Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2011, 22:37:24
viviana's Avatar
viviana viviana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.11.2007
Locație: undeva...
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de WhiteChakra Vezi mesajul
Nu sunt spovedit, ultima data cand am fost la Biserica a fost iarna trecuta, de Craciun, atunci m-am si spovedit. Spui ca te-ai rugat mai ales Sfintei Xenia, exista vreun avantaj daca te rogi la Dumnezeu prin intermediul unui sfant ? Am auzit ca sfintii se roaga la Dumnezeu pentru noi, de asta intreb. Nu cred ca ma rog formal, chiar simt si inteleg ceea ce spun insa ma gandesc ca balanta nu e echilibrata ci inclinata spre partea faptelor rele pe care le-am facut, poate faptele bune nu le compenseaza inca pe cele rele, poate trebuie sa ma spovedesc. Cat despre nickname, e total aiurea, nimic semnificativ. :)
Asadar, cum vrei sa iti asculte Dumnezeu rugaciunile daca nu esti spovedit? si vorbesti de ,,avantaj,, ca de ceva cuantificabil....raspuns e cel mai potrivit, ma rog...nepotrivit acel cuvant in contextul despre care vorbim, macar participi la Sf Liturghie? sau la Sf Maslu? scuza-ma dar simt ca nu prea iei in serios mantuirea ta.Nici o problema Dumnezeu ne asteapta tot timpul si da, poti sa te rogi oricarui sfant si mai ales Maicii Domnului orice rugaciune sincera insotita de fapte ajunge la Dumnezeu.
[SIZE=3]"Dragostea adevarata se aseamana cu flacara unei lumanari. Oricate alte lumanari s-ar aprinde din ea, flacara primeia ramane intreaga si nu se micsoreaza deloc. Si, fiecare noua lumanare, are aceeasi flacara ca si precedentele...,,[/SIZE]
Reply With Quote
Vechi 24.08.2011, 01:20:26
WhiteChakra's Avatar
WhiteChakra WhiteChakra is offline
Member

Data înregistrării: 22.08.2011
Religia: Catolic
Implicit

Scuza-ma, m-am grabit cand am scris si nu am gasit un cuvant mai potrivit. Vroiam sa stiu daca exista vreo diferenta intre a te ruga la Dumnezeu prin intermediul unui sfant si a te adresa direct lui Dumnezeu, gen: "Te rog Doamne sa...". Ai dreptate, nu prea iau in serios mantuirea (nici macar nu prea stiu in ce consta), cred ca unul din motive ar fi acela ca sunt la o varsta destul de frageda in care tentatiile ating cote maxime iar alt motiv ar fi acela ca nu am crescut intr-un mediu prea credincios, din acest punct de vedere sunt exact precum parintii mei, o ard la modul "las' ca n-am nevoie sa merg la Biserica, stie Dumnezeu ce gandesc..".
Reply With Quote
Vechi 24.08.2011, 10:24:32
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
Scuza-ma, m-am grabit cand am scris si nu am gasit un cuvant mai potrivit. Vroiam sa stiu daca exista vreo diferenta intre a te ruga la Dumnezeu prin intermediul unui sfant si a te adresa direct lui Dumnezeu, gen: "Te rog Doamne sa...". Ai dreptate, nu prea iau in serios mantuirea (nici macar nu prea stiu in ce consta), cred ca unul din motive ar fi acela ca sunt la o varsta destul de frageda in care tentatiile ating cote maxime iar alt motiv ar fi acela ca nu am crescut intr-un mediu prea credincios, din acest punct de vedere sunt exact precum parintii mei, o ard la modul "las' ca n-am nevoie sa merg la Biserica, stie Dumnezeu ce gandesc..".
Totul e bine cand ... merge pe calea cea buna.
Spui ca nu stii ce e mantuirea, sau altele nu ti-s clare.. Nu face un capat de tara din asta, altii stau mai rau ca tine, altii au ajuns la varste mai inaintate pana sa-si puna problema asta. Eu, de exemplu...nu stiu o multime de lucruri, pot sa zic ca cea mai marte parte nu le stiu!!!,. Sunt constienta de cat de putin stiu, de cat de putin fac, de cat de putin inaintez si cat de mult dau indarat uneori...Si regret, mai cad uneori, ma ridic cat pot, o iau de la capat... asa, usurel ca un copil care invata sa mearga...
Dar tu fiind tanar, ai inceput sa-ti pui aceste probleme de pe acum, ceea ce ma face sa cred ca acolo undeva in subconstientul tau cineva lucreaza. Cel BUN.
Deci,cu multa nadejde, mergi inainte, asa cum ai fost bine sfatuit de colega noastra de forum.
Doamne-ajuta!

Last edited by Adriana Cluj; 24.08.2011 at 10:27:00.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2011, 14:54:12
florinbv florinbv is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.08.2011
Implicit

Citat:
Nici parintii mei nu le au cu Biserica si am crescut cam in acelasi mediu. Dar de mic simteam o chemare spre Dumnezeu si doream intr-un fel sau altul sa ma apropii de El, abia cand am ajuns prin liceu am inceput sa ma apropii de Biserica si de Dumnezeu; acum mi se pare un timp pierdut ca nu L-am cautat mai repede.

Diferenta dintre rugaciunile noastre si cele ale sfintilor consta in calitatea lor. Cu alte cuvinte noi ne rugam cum putem, insa sfintii au o rugaciune mai puternica, mai curata. De aceea ni i-a daruit Dumnezeu ca mijlocitori. Ei pot sa-L induplece pe Dumnezeu atunci cand, cu dreptate vrea, de exemplu, sa ne rasplateasca asa cum meritam, pentru faptele noastre (care stim noi cat de bune nu sunt). Asa ca, in rugaciunile noastre pe care I le adresam lui Dumnezeu avem nevoie sa chemam si pe sfinti ca mijlocitori.
(fragment Canonul Invierii)
Reply With Quote
Vechi 24.08.2011, 17:26:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Sinceritatea asta este buna foarte, sa nu-ti pierzi spiritul auto-critic si mai ales sa-l urmezi si in practica la modul sa faci ceea ce este de facut.

Am vazut ca la confesiune ai scris "catolic", incearca sa cunosti ortodoxia in duhul ei, sigur vei avea doar de castigat.

Esti la o varsta la care probabil ai suficient timp liber, timpul asta liber e o mare comoara care mai tarziu s-ar putea sa nu o mai ai asa la indemana, foloseste-l intelept.
Reply With Quote
Vechi 24.08.2011, 17:43:04
WhiteChakra's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sinceritatea asta este buna foarte, sa nu-ti pierzi spiritul auto-critic si mai ales sa-l urmezi si in practica la modul sa faci ceea ce este de facut.

Am vazut ca la confesiune ai scris "catolic", incearca sa cunosti ortodoxia in duhul ei, sigur vei avea doar de castigat.

Esti la o varsta la care probabil ai suficient timp liber, timpul asta liber e o mare comoara care mai tarziu s-ar putea sa nu o mai ai asa la indemana, foloseste-l intelept.
Cred ca spiritul meu auto-critic este una dintre cele mai bune calitati (sau defecte) ale mele, cu toate ca uneori lumea ma contrazice, poate sunt prea dur cu mine insumi. Dar mai bine asa decat prea plin de sine (trufas, increzut), zic eu. Ma gandeam sa trec la ortodoxism intr-o buna zi cu toate ca nu ma prea afecteaza ideea ca sunt catolic fiindca, desi exista diferente mari intre acestea, eu nu le-am indentificat inca (sunt constient insa ca , catolicismul se invarte in jurul Vaticanului si Papei, iar despre Vatican si Papa exista fel si fel de conspiratii, care mai de care mai urate). Am destul timp liber momentan insa ce-i drept, nu prea stiu ce sa fac cu el, deseori ma plang de plictiseala. :D
Reply With Quote
Vechi 26.08.2011, 14:52:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Cred ca spiritul meu auto-critic este una dintre cele mai bune calitati (sau defecte) ale mele, cu toate ca uneori lumea ma contrazice, poate sunt prea dur cu mine insumi. Dar mai bine asa decat prea plin de sine (trufas, increzut), zic eu. Ma gandeam sa trec la ortodoxism intr-o buna zi cu toate ca nu ma prea afecteaza ideea ca sunt catolic fiindca, desi exista diferente mari intre acestea, eu nu le-am indentificat inca (sunt constient insa ca , catolicismul se invarte in jurul Vaticanului si Papei, iar despre Vatican si Papa exista fel si fel de conspiratii, care mai de care mai urate). Am destul timp liber momentan insa ce-i drept, nu prea stiu ce sa fac cu el, deseori ma plang de plictiseala. :D
Timpul care trece fara utilitate poate fi pagubos pentru suflet.

Iti place sa citesti? Ai putea gasi pe aici cateva topicuri unde ai gasi recomandari interesante sau poti deschide unul nou si sa vezi cam ce ti se recomanda pentru a-ti face o imagine asupra ortodoxiei, inclusiv de ce suntem ortodocsi (si credem ca asa e bine) si nu romano-catolici.

Te-ar putea ajuta sa-ti cladesti o viata spirituala in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca in definitiv pentru asta avem viata asta pe pamant, restul sunt lucruri care vin si se duc..
Reply With Quote
Vechi 26.08.2011, 15:12:02
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Pentru ursii polari, e bine sa traiasca la Polul Nord, pentru lei, in savana. Si cu toate astea cu totii fac voia Domnului. Altfel ne facea Dumnezeu pe toti o singura specie.

E drept ca dintre toate speciile, noi oamenii ne-am indepartat cel mai mult de voia Domnului; de fapt suntem chiar singurii care au facut asta; norocul nostru este ca suntem specia Lui favorita si de-asta nu ne-a ezterminat, inca. Sau mai bine zis nu ne-a lasat pana acum sa ne exterminam singuri. Asta pentru ca printre noi au fost si oameni care au avut nu numai "chipul" ci si "Asemanarea" Lui, si care ne-au mai luminat si noua mintea (sau au incercat).

Last edited by fallen; 26.08.2011 at 15:18:10.
Reply With Quote
Vechi 26.08.2011, 18:02:01
WhiteChakra's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Ce a scris el, nu ce ai scris tu.

Cand cineva nu a mai fost la biserica de ani de zile sau cand a fost traumatizat, si cineva iti spune "trebuie sa te duci la spovedanie" o sa te intrebe "o sa ma doara?" E ca la dentist. Nu toti au avut o experienta favorabila in acest sens.
Si gandeste-te ca mai e si catolic, iar multa lume cand zice catolic zice "inchizitie", "penitenta", "purgatoriu", etc. Dar nu e asa, trebuie sa fie si "baieti buni" acolo. Eu n-am cunoscut personal nici un preot de-al lor (doar din filme) si presupun ca daca nu au viata de familie sunt un pic mai reci, mai distanti, mai "in lumea lor" si mai departe de problemele noastre, dar cei "din filme" erau ok . Trebuie sa existe si in realitate astfel de personaje.
Cand eram foarte mic, tin minte ca era un preot catolic foarte ok din toate punctele de vedere, se tinea de treaba, mai si glumea, era frumos. Insa cel actual, bag seama ca incearca efectiv sa-i indoctrineze complet pe copiii care fac religie la Biserica, si nu la scoala (eu fac la scoala). Ii pune sa citeasca foarte multe rugaciuni, sa le invete mecanic practic, le spune ca in caz contrar o sa ajunga in Iad, ca daca tai un copac comiti un pacat grav (dar altarul nu tot din lemn e facut?) si alte prostii, asta din cate am inteles de la un prieten de-al meu. Cat despre preotii ortodoxi, la mine in oras este un preot foarte ok de asemenea insa la bunica mea in sat, exista un preot prost gramada, tin minte ca de Paste, au fost niste rude sa cumpere pasti de la preot, iar acesta a spus ca nu-i destul, se mearga acasa sa aduca mai multi bani (parca era 35 lei iar oamenii ii daduse 20). Cam asa s-a intamplat in mare parte, nu imi aduc aminte perfect. O alta intamplare haioasa, mama mea, impreuna cu bunica, au participat la slujba de inmormantare al unui om iar acest preot a deviat de la subiect in timpul slujbei, a inceput sa spuna despre femei cum sunt ele, neloiale barbatului etc. Binenteles ca mama mea se grabea sa ajunga la servici si nu a mai stat iar dupa ce a plecat, preotul a inceput sa o barfeasca. Fel si fel de oameni. :D Apropo, eu fiind catolic, este pacat sa merg la Biserica Ortodoxa ?

@AlinB: Am mai citit cateva articole de pe forum, foarte interesante. :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Diavolul vindeca? costel Generalitati 30 22.10.2012 23:58:54
Cum inseala diavolul pe om C-tin Mari Duhovnici si predicile lor 17 22.03.2008 14:47:41
Cum inseala diavolul pe om C-tin Mari Duhovnici si predicile lor 1 07.03.2008 23:41:56