Danut,cu privire la Luca 7 sunt cateva elemente pe care poate,daca consideri necesar,ar trebui sa le iei in considerare.Parul,ma refer la aceea perioada,era podoaba de pret a unei femei(I Corinteni 11:15) dar ,dpdv anatomic se gaseste in partea superioara a corpului.Picioarele Mantuitorului sunt partea inferioara a corpului.Cu partea ei cea mai de pret a curatat partea cea mai joasa a corpului Mantuitorului,partea pe care,cand intrai intr-o casa,pe atunci,veneau sa ti-o spele(Luca 7:44).Este un simbol puternic al smereniei.
Mai exista obiceiul ca la intrare sa fii sarutat pe un obraz(Luca 7:45) si uns cu capul cu undelemn(Luca 7:46).Mantuitorul i-a atras atentia lui Simon ca desi l-a chemat in casa lui nu i-a spalat picioarele cu apa,actiune ce nu l-ar fi costat nimic.Femeia in schimb i-a spalat picioarele cu lacrimi,si asta nu o poate face decat cineva care sufera,care doreste o alinare pentru ceva,pe care poate il apasa ceva,poate doreste sa renunte la ceva.Simon nu i-a uns capul cu undelemn dar femeia i-a uns picioarele cu mir.Este clar o comparatie in opozitie intre ceea ce a facut Simon si ceea ce a facut femeia.
Mantuitorul spusese anterior o pilda cu cei doi datornici,iar acum prin comparatia in opozitie,adica exemplificare in concret,i-a dat solutia(Luca 7:47).De altfel evanghelistul nu a dorit sa scoata in evidenta un aspect senzual ci a dorit sa puna in scena o actiune intreaga,reala,petrecuta,pentru ca cel care citeste sa inteleaga motivatia cuvintelor Mantuitorului din Luca 7:48-50.Atitudinea lui Simon,specifica fariseilor eterni,era ca un prooroc,un om sfant,trebuia sa stea departe de depravati,de scursura societatii(Luca 7:39).
Cu toate acestea tocmai aceea depravata l-a cinstit mai mult peMantuitor decat un religios al zilei,care considera ca isi cunoaste Credinta.Mantuitorul insa pentru pacatosi venise iar Simon confirma,fara sa isi dea seama,ca tocmai cei pe care el ii dispretuia,tocmai aceia vor fi iertati mai mult(Luca 7:43) si vor iubi mai mult decat o putea face el,eternul corect al religiei,bun in aparenta si fals in esenta.Prin urmare scena transcede unei simple scene cu o intriga senzuala ieftina,de amor de taverna.Prin intermediul unor actiuni si persoane,fiecare cu tipologia lui,suntem invatati cateva lectii de viata dar mai ales de Credinta(Luca 7:50).Se spune ca William Shakespeare ar fi studiat intens acesta scena(se inspira constant din Biblie, nu mai este nici un secret)tocmai pentru profunzimea si complexitatea ei.La el se pot gasi nuante senzuale,la Apostolul Luca mai putin :)
Nu stiu daca te va ajuta cu ceva opinia acesta dar am zis sa-mi dau si eu cu parerea in acesta Agora virtuala.Cati dintre noi nu suntem oare in situatia ei si ne comportam precum Simon Fariseul? Intrebare retorica,bineinteles.Dumnezeu sa-ti ajute.
Last edited by Scotland The Brave; 02.08.2011 at 19:48:10.
|