO a fost consecventa.
Iar vă jucați cu cercul în argumentație...

Citat:
Nu a interpretat ceva gresit si dupa sa revina.
Uite, în problema zilei de odihnă a interpretat greșit și n-a mai revenit. Ba ca să fiu sincer... a făcut anul trecut un prim pas: a afirmat explicit că duminica e prima zi a săptămânii. Așteptăm cu interes pasul al doilea: conform Scripturii, trebuie păzită ziua a șaptea!
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 00:18:20
Banned

Implicit

Citat:
Nu. Corectitudinea ei capata valoare prin sursa: invatatura neschimbata Sfintilor Apostoli.
Ei bine, învățătura apostolilor nu conține deloc cultul icoanelor (căci despre icoane și Ev. Luca- "primul iconar" era vorba)! Deci la acest punct B.O. a schimbat învățătura sursa.

Citat:
Nimeni nu se inchina (sau nu ar trebui) la materia din care este facuta icoana.
Tocmai pentru că am prevăzut acest contra-argument al dvs., am folosit sintagma "închinarea la/înaintea/prin obiecte". Dacă ortodocșii nu se închină la obiecte, se închină înaintea obiectelor și prin [intermediul] obiectelor. "Obiectele" fiind nu doar icoane, ci și moaște, cruci, etc. Porunca a II-a interzice închinarea la și înaintea acestor obiecte; iar Hristos vorbește despre închinarea în Duh, nu închinarea prin [intermediul] obiectelor.

Citat:
In plus exista exemple si in VT ale poruncii Lui Dumnezeu pentru a realiza anumite "inchipuiri" ale unor fiinte sfinte. Exemplu este asezarea peste chivotul marturiei a 2 heruvimi de aur sau a heruvimilor la catapeteasca etc.
Porunca a II-a interzice realizarea "închipuirilor" în scop de închinare, nu interzice arta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13