![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Nu cunosc multe despre el. Știu doar că Părintele Galeriu îl prețuia în mod deosebit.
|
|
|
|||
|
|||
|
A fost unul din ucenicii și fii duhovnicești a părintelui!
|
|||
|
|||
|
Iarta-ma si ajuta-ma
si spala-mi ochiul si întoarce-ma cu fata spre invizibilul rasarit din lucruri. Iarta-ma si ajuta-ma si spala-mi inima si toarna-mi aburul sufletului, printre degetele tale. Iarta-ma si ajuta-ma si ridica de pe mine trupul cel nou care-mi apasa si-mi striveste trupul cel vechi. Iarta-ma si ajuta-ma si ridica de pe mine îngerul negru care mi-a îndurerat caracterul. |
|
|
|||
|
|||
|
CAP DE SPOVEDANIE
poem neptic (6) Venea-n amurg și se ducea cu zorii, de ani întregi, dar doar pe lună plină... Ședea-n genunchi, la fel cu rugătorii, și ochii ei făceau în jur lumină. Era frumoasă, Doamne, de nespus și-atît de tristă-ncît durea privirea, un plînset toată de la tălpi în sus, cum n-am văzut nicicînd și nicăirea. În coama ei se alinta văzduhul ca-ntr-un frunziș de toamnă ruginie, iar eu, răpit cu văzul și cu duhul, săpat păream în piatra din chilie... Crezui întîi că-i vraja minții mele, precum în vis ceva ți se năzare, dar n-avea urma ei cum să mă-nșele, căci zile-ntregi se deslușea-n cărare. Știam că e aievea și e-n trup, și cîte dăți îmi răsărea în minte, cu greu răzbeam din vrajă să mă rup și să mă-ntorc la sîrgul celor sfinte. Fiorii dulci îmi stăruiau în oase și sîngele-mi cînta pe limba lui, iar Dumnezeul gleznelor frumoase părea milos cum nici un altul nu-i... Crezui apoi că-i drac împielițat, cum mulți zic frații că le dau tîrcoale, dar n-avea-n ea umbrire de păcat, nici nu-și vădise farmecele goale. Nu mă privea și nu-mi grăia nicicînd, ci doar ardea în muta ei durere, cu lacrimi mari pe gene scăpărînd, ca o Marie pînă la-nviere. Era prea înger ca să fie drac, iar ca să fie înger – prea femeie! Și cîte cruci n-am prididit să-mi fac, nici gînd vreuna tresăriri să-i deie... Crezui atunci că chiar femeie-ar fi, muncită-n duh de jalea lumii toată, dar cum s-ajungă singură-n pustii de-atîtea ori – și pururi neschimbată?! Ce taină-a nopții ar putea s-o poarte desculță-aci, în straiul ei subțire, și ce blestem de viață și de moarte ar arde-așa cum arde-a ei privire?! Și mai ales cum ar putea să-ncapă în trup lumesc atîta frumusețe cum nici în slavă, cînd de zi se crapă, n-arată firea mai sublime fețe?!... Nemaiștiind eu însumi ce să-mi spun, l-am întrebat pe-un avvă vechi de zile, și-acela-mi zise: „O să-ți par nebun, dar cred că-aceea-i coasta ta, copile! Aflînd pe-Adam căindu-se în tine, s-a îndurat anume Dumnezeu să nu fii singur, ci să ai cu cine să-ți plîngi de viu păcatele din greu. Și să înveți că jalea e frumoasă cînd stă cu ochii ațintiți spre cer, și-n ea se frînge și a morții coasă, și ascuțitul dracului hanger... Iar frumusețea nu e poticnire decît atunci cînd pierdem tîlcul ei: altminteri se-mplinește prin iubire și tot ce este are-n ea temei. Doar simțurile cată să-ți păzești, căci hoațe sînt și chiar din rai te fură, dar tot cu ele, dacă vrednic ești, poți slava Lui s-o vezi în ghicitură”. Amin, părinte! Și-am plecat uimit și fermecat în sinea mea de mine... Dar astă-noapte luna s-a-mplinit și ea n-a fost... Și simt că nu mai vine... Îmi trec pe coaste mîna sub veșmînt și-mi crește-n trup o-nfiorare rece... De fuga ei de vină dacă sînt, osînda mea pe toate le întrece... Răzvan Codrescu |
|
|
||||
|
||||
|
Identitate
de Radu Gyr Ești Doamne bun, eu pământean si rău Si-n dragoste nu-ti semăn, nici în milă. Dar, după răni, sunt chip din chipul Tău de par dospit din cer nu din argilă. Sfințit pe cruci pe care nu m-am vrut si de-nvieri pe care nu le-as cere, nu știu: Tu te cobori la mine-n lut sau eu mă urc spre raiul Tău bând fiere?
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 15:54:36 |
| poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 19:15:49 |
| Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 16:59:15 |
| Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 12:46:00 |
| Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 15:31:41 |
|
|