Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2011, 16:51:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Era cel mai respectat dintre apostoli, fiind și cel mai în vârstă.
Că Petru era cel mai respectat dintre apostoli, vedem bine din întreg Noul Testament. Dar, când spuneți că era cel mai în vârstă, pe ce vă bazați exact ?

Citat:
În cazul ăsta, în ce constă infailibilitatea papală?
Infailibilitatea papală e atunci când Papa, ca urmaș al lui Petru, declară în scris un adevăr de credință sau morală care îi este divin revelat.

Și în cazul lui Petru în chestiunea iudeo-creștină, și în cazul lui Ioan al XXII-lea în chestiunea fericirii depline sau nu a drepților după moarte, este vorba de păreri, recunoscute ca atare de autorii lor, cărora nu li s-a revelat nimic în această privință.

Citat:
Dar din asta nu decurge faptul că de fiecare dată, unui anumit episcop hirotonit pe scaunul lui Petru, i se va revela, pe cale supranaturală, adevărul. Revelații supranaturale a avut și Pavel, a avut și Ioan Evanghelistul, și mulți alții. Acea revelație a avut rolul doar de a-l împăca cu frații și de a-i rezolva dilema lăuntrică.
Dv confundați disputa teologică cu cearta. Apostolii nu s-au certat, ci au avut o deosebire de vederi teologice. La fel au fost multe, după aceea. Tot așa a fost și "disputa universaliilor", și "chestiunea irestibilității Duhului Sfânt" și multe altele.

Citat:
Din aceste două elemente nu rezultă faptul că Petru ar fi devenit vicar al lui Hristos. Și din cele citite în Faptele Apostolilor și restul Noului Testament, am mari îndoieli că Petru însuși a crezut asta despre sine.
Dar că Isus S-a rugat în grădina Ghetsimani atât pentru toți frații, ca să fie uniți, cât și numai pentru Petru, ca răspunzător de această unitate, asta credeți ?

Dumnezeu i-a legat pe apostoli de Petru, dv de ce îi vreți altfel ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 11.06.2011, 17:30:19
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Că Petru era cel mai respectat dintre apostoli, vedem bine din întreg Noul Testament. Dar, când spuneți că era cel mai în vârstă, pe ce vă bazați exact ?
Părintele Galeriu spunea mereu lucrul ăsta. Nu știu pe ce se baza, probabil pe o tradiție (acum am citit că Andrei ar fi fost mai mare decât Petru, probabil după altă tradiție); poate nu e foarte important lucrul ăsta.

Citat:
Infailibilitatea papală e atunci când Papa, ca urmaș al lui Petru, declară în scris un adevăr de credință sau morală care îi este divin revelat.
Dacă ea decurge din revelația lui Petru, mi se pare o interpretare forțată.

Citat:
Dv confundați disputa teologică cu cearta. Apostolii nu s-au certat, ci au avut o deosebire de vederi teologice. La fel au fost multe, după aceea. Tot așa a fost și "disputa universaliilor", și "chestiunea irestibilității Duhului Sfânt" și multe altele.
Când am spus că Pavel l-a certat pe Petru, în sensul ăsta am vrut să să înțeleagă, nu că s-ar fi certat cu el. L-a mustrat sau l-a dojenit într-o chestiune teologică, într-adevăr.

Citat:
Dar că Isus S-a rugat în grădina Ghetsimani atât pentru toți frații, ca să fie uniți, cât și numai pentru Petru, ca răspunzător de această unitate, asta credeți
Aș putea admite că i-a încredințat pe apostoli lui Petru, care era unul dintre ucenicii Săi preferați și, totodată, ascultat de către ceilalți. Însă de aici și până la „locțiitorul lui Hristos”... mi se pare cale lungă.

Însă mi se pare o cale mult mai scurtă de la cezarul Romei, care era socotit zeu, până la locțiitorul lui Dumnezeu pe Pământ.

Last edited by N.Priceputu; 11.06.2011 at 18:19:09.
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican