Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2011, 11:55:42
culianul culianul is offline
Member

Data înregistrării: 20.02.2011
Implicit

Mie mi se pare ca aici in Romani se vorbeste impotriva evreismelor, impotriva regulilor. Pe sistemul din vamesul si fariseul. Adica degeaba ai tu grija sa postesti, sa nu te sexuiesti, sa nu injuri, etc. Nu il obligi pe Dumnezeu sa te bage in Imparatie doar pentru ca esti habotnic, caci Dumnezeu e liber sa aleaga pe cine vrea (vezi si pilda lucratorilor platiti la fel, desi unii au muncit mai mult decat altii, iar unul nu a muncit deloc - ala de a venit in ceasul al 12-lea).

Omul are tendinta de a obiectiva morala. De a o face un set de valori obiective, o masura, iar apoi se uita la el si la masura si ajunge la cine stie ce concluzii. Smerenia tocmai asta face, distruge regula, sistemul de valori, si ne arata ca Dumnezeu este persoana si comuniunea, comunicarea cu el e importanta, nu postul, hainele, muzica ascultata, canoanele, etc. Toate astea sunt unelte pentru a usura comuniunea/comunicarea cu Dumnezeu, nu sunt virtuti in sine. Vorba Sf Antonie cel Mare: "am vazut oameni care si-au uscat trupurile de asceza, si tot departe de Dumnezeu au sfarsit".

In afara de asta, textele epistolei catre romani citate aduc in discutie eterna problema a prestiintei si predestinarii, care ma gandesc ca a fost dezbatuta pe aici.

Oricum, concluzia ar fi ca Dumnezeu e liber si eliberator(asa Se defineste pe Sine: Eu sunt Dumnezeul care te-a eliberat din tara Egiptului - pe undeva prin pentateuh). Fiind eliberator, noi suntem liberi sa facem ce si cum vrem, avand in fata ochilor mintii tot timpul ce a zis Sf Pavel: toate imi sunt permise, dar nu toate de folos. Toate imi sunt permise dar nu ma voi lasa stapanit de ceva.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Liberul arbitru diador Generalitati 29 03.08.2011 08:21:50
liberul arbitru fanietta Generalitati 15 24.05.2011 10:30:54
liberul arbitru gd1859 Despre Sfanta Scriptura 33 18.10.2009 11:57:25
Planul lui Dumnezeu vs. liberul arbitru giovaninnaa Generalitati 14 21.05.2009 13:16:20
Liberul arbitru silverstar Generalitati 13 08.01.2007 14:13:17