Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2011, 21:34:03
tara tara vrem ostas tara tara vrem ostas is offline
Banned

Data înregistrării: 01.07.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
În prealabil postat de Florin-Ionut
Cred că te-a influențat Rudolf Steiner. Din cîte știu, el a făcut propaganda sincretismului budisto-creștin.

Poate ne explici cum se împacă ideea de reîncarnare cu "este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata". Evrei 9, 27

"O dată să moară", scrie suficient de clar. Judecata Lui Hristos e una, fatidica lege a samsarei sau cum s-o numi în budism e cu totul altceva.
conform acestor religii la fiecare moarte este o judecata dupa care se decide destinul urmatorii vieti...
Reply With Quote
Vechi 16.07.2011, 21:38:59
spre_rasarit spre_rasarit is offline
Banned

Data înregistrării: 29.08.2010
Implicit

Budismul, hinduismul si religiile estice sunt vrajitorie. In sanskrita, mantrik inseamna vrajitor, de aici mantra.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2011, 21:53:29
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Mai frate Catalin,de unde sa stie aceia de la MISA despre yoga,s-au dus pe la vreun ascet indian yoghin sa ii invete?
Vechi 16.07.2011, 22:00:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Mai frate Catalin,de unde sa stie aceia de la MISA despre yoga,s-au dus pe la vreun ascet indian yoghin sa ii invete?
Nu stii ce invatatura are MISA? Pentru ei cel mai amre yogin e Bivolaru, nu e nevoie de altul.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2011, 22:35:03
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
În prealabil postat de Florin-Ionut
Cred că te-a influențat Rudolf Steiner. Din cîte știu, el a făcut propaganda sincretismului budisto-creștin.

Poate ne explici cum se împacă ideea de reîncarnare cu "este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata". Evrei 9, 27

"O dată să moară", scrie suficient de clar. Judecata Lui Hristos e una, fatidica lege a samsarei sau cum s-o numi în budism e cu totul altceva.
Florin-Ionut,
multumesc pentru intrebare.

O sa incerc sa-ti raspund in limitele in care am reusit si eu sa pricep doctrina budista.

Intelegerea a ceea ce este 'persoana' nu este un lucru simplu, asa cum pare la prima vedere.

Este dificil sa definim ce inseamna ‘fiinta’ sau ‘constiinta’.

Cuvantul il folosim cu usurinta, dar intelesul ascuns al acestuia ne scapa.

Pare evident, pentru mintea care crede ce pipaie si se misca, dar daca analizam in profunzime vom vedea ca ne aflam in mare dificultate.

De exemplu, intr-un viitor, poate mai indepartat, va fi dificil sa definim 'fiinta' dupa ce vor fi copiate toate functiile biologice umane la nivel subcelular si asamblate intr-un trup umanoid cu capacitate de autodeterminare si decizie.

Dupa ce se recunoaste o persoana?

Persoana este forma?
Trupul isi schimba fiecare molecula in permanenta pana ce isi epuizeaza resursa.
In somn, de exemplu, putem arata cu totul diferit.

Persoana sunt agregatele de ganduri?
Gandurile noastre se schimba si ele in permanenta, nu mai suntem bebelusii care ganguream, nu mai suntem copii care visau la basme cu feti-frumosi…

Ramane in permanenta cu noi doar intelegerea de ‘eu’ in raport cu lumea.

In budism, ‘persoana’ este definita ca fiind ‘eul’, imputat pe cele cinci agregate sau generat exclusiv in raport cu acestea : trup (forma), simtiri, discriminare mentala, constientizari si factori compoziti.

Functia ‘persoanei’ este aceea de a efectua actiuni si de a experimenta rezultatul acestora.

Acum sa vedem de ce se spune ca “se moare o data”.

Moartea este o transformare atat de radicala, incat baza pe care se sustine ‘eul’ vietii curente, adica cele 5 agregate, este complet distrusa.

De exemplu, cand cineva sufera o amnezie de la un accident vascular cerebral, “persoana” de dinainte de accident poate dispare complet, asa cum o intelegem in complexitatea sa intelectual-emotional-volitiva.

Persoana respectiva dispare, dar ramane un “eu” care va continua sa se adapteze provocarilor de mediu induse de trup.
Sufletul ramane, dar persoana (prin ceea ce percepem caracteristic la aceasta) va fi alta.

Sau in somn, putem avea cu totul alta infatisare si sa actionam complet diferit fata de persoana care suntem de fapt in realitate.
Sufletul ramane, dar persoana din vis este alta.

Moartea distruge complet baza de imputare.
Astfel, o persoana asa cum o intelegem formal, nu poate muri de mai multe ori, ea moare o singura data.

Dogma budista spune ca suflul indestructibil (sufletul) al fostei persoane, care pastreaza toate tendintele karmice acumulate, ia o alta forma in baza legii cauza-efect care actioneza la nivel formal (nu cel fundamental).

Pe suflul indestructibil se va grefa un nou trup care poate fi angelic, demonic sau de cu totul alta natura, acesta fiind determinat de calitatea actiunilor anterioare (care insa nu se limiteaza doar la o instanta existentiala).

Judecata Lui Dumnezeu, in budism, este explicata prin Legea cauza-efect sau cele 12 verigi interdependente.
Reply With Quote
Vechi 16.07.2011, 23:21:18
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dobra Daniela Vezi mesajul
eu cunosc destul de bine invataturile yoghine, am practicat yoga destui ani ca sa ma conving de multe, am trecut prin multe si am inteles multe..florinule, nu stiu de ce faci ceea ce faci pe acest site, unde noi, oamenii, suntem interesati de ortodoxie si de Dumnezeu cel viu, dar ar fi frumos daca ai lasa-o mai moale cu yoga..sau mai bine fi sincer si raspunde-mi, ce urmaresti prin asta? multumesc si imi cer scuze.
Buna Daniela,

Pentru ca iti par suspect si "ocult" voi incerca sa-ti raspund la intrebari.

Nu fac parte din MISA.

Sunt ca formatie inginer electronist pasionat de sport, religie, literatura, muzica, etc.

Si pentru ca sunt pasionat de religie am incercat sa citesc cat mai mult in acest domeniu si sa-mi formez o opinie personala, bazata pe gandire critica.

Am inceput de la o varsta frageda sa citesc mai intai literatura patristica, vietile sfintilor, filocaliile lui Staniloaie, Patericul Egiptean, Urmarea Lui Hristos, Zbornicul (rugaciunea inimii)....

Cand am studiat budismul, personal, am identificat doar similitudini cu crestinismul in ceea ce este esential, nu in aspectele formale.

-------
Faptul ca tu, proiectezi experientele tale personale care le-ai avut practicand yoga asupra cuiva care spune ceva similar invataturilor yoghine (sau ne-ortodoxe), in psihologie se numeste eroare de "mirroring".

Altfel spus, proiectam asupra altora carateristicile si experientele proprii.

Credem ca celalalt, gandeste cum gandim noi, si are acelasi background si experiente de viata cu ale noastre.

Trebuie sa fim precauti cand ne avantam in astfel de aprecieri.

----------

Intentia postarilor este aceea de a crea perspectiva.
Personal, consider ca informatiile care le-am prezentat aici nu aduc nicio atingere fibrei crestine.

Daca crezi ca acestea te dezechilibreaza sau reactiveaza traume adiacente, evita sa le citesti.

Nu fac prozelitism budist,
si nu recomand nimanui sa se inchine lui Buddha.

Prezint principii cu care fiecare poate, sau nu, sa fie de acord.
Cu toata sinceritatea, pe mine m-au ajutat sa inteleg mai bine crestinismul.

Vad ca aici pe forum sincretismul are o conotatie negativa, de impurificare dogmatica si nu de confirmare a unor valori transculturale.

Asa ca exista o teama de paradigme noi, care poate fi inteleasa, dar pana la un anumit punct.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 09:38:26
Dobra Daniela Dobra Daniela is offline
Member

Data înregistrării: 21.11.2010
Implicit multumesc

multumesc florinule. nu am nici o teama de trecut, doar vroiam sa ma asigur ca nu este altcineva in persoana ta, cineva care sa fie din Misa si sa incerce, cum a mai incercat, tot felul de tertipuri pt ca eu sa ma intorc acolo.
multumesc pt raspunsuri. sa ai o zi minunata!
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 12:44:54
misteria
Guest

Implicit mandale

Mandalele sunt reprezentari grafice , semnificand sinele, regasite atat in crestinism sub forma "sub forma frescelor cu imagini animaliere reprezentînd pe apostoli (și zodiacul). "De asemenea, în practicile spirituale indiene sau panindiene găsim exemple fascinante de mandala, cu simboluri ale panteonului local.În general, o mandala este o figură geometrică - pătrat sau cerc, abstractă și statică, sau o imagine vie formată din obiecte și , ori din fiinte .În visele noastre mandala indică fenomenul de centrare a psihicului individual în care eul își reconsideră poziția (dominantă) prin asimilarea conținuturilor inconștientului colectiv (simboluri sau imagini arhetipale . Este considerata in teoria Joungiana drept o monada , corspunzand naturii microscopice a psihicului...((Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196).
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 13:26:40
florin.oltean75's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de misteria Vezi mesajul
Mandalele sunt reprezentari grafice , semnificand sinele, regasite atat in crestinism sub forma "sub forma frescelor cu imagini animaliere reprezentînd pe apostoli (și zodiacul). "De asemenea, în practicile spirituale indiene sau panindiene găsim exemple fascinante de mandala, cu simboluri ale panteonului local.În general, o mandala este o figură geometrică - pătrat sau cerc, abstractă și statică, sau o imagine vie formată din obiecte și , ori din fiinte .În visele noastre mandala indică fenomenul de centrare a psihicului individual în care eul își reconsideră poziția (dominantă) prin asimilarea conținuturilor inconștientului colectiv (simboluri sau imagini arhetipale . Este considerata in teoria Joungiana drept o monada , corspunzand naturii microscopice a psihicului...((Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196).
O definitie destul de buna.

Mandala reprezinta aspectul formal al instruirii mintii si inimii - instruire care utilizeaza forme simboluri, capabile sa focalizeze cu putere o multime de intelesuri virtuoase, pregatind calea pentru patrunderea in spatiul fara forme si ganduri.

Antrenamentul uniunii indestructibile dintre formal si fundamental, avand mandala ca suport meditativ, se face in ultima etapa creativa a stadiului de generare al extazului si intelepciunii: ea se numeste etapa non-dualitatii profunde si clare.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2011, 13:39:03
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Stiu pe cineva care acum e mai in varsta,de a fost pasionat de spiritualitate din tinerete,a fost tot timpul un om foarte moral.
A practicat yoga in tinerete,a fugit din Romania in strainatate si cand s-a intors de acolo nu prea mai practica yoga,era crestin ortodox convins.
Si mi-a zis o chestie ciudata,ca yoghinii autentici si budistii autentici zic de crestin ortodoxie ca e calea cea mai usoara spre imbunatatire sufleteasca.
Inca ceva,acesta nu a spus vreodata de tantra yoga,nici nu am auzit de la dansul de asa ceva,omul traia (si traieste) in feciorie si nici nu zicea ceva rau de casatorie.Dar recomanda pentru cei tineri sa se apuce sa faca un sport sa nu aibe probleme cu sexualitatea,asa zicea dansul ca sportul consuma din energia omului si omul asa nu va mai fi tentat spre curvie.

Last edited by mihailt; 17.07.2011 at 13:44:59.
Reply With Quote
Răspunde