Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.08.2011, 15:24:27
viorel2010 viorel2010 is offline
Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit @ Florin Constantin Ilie

Citat:
În prealabil postat de Florin Constantin Ilie Vezi mesajul
(...)Hristos S-a întrupat și a dat învățătura mântuitoare tocmai ca noi să știm Calea și să ne pregătim __ până la __ Judecată; atunci de abia aflăm dacă am ascultat de cele ce __ deja __ le-a jertfit pentru noi. Mai exact, vom da răspuns de Jertfa Sa, de Cuvântul Său; dacă am ascultat de El sau nu(...)

1 - Care sunt criteriile după care te verifici tu în credința ta?
2 - A postulat cineva aceste criterii?(Câțiva reprezentanți de seamă, te rog...)

P.S. - Te rog, învață-mă cum să scriu cu bold ori subliniat, nu știu cum faceți voi asta. Maica Domnului să-ți răsplătească.
__________________________________________________ ________________________________________________
"Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat și pe scaunul hulitorilor n-a șezut"
1. Consider ca cel mai potrivit pentru asta este exact "criteriul adevarului". SE VERIFICA ceea ce credem? DA -> corect. NU -> incorect. Asa consider de fapt ca e corect si sensul cuvantului "negreselnic", folosit anterior cu mare placere pentru credinta ortodoxa. Negreselnic = verificabil. Daca nu se verifica (daca nu se confirma prin consens, rugaciune, minuni etc..., sau dimpotriva, prin experiment, logica sau calcul matematic atunci cand este cazul) atunci e gresit. DAR... daca la ceva anume a existat un consens in istorie, si mai tarziu s-a aratat prin evidente palpabile (logice, matematice, fizice si de care mai vreti dvs, dar repetabile experimental pentru oricine din lumea asta), atunci e evident ca respectivul concept era gresit initial, cu tot consensul lui (a se vedea geocentrismul).

Cum imi verific eu credinta mea? Apartinand unei biserici (BOR, care la randul ei apartine Ortodoxiei) care totdeauna a verificat cu grija tot ce s-a afirmat ca ar fi fost minune, vedenie etc. Cred ca cunoasteti mai bine ca mine de ex. criteriile de canonizare ale unui sfant. Iar eu personal, citind cat pot toate parerile (atat pro cat si contra) si nu doar 2 sit-uri gen hexaimeron si creationism.info, pe care unii le invata pe de rost si le considera fara echivoc adevarate, doar fiindca se lauda ca sunt ortodoxe. De asemenea, cand ma framanta o idee, intreb cat mai multi preoti si duhovnici, atat invatati cat si mai putin invatati, pana ma lamuresc.
In privinta "credintei in lucrurile si fenomenele reale" o verific evident prin metode stiintifice: daca nu pot eu sa experimentez ceva, ma apuc si caut si citesc si ma informez pana cand ma lamuresc LOGIC daca acel ceva e adevarat sau nu.

2. - nu stiu daca a postulat cineva aceste criterii, dar eu prefer sa gandesc si singur unele probleme, si nu sa las doar pe altii sa gandeasca pentru mine (dupa modelul "cine sunt eu sa-l contrazic pe marele Aristotel..."). De asemenea sunt deschis la orice sugestie noua atunci cand mi se dovedeste clar ca gresesc si cand acea sugestie se dovedeste logic ca e adevarata.

Nu e bine asa? Aveti metode mai bune? Va ascult!

p. s. Dumnezeu sa va ajute si pe dvs! :)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) Eugen7 Dogmatica 199 19.02.2013 19:40:14
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48