Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.12.2011, 13:24:28
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Un preot catolic smerit e posibil sa fi afirmat ce scrie par.Ioanichie .
Dansul avea discernamant ,dovada cartile scrise de dumnealui ,printre care si Patericul romanesc.
Daca cititi patericul sfantului Munte veti vedea ce se spune despre sf.Nicodim Aghioratul ,un mare teolog care a adunat multe din scrierile sfintilor parinti
Mai sunt si parinti romani care au scris carti valoroase la sf.Munte ,au traduceri importante
Ar fi bine sa cititi aceasta carte sa aflati cati calugari ortodocsi au fost ucisi la sf.Munte dupa schisma catolica de catolicii italieni .
Martiri de care ortodoxia nu duce lipsa.
Ce prozelitism este acela cu sabia in mana ?Cum de altfel s-a intamplat si in Ardeal cu biserica greco-catolica.
Doamna, dumneavoastra ati criticat bibliotecile Vaticanului. Am incercat sa va atentionez ca fara acei kilometri de carti duhul existent in ortodoxie n-ar fi fost posibil. Nu v-am spus nici o secunda ca nu ar exista scrieri in ortodoxie, sau martiri, sau...

De exemplu, ce prozelitism e acela al ortodocsilor din Sapinta care refuza sa le dea greco-catolicilor inapoi biserica? Daca greco-catolicii din Ardeal au fost constrinsi cu sabia cum spuneti, iata ca acesti greco-catolici au murit pentru credinta lor, in numar mare. Si iata ca dupa citeva sute de ani marturisesc aceiasi credinta.
Reply With Quote
Vechi 13.12.2011, 13:39:12
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Doamna, dumneavoastra ati criticat bibliotecile Vaticanului. Am incercat sa va atentionez ca fara acei kilometri de carti duhul existent in ortodoxie n-ar fi fost posibil. Nu v-am spus nici o secunda ca nu ar exista scrieri in ortodoxie, sau martiri, sau...

De exemplu, ce prozelitism e acela al ortodocsilor din Sapinta care refuza sa le dea greco-catolicilor inapoi biserica? Daca greco-catolicii din Ardeal au fost constrinsi cu sabia cum spuneti, iata ca acesti greco-catolici au murit pentru credinta lor, in numar mare. Si iata ca dupa citeva sute de ani marturisesc aceiasi credinta.
Am criticat eu Biblioteca Vaticanului ?
Insusi par.Ioanichie a laudat aceste scrieri.
Am spus ca si la sf.Munte exista scrieri importante pt.ortodoxie ,cum ar fi cele care stau la baza Filocaliei.
Au fost constransi stramosii lor cu sabia ,nu e nici un dubiu in privinta asta.
Se stie cate manastiri au pierit sub tunurile austriece.
Din pacate nu multi ardeleni au avut posibilitatea sa fuga in Moldova pt.a se apara de urgia gen.Bucow.
Faptul ca acei ortodocsi refuza sa dea biserica greco-catolica nu dovedeste prozelitism .
Reply With Quote
Vechi 14.12.2011, 13:45:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Nu stiu daca ati inteles, ortodocsii aceia sunt fostii greco-catolici si urmasii lor, inainte toata comuna a fost greco-catolica. Asadar sunt 3000 de ortodocsi urmasi ai greco-catolicilor si 65 de pesoane care dupa 50 de ani au reinfiintat parohia unita de Sapanta, in 2002 (desi ortodocsii spun ca sunt 10 credinciosi, probabil acestia sunt mai practicanti). Acestia vor sa le ia biserica celorlalti, desi ei au o capela si au primit si teren de la primarie pentru construirea unei biserici (probabil intre timp s-a inceput constructia).
Credinciosii au devenit greco-catolici abia in 1790, dupa aproape un veac de rezistenta de la uniatie.
In plus, cele cateva familii cer si averea detinuta de fosta parohie, apropae 100 de hectare de padure si teren arabil, ceea ce e enorm. Eu vad doar o dorinta de imbogatire aici.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2011, 14:01:12
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acestia vor sa le ia biserica celorlalti, desi ei au o capela si au primit si teren de la primarie pentru construirea unei biserici (probabil intre timp s-a inceput constructia). Eu vad doar o dorinta de imbogatire aici.
Dumneavoastră refuzați să pricepeți că biserica este proprietatea parohiei, ca persoană juridică, și nu a unui număr oarecare de credincioși.

De altfel v-am explicat suficient de clar încât să priceapă orice persoană de bună credință că BOR nu dă doi lei găuriți pe numărul credincioșilor, (evident, cu excepția situațiilor când îi convine, la nivel declarativ, pentru a-și justifica complicitatea în formă continuată la furt) și că, în conformitate cu propriile regulamente, indiferent câți credincioși, chiar dacă ar fi să fie toți, s-ar converti la altă Biserică, BOR nu le va da nicio cărămidă din biserică, ci aceasta va trece în proprietatea episcopiei.

Vă mai spun o dată:

CONFORM CU STATUTUL BOR; NUMĂRUL DE CREDINCIOȘI NU CONTEAZĂ ! DACĂ TOȚI CREDINCIOȘII UNEI PAROHII AR TRECE LA BRU, N-AR AVEA DREPTUL SĂ ÎȘI IA CU EI BISERICA !!!

Last edited by Erethorn; 14.12.2011 at 14:03:20.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2011, 14:50:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
CONFORM CU STATUTUL BOR; NUMĂRUL DE CREDINCIOȘI NU CONTEAZĂ ! DACĂ TOȚI CREDINCIOȘII UNEI PAROHII AR TRECE LA BRU, N-AR AVEA DREPTUL SĂ ÎȘI IA CU EI BISERICA !!!
N-ar avea, dpdv legal, dar ca si bun simt..e altceva.
Sau..poti sa vii cu un caz in care un sat intreg, sa treaca la BRU si BOR sa le ia biserica, atunci poti sa comentezi.

Dar se pare ca nu poti vorbi in termen de bun simt cu greco-catolicii, ceea ce spune multe si despre ei cat si despre adevarata fatza a catolicismului.

Last edited by AlinB; 14.12.2011 at 14:53:08.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56