Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.05.2011, 15:17:08
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raziel Vezi mesajul
Da o definitie stiintifica exista?
Definiția e științifică. Conform științei din acea vreme. O definiție conformă cu știința modernă cred că s-ar putea referi doar la lumină, însă nu mi se pare relevantă pentru subiect. Cum poți defini întunericul altfel decât ca pe o absență. Să definim absența?
Luminează-ne!
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:22:43
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Întunericul nu e decât absența luminii. Deci lumina există; întunericul nu există.
Pai daca spunem ca intunericul este absenta luminii, inseamna ca intunericul exista, nu lumina.Deci e intuneric, pentru ca NU EXISTA LUMINA.Si nu invers, precum explici..

Si eu sunt de acord ca intunericul e lipsa luminii si raul este lipsa binelui.

"Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
Și a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.
Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi."(Facerea-cap1)

Last edited by Melissa; 30.05.2011 at 15:28:16.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:24:09
Kildare Kildare is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.04.2011
Implicit

Te-am mai rugat odata dar vad ca m-ai ignorat: defineste te rog lumina.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:29:11
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Pai daca spunem ca intunericul este absenta luminii, inseamna ca intunericul exista, nu lumina.Deci e intuneric, pentru ca NU EXISTA LUMINA.Si nu invers, precum explici.
Există întunericul așa cum există o absență, o lipsă. Cum poate exista... inexistența, neființa?
E întuneric pentru că lipsește lumina, nu pentru că nu există.
Mai concret putem vorbi de cele materiale: în timp ce lumina fizică are o existență care poate fi constatată de instrumente fizice dar și de ochi, întunericul nu poate fi perceput de niciun instrument și nici de ochi. El nu reprezintă decât... lipsa luminii.
Ochiul are celule specializate pentru a sesiza lumina. Nu are cu ce să sesizeze întunericul.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:33:52
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Kildare Vezi mesajul
Te-am mai rugat odata dar vad ca m-ai ignorat: defineste te rog lumina.
Ar trebui să caut acum definția luminii așa cum am învățat-o la fizică și nu am timp. Îmi amintesc destul de vag că este, probabil, o mișcare ondulatorie și se propagă prin fotoni. Iar aceștia nu au masă decât în mișcare...
În fine, nu înțeleg legătura cu subiectul.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:40:45
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Există întunericul așa cum există o absență, o lipsă. Cum poate exista... inexistența, neființa?
Ti-am dat un pasaj din Geneza, ca sa vezi ca mai intai a existat intunericul. Apoi a fost lumina, pe care a facut-o Dumnezeu !
Citat:
E întuneric pentru că lipsește lumina, nu pentru că nu există.
A zis cineva ca nu exista lumina?
Citat:
Mai concret putem vorbi de cele materiale: în timp ce lumina fizică are o existență care poate fi constatată de instrumente fizice dar și de ochi, întunericul nu poate fi perceput de niciun instrument și nici de ochi. El nu reprezintă decât... lipsa luminii.
Ochiul are celule specializate pentru a sesiza lumina. Nu are cu ce să sesizeze întunericul.
Deci ce sa inteleg, tu nu sesizezi cand se intuneca afara?Nu vezi cand e noapte?
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:49:27
mihaila_alin
Guest

Implicit Sa luam aminte:

un om indepartat de Dumnezeu nu poate vedea decit cu ochii fizici lunina,intuneric insa un crestin adevarat vede lucruri deosebite cu ochii mintii si asta face diferenta.
La inceputul vietii duhovnicesti,luptatorul alunga gindurile rele prin studiu duhovnicesc,rugaciune continua si asceza cu daruire.dupa aceia vin,singure,numai ginduri bune.mai tirziu si gindurile bune se opresc si omul simte un gol,dupa care primeste:LUMINA DIVINA.

eu cred ca despre asa ceva vorbea initiatorul topicului.

Last edited by mihaila_alin; 30.05.2011 at 15:53:09.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 15:54:16
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Ti-am dat un pasaj din Geneza, ca sa vezi ca mai intai a existat intunericul. Apoi a fost lumina, pe care a facut-o Dumnezeu !

A zis cineva ca nu exista lumina?

Deci ce sa inteleg, tu nu sesizezi cand se intuneca afara?Nu vezi cand e noapte?
Da, la început a fost întuneric, tocmai pentru că nu lumina nu fusese creată. Dumnezeu a creat lumina. Nu scrie nicăieri că a creat și întunericul.
Dumnezeu a creat lumea din nimic. Dar cum am putea spune că nimicul există? Tocmai, faptul creației înseamnă trecerea de la inexistență la existență.
Eu am vrut să răspund la întrebare, care presupunea o antinomie între întuneric și lumină, ca și cum ar fi doi termeni egali și opuși. Or realitatea nu este asta pentru că întunericul nu poate cuprinde lumina. Întunericul nu emite nicio undă, nu umple niciun gol, chiar dacă poate să dea senzația asta atunci când lumina se stinge sau se retrage.
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 16:13:02
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Da, la început a fost întuneric, tocmai pentru că nu lumina nu fusese creată. Dumnezeu a creat lumina. Nu scrie nicăieri că a creat și întunericul. Întunericul nu emite nicio undă, nu umple niciun gol, chiar dacă poate să dea senzația asta atunci când lumina se stinge sau se retrage.
Tocmai ,nu scrie nicaieri ca Dumnezeu a creat si intunericul. Pentru ca intunericul exista !
Reply With Quote
Vechi 30.05.2011, 16:15:38
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Tocmai ,nu scrie nicaieri ca Dumnezeu a creat si intunericul. Pentru ca intunericul exista !
Poate exista ceva care să nu fi fost creat?
Nu tot ce e creat e opera lui Dumnezeu?
Exista ceva înainte ca Dumnezeu să fi început creația?

Last edited by N.Priceputu; 30.05.2011 at 16:18:20.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cateva aspecte ale ecumenismului ioan_strainul Intrebari utilizatori 0 21.08.2011 13:08:41
O nelamurire+cateva recomandari Scotianul Generalitati 9 15.06.2010 03:26:34
Cateva cuvinte despre "catolici" + cateva dogme andrei_im Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 8 21.02.2010 15:06:08
Cateva nelamuriri zoridezi Din Vechiul Testament 17 28.09.2009 18:41:21
Cateva lamuriri achimovjan Impartasania (Taina Euharistiei) 6 18.07.2008 13:04:35