![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar asta n-ar putea decât să ducă la sucombarea credinței în societate, la un comportament și mai ipocrit decât astăzi, la o schizofrenie, în cele din urmă, socială și individuală. Biserica are, într-adevăr, rolul de a-l disciplina pe credincios și de a-l îndruma; însă numai pe cel care vrea. Ea dă porunci: a postului, a mersului la biserică, a rugăciunii, a faptelor bune... Cea mai mare pedeapsă care i se dă credinciosului care nu ascultă este, însă, oprirea de la Sfânta Împărtășanie, de la comuniunea cu Trupul lui Hristos. De altfel, este oprit de către duhovnic pentru că el însuși s-a desprins sufletește, prin propriile păcate. Iar asta pentru el echivalează cu o pedeapsă mai mare decât moartea fizică; căci fără Hristos este suflet mort, și acum, și în veac. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai cine e nuiaua si toiagul Domnului? Inchizitia? Sau puterile divine?
Care e limita de a ne pune in locul lui Dumnezeu? Dar pe copii ii duci la biserica dar depinde si ce fac si cu cine se joaca dupa ce vin de la biserica si apoi ei sint copii nu au discernamintul format, in schimb nimeni nu poate trata adultii ca pe proprii copii. Este adevarat se pot face noi reguli de moralitate la nivelul societatii insa cu acordul majoritatii si respectind voia divina care mai intii trebuie cunoscuta nu doar aproximata. La o adica pe unul care nu crede obligarea sa vina la biserica nu stiu in ce masura l-ar putea face sa creada , e ca si cum ai aduce o oaie in biserica , e liniste, e racoare dar apoi tot la pascutul ei se va intoarce. Furtul e pedepsit fiindca afecteaza pe ceilalti - iar daca ai face o societate desavirsita fara oameni desavirsiti cum ar mai putea fi ei incercati? Asadar trebuie un echiibru, o cale de mijloc. Omul mai trebuie lasat si sa dea cu capul de sus altfel nu vede pragul de jos. O societate curata se va face abia dupa incheierea Judecatii -vremurile frumoase promise -deci pina atunci trebuie sa rabdam adica sa avem rabdare.-inca 1290 de zile din ziua pustiirii locasului sfint de catre razboinicii Asiriei- daca cifra este exacta. Insa atunci vor ramine doar oamenii cei mai de calitate incit se poate realiza acest lucru. Dar fara obligatii si impuneri exagerate. Iar pina atunci se pot crea doar premisele -realizate tot de sfinti. Schimbarea trebuie facuta cu inceputul adica cu educatia morala si abia apoi vazut in ce masura coercitia ajuta sau nu, in ce masura ingradim liberul arbitru raportat la masura in care faptele omului ii afecteaza si pe cei din jur. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In privinta implicarii Bisericii in societate...scuzati-ma, dar vorba aia infantila yankee, "pe o scara de la 1 la 10", cum ati clasifica, din pedeveul moralitatii, actuala societate, in care Biserica, indiferent de nume, este efectiv impiedicata (cazul BC si al protestantilor, miafizitilor, etc.) sau tace (cazul BO)? Va dau inca un indiciu practic, atat de evident ca e, vorba lui Frank Herbert, greu de vazut: "A churchgoer does not comit crimes" - Patriarhul-Papa Shenouda al III-lea, al Alexandriei, Egiptului, si al intregii Africi (citat aproximativ dintr-un interviu). 20 de milioane de avorturi intr-un sfert de veac....pai crimele lui Stalin palesc...acolo cei ucisi erau c.m. multi adulti, hein? (Nu ca a r fi o scuza). Dar un embrion nici macar nu poate manipula emotional adultul care ii vrea raul, prin simpla sa imagine sau prin sunete, sa il induioseze, cum o poate face cineva deja nascut... Am vazut, odata, aruncat un fetus pe o alee in Grozavesti. Sunt in general rezilient la tavalugul emotiilor violente, dar...mi-a fost rau cateva clipe, aproape ca si cand l-as fi vazut pe Ala. LA ASTA DUCE O NEIMPLICARE A BISERICILOR, ASA CUM SUNT ELE, DESEORI MAI MULT UMANE DECAT DIVINE, IN SOCIETATE SI ACTUL EDIFICARII MORALE A OMULUI. "Nu doar cu paine va trai omul..." va suna familiar? DOMNUL NU ESTE CINEVA CARE SPUNE, EXPLICIT SAU IMPLICIT, DULCEGARII DE GENUL LUGU-LUGU. CREDINTA SI MORALITATEA SUNT CU TOTUL ALTCEVA. Namely, un razboi. La sange. Cu Ala si cu damful lui de Iad, pacatul sau anti-harul. Nu exista tabere neutre in acest razboi. Noi, humans, suntem deopotriva luptatori si camp de lupta. Repet, Torah si Evangheliile nu sunt ceva de genul: "Ai gresit? Hai nu mai plange, ca iti iau un bichon maqltez, dar numai dc esti cuminte...Te pupic, dulceata". TOT CE ESTE RAU TREBUIE INCRIMINAT. DE AIA SI SE CHEAMA RAU, CA SA STIM IMPOTRIVA A CE SI CUI LUPTAM, CORECT? Stiti cumva, acum doua milenii, Cine a intrat in Templul lui YHWH si a pocnit cu biciul niste nemernici arghirolatri, daramandu-le casele de schimb? Pentru mine e Cineva drag si deopotriva un Stapan Care "secera de unde nu a semanat", dar Care a platit pentru pacatele mele. El Si-a facut partea. Noi, creaturile, pe cand?... Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 03.07.2011 at 18:51:11. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Nici eu nu cred că trebuie să asistăm pasiv la proliferarea răului. Dar răul trebuie tăiat de la rădăcină, nu omorând victimele sale. În vremea comunismului știți, probabil, că avortul era pedepsit drastic; și bine era. Însă măsura asta nu a reușit să elimine avorturile? A creat, de fapt o frustrare din cauza lipsei de libertate, care a izbucnit atât de cumplit după Revoluție. Dacă, însă, oamenii ar fi convinși că nu trebuie să se teamă de cel care ucide trupul, ci de cel care ucide sufletul, s-ar feri de păcat chiar și cu prețul vieții. Dacă lumea noastră e în halul în care e nu este din cauză că Biserica nu dictează societății măsurile pe care trebuie să le ia, ci din cauză că nu are, în structurile social-politice credincioși care să aplice principiile creștine. Dacă politicienii ar fi creștini ar interzice avoruturile și vrăjitoria; dacă medicii ar fi creștini, ar refuza să ia parte la aceste crime. Dacă învățătorii și profesorii ar fi creștini, ar practica și i-ar învăța și pe elevi să deteste corupția și să creadă în afirmarea prin muncă cinstită; dacă afaceriștii ar fi creștini, nu ar practica evaziunea fiscală și nu ar căuta să se îmbogățească prin orice mijloace, în detrimentul altora. Dacă toți am fi creștini, ne-am iubi unii pe alții și am fi, prin urmare, mai responsabili. Pentru asta, însă, Biserica trebuie să convingă, nu să impună. De altfel, cred că vă dați seama că în condițiile politice și sociale ale timpului nostru, actualizarea Inchiziției este o utopie. |
|
|||
|
|||
![]()
N. Priceputu,
Mi-a placut ce ati scris in ultima postare. Si apropos, si mie mi-a placut tare mult cum vorbea parintele Galeriu. Dumnezeu sa-l pomeneasca cu sfintii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Numiti utopie reintoarcerea pedagogicei si asprei institutii? Ma tem ca aveti dreptate, din pacate. In aceste vremuri de hula, oamenii nu vor sa se mai intoarca la Parintele Drept ca sa primeasca Viata, fie si cu pretul unei dojeni aspre. Da, poate ca e o utopie, DAR NU MAI PUTIN O NECESITATE ABSOLUTA. Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 03.07.2011 at 22:47:59. |
|
|||
|
|||
![]()
Theodor de Mopsuestia,
Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar mi se pare ca il desconsiderati pe om. Asta pentru ca ii negati marea responsabilitate. Daca Dumnezeu s-a facut om si a patimit pentru oameni, a fost asa si pentru ca Dumnezeu insusi l-a pretuit pe om, l-a tratat ca pe cineva valoros, o persoana, libera, dupa chipul si asemanarea Sa. Dvs. vreti ca omul sa fie un copil bleg sau o papusa iresponsabila care are nevoie mereu sa-i fie aplicate corectii lumesti, chiar fizice. Dar nici Dumnezeu nu l-a tratat pe om asa. Dimpotriva, i-a lasat intreaga libertate si responsabilitate si tocmai aici se vede nobletea lui. Daca Dumnezeu ar fi crezut despre om ca este bleg si iresponsabil, s-ar fi coborat de pe cruce ca sa-i uimeasca pe toti si i-ar fi stins pe toti cu suflarea Sa dumnezeiasca. Dar El a rabdat tocmai pentru ca l-a iubit pe om si a vrut ca omul sa-i raspunda la fel de liber si chiar sa-si ia si el crucea urmandu-l in deplina libertate. Fara asta, tot crestinismul se duce de rapa. |
|
|||
|
|||
![]()
Si inca ceva.
Va recomand sa cititi, daca nu ati facut-o pana acum, romanul Fratii Karamazov de Dostoievski. O sa intelegeti de ce am spus ce am spus. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inchizitia | doctor_faustus | Biserica Romano-Catolica | 34 | 10.07.2017 18:38:55 |
|