![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Dumnezeu si Sfantul Petru se plimbau in rai. Sfantul Petru, vesel, vorbea zgomotos. Trecand prin fata unei gradini luminate cu porti stralucitoare, Dumnezeu ii spune sfantului "Sssssstttttt !!!! Cand trecem pe aici sa nu facem zgomot, liniste deplina." "De ce?" - intreaba Sfantul Petru. "Aici sunt ortodocsii." ... "Si de ce sa pastram tacere deplina?" .... "Ei cred ca sunt singuri in Paradis."
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
"2. În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu, v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.
3. Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu. 4. Și unde Mă duc Eu, voi știți și știți și calea. " Matei 14,2-4. "24. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață. " Matei 5,24 Sa luam aminte. Doamne ajuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Eugen si Florin, nu inteleg de ce imi dati tot timpul doar parerile voastre, nu au importanta decat in discutiile dintre noi. Credinta noastra nu e construita din parerile noastre care pot fi subiective si gresite.
Eu am dat invatatura din catehism, citate din sfantul Ignatie, din parintele Cleopa, parintele Staniloae, si din invataturile sfintilor. Aceasta este invatatura, iar daca vreti sa o dezbatem trebuie sa dati ceea ce spun sfintii sau altii, nu parerile noastre. Mai dau odata citatul din cartea Vademecum crestin ortodox. Aceasta e tot un fel de catehism, e invatatura crestina in lumina sfintilor parinti. Am gasit aici o parte din ea: http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...ortodoxia.html "A crede că este mântuire și în afara creștinismului este o hulă la adresa lui Dumnezeu: este ca și cum am spune că Hristos a venit degeaba, din moment ce era nădejde de mântuire și fără El." "Nu ne este îngăduit nici a crede că este mântuire chiar la creștini în afara celor făgăduite de El doar dreptcredincioșilor. Noi putem doar să ne rugăm ca și ei să cunoască mila lui Dumnezeu. Nu ne putem arăta însă mai milostivi decât Dumnezeu, nu le putem recunoaște noi că vor primi ceva ce nu le-a făgăduit Dumnezeu." "Alminteri, mă tem că este, de asemenea, o hula la adresa lui Dumnezeu, căci a-I răstălmăci învățătura și a-I schimba rânduiala lăsată în Biserică pentru mântuirea oamenilor înseamnă a-L face mincinos, înseamnă a-I nega dumnezeirea; numai opera unui om poate fi schimbată de alți oameni ce se cred mai înțelepți." |
|
|||
|
|||
![]()
Alte invataturi din aceeasi carte:
"Învățătura celorlalte culte creștine, fiind făcută dupa mintea omenească, aparent este mai lesne de înțeles, de aceea unii o primesc cu ușurință, dar pentru cine ajunge să înțeleagă apare plină de contradicții. Toți spun că ei dețin adevărul, dar adevărul nu poate fi decât unul. Nu există grade de adevăr. Nu poate fi adevărat că diferitele zise "biserici" dețin fiecare o parte din adevăr, iar adevărul întreg ar apărea prin unirea acestor "biserici". Adevarul îl ai sau nu-l ai!" "Pot fi însă grade de erezie. Nu se pot compara cei care spun că Domnul nostru Iisus Hristos a fost un simplu om care a avut harisma prorociei cu cei care Îl recunosc de Dumnezeu adevărat și om adevărat, dar cu firile amestecate într-o singură persoană." "Avem a mulțumi lui Dumnezeu că suntem ortodocși. Îndreptățirea nu este a noastră, ci a credinței noastre. Nu avem nici un merit, deci nu trebuie să ne mândrim. Avem numai obligații: să ne rugăm pentru strămoșii noștri care, cu multe jertfe, au adus până la noi dreapta credintă, să ne rugăm pentru toți cei care trăiesc amăgiți și înșelați de rătăcite învățături neortodoxe ca să-i lumineze Dumnezeu și să-i aducă și pe ei în Biserica Sa, să ne rugăm pentru primirea, păstrarea și sporirea harului fără de care nimic nu vom putea face." "Degeaba ne numim ortodocși dacă nu împlim poruncile; pierdem și noi făgăduința." "Trebuie să mărturisim dreapta credință și să apărăm ortodoxia. Ca să facem aceasta neprecupețind nimic trebuie să fim îndrăgostiți de ortodoxie din inimă, iar in minte să fim patrunși de valoarea ortodoxiei comparativ cu celelalte învățături de credință." Iată de ce este foarte important să înțelegem cât se poate de bine învățătura ortodoxă, dar nu prezentata singură, ca de obicei, ci în diferențiere cu altele. Mai mult, trebuie să știm prin ce este superioară altora, ca sa o prețuim la adevarata valoare. Așa cum bijutierii învață și cum să separe falsurile de aurul adevărat, și ortodocșii trebuie să știe cum își ascund ceilalți falsurile lor și ce consecințe au diferențele de fond din spatele aparențelor ce ni se par tolerabile." "Dacă pentru orice abatere de la dreapta credință se pierde harul, iar fără el nu este mântuire, înseamnă că nu pot fi acceptate diferențele, oricât de mici ar fi ele." |
|
|||
|
|||
![]()
Nu cred că se susține că ar fi mântuire în afară de Hristos. Este evident că fără jertfa Sa cu toții am fi rămas în „latura și în umbra morții”.
Însă este de gândit la faptul că de Hristos, de energiile sale necreate, de cuvântul Său, de harul său, ar putea beneficia și alții, într-o măsură mai mică și în parte, după cum în parte și nedesăvârșită este și credința lor. În fond, Sf. Grigorie Palama afirmă cunoașterea luminii dumnezeiești, a energiilor dumnezeiești necreate de către cei ce se roagă chemând în inimă numele Domnului Hristos. Singurii care nu pot avea parte de acestea sunt cei care aleg păcatul, plăcerile, lumea aceasta moartă în sine. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|