![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ceea ce trebuie reținut, ca punct de plecare în orice discuție pe această temă, este că nu există un loc în spațiu desemnat cu numele de Iad. Există o stare numită Iad și această stare este lipsa dragostei lui Hristos. Cel mai frumos a reușit să sintetizeze acest lucru mishi55: "Iadul este ceea ce a rămas acolo de unde a plecat Dumnezeu".
Imaginea cea mai intuitivă a evoluției sufletelor după moarte este cea dată de Sfântul Dionisie Areopagitul. Pentru că, spune Sfântul Dionisie, sufletele evoluează și după moarte. Ele nefiind muritoare nici n-ar putea să rămână într-un status-quo. Nu există decât urcare sau coborâre! Atunci când ni se pare că stagnăm, nu facem decât inflexiunea de la urcuș spre coborâre sau invers! Iar Sfântul Dionisie spunea că evoluția sufletelor după moarte se desfășoară pe o spirale conică al cărui vârf îl închipuie pe Hristos. Sufletele pe care moartea le-a surprins într-un urcuș duhovnicesc își continuă acest urcuș, apropiindu-se de Hristos și, deopotrivă, unele de altele. Mai mult, sufletele aflate mai sus pe spirala urcușului spre Dumnezeu le ajută și pe cele aflate mai jos, toate fiind susținute în urcarea lor de cetele îngerești! Din contră, sufletele surprinse de moarte într-o stare căzută, lepădate de Hristos și de iubirea Sa, continuă să coboare, depărtându-se de el, dar și unele de altele! |
|
||||
|
||||
![]()
Potrivit Parintilor, Dumnezeu este prezent si in iad, numai ca cei de aici atat de mult s-au inchis in ei insisi incat nu mai pot primi iubirea dumnezeiasca. Aceasta iubire dumnezeiasca se pogoara si asupra celor din iad, numai ca celor ajunsi aici le provoaca durere. E ca lumina soarelui - pentru un ochi sanatos, lumina aduce bucurie, pentru unul bolnav - suferinta, durere.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
este o metaforă! Mie mi-a plăcut, nu trebuie să fii neapărat de acord cu asta! Faptul că Dumnezeu este prezent și în iad răzbate, indirect și din parabola cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv. Cei doi pot comunica, se pot vedea, totuși există o barieră! Tocmai bariera asta reprezintă iadul! Nu există un loc spațial care se cheamă iad, distinct de un alt loc spațial numit Rai! Să nu uităm că până la a doua venire a lui Hristos, până la Înviere, trupurile sunt țărână. În Rai și în iad sunt doar sufletele! Deci Raiul și iadul sunt locuri nemateriale, sunt o dimensiune neaccesibilă nouă decât prin revelație! Iar Dumnezeu se relevă doar celor care merită acest lucru prin faptele lor, Sfinților Apostoli și Sfinților Părinți care ne-au lăsat și nouă mărturii despre ceea ce le-a fost arătat lor prin Duhul Sfânt! Iar dacă săracului Lazăr i-a fost imposibil să-l ajute pe bogat, nouă, după Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, ne este îngăduit și la îndemână să-i ajutăm pe cei plecați dintre noi să nu se afunde mai mult în iad. Prin rugăciuni, atât cele înălțate de Biserică, cât și prin cele înălțate de fiecare dintre noi. |
|
|||
|
|||
![]()
De acord in rest, aici am o nelamurire. Eu stiu ca Raiul si Iadul sunt locuri, nu doar stari. Adica mergi undeva, nu doar simti o stare. N-am gasit in catehism unde e invatatura despre Rai si Iad.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raiul și iadul de după alungarea lui Adam au rămas "locuri" în transcendent, în imaterial. Cum pot, de altfel, să stea sufletele imateriale, lipsite de trupurile materiale, într-un loc material? Lucrul acesta se explică prin faptul că după căderea în păcat, trupul nestricăcios al lui Adam a devenit trup stricăcios. Trupul lui Adam de dinainte de cădere era aidoma celui al lui Hristos, cel de după Înviere: un trup care nu avea nevoie să mănânce, un trup care putea "trece prin ușile încuiate". Și asta pentru că Adam (omul) a fost făcut „după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, iar chipul lui Dumnezeu este Fiul, adică Hristos. Spre deosebire de acel trup nestricăcios, trupul pe care-l avem astăzi este îmbrăcat cu acele "haine de piele" (dermatinoi chitones) pe care le-a dat Dumnezeu omului dupa căderea în păcat. Ei bine, Raiul și iadul vor căpăta din nou o dimensiune materială la a doua venire al lui Hristos în Slava Sa, când omul va învia cu trupul. Dar va fi trupul care va fi lepădat hainele de piele ale mortificării (pe care le-a primit odată cu căderea) și se va fi îmbrăcat din nou cu trupul nestricăcios al lui Hristos înviat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai gândește-te cât de greu a acceptat omenirea Teoria Relativității, care spune că noi, atunci când ne deplasăm o facem nu doar în spațiu ci și în timp. Cum adică să călătorești în timp?... Este imperceptibil la viteze normale. Se poate evidenția doar la viteze comparabile cu viteza luminii (cca. 300.000 km/s). Probabil cunoști experimentul (matematic) cu cei doi frați gemeni, dintre care unul stă pe pământ, iar celălalt se deplasează cu o viteză apropiată de viteza luminii (care este limita superioară - interval deschis - a vitezelor ce pot fi atinse în acest univers). Dacă pentru fratele care stă pe loc, trece un interval de timp dat, pentru cel care se deplasează cu viteze mari, durata deplasării este mai scurtă. Și asta pentru că două evenimente, în acest univers, sunt separate nu doar de spațiu sau doar de timp; ele sunt separate de spațiu-timp. Poți să folosești toată deplasarea în timp (dacă stai pe loc), sau poți să folosești deplasarea în spațiu și timp (nu se poate folosi toată deplasarea în spațiu, întrucât nu există viteze infinite, mai mult, cea mai mare viteză existentă în acest univers este cea a luminii). Deci, ca să închei, fratele care a stat pe loc a ajuns, la întâlnirea cu cel care s-a deplasat, mai bătrân! Iartă-mi divagația, sper că nu te-am plictisit prea tare. Dar am încercat să sugerez prin lucruri deja știute, dar greu de acceptat și înțeles, lucrurile neștiute, mărturisite doar de către Sfinți și infinit mai greu de acceptat și înțeles! Cât despre separația dintre Rai și iad, recitește, te rog, parabola cu săracul Lazăr și bogatul nemilostiv (pe care am invocat-o mai devreme) și gândește-te (prin prisma a ceea ce am încercat eu să sugerez mai sus) că dacă cele două locuri nu au un "corp" material, nu pot fi separete în mod material. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu am citit toate opiniile postate si am niste neclaritati.In Evanghelia dupa Matei,Mantuitorul spune: ,,Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui"(Matei 25:41).Tot Mantuitorul mai spune: ,,Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică"(Matei 25:46).
Acum eu inteleg,cu putina mea minte cam asa:exista un foc vesnic si exista niste indivizi care in mod etern vor plati anumite aspecte acolo.Intelege altcineva altceva? In completare:Judecata de Apoi.Apocalipsa 20:10-15.In sustinere:ce spun evanghelistii despre Iad>Matei(3:12)Marcu(9:44-49)Luca(16:23-24),Apostolul Pavel(II Tesalonicieni 1:9). Eu inteleg asa:Iadul exista si acest aspect ne poate inspaimanta.Ar trebui sa fie un motiv suficient de bun sa analizam cam cat pacatuim.Hristos,in persoana,a spus ca acel chin este vesnic.Nu am gasit nici un argument biblic care sa imi arate ca situatia poate fi schimbata.Daca cineva are un asemenea argument biblic il rog sa il posteze.Realitatea Iadului este terifianta.Nu am gasit un argument biblic care sa amelioreze situatia. Trei intrebari: 1.Poate fi ameliorata situatia sufletelor damnate?Rog argumente. 2.Iadul este diferit fata de cum este descris in The Holy Bible?Rog argumente.3.In cazul in care chinul damnatilor nu este vesnic ce a vrut sa spuna Mantuitorul?Rog argumente. Precizare:eu voi folosi doar Biblia.Nu am nici o poblema sa fie argumente postate din Parintii Bisericii, Apostolici, Traditie,Pateric,Filocalie.Eu o sa compar ce spuneti cu ce scrie in Biblie ca sa inteleg optica argumentarii.Cu multumiri. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pedeapsa pentru pacate | Florin-Ionut | Pocainta | 147 | 02.11.2013 15:06:22 |
Pedeapsa cu moartea | marinel 07 | Intrebari utilizatori | 40 | 22.03.2011 00:45:29 |
Pedeapsa capitala | Dia20_diana | Eutanasia | 82 | 21.01.2011 23:14:24 |
Crima fara pedeapsa... | silverstar | Generalitati | 37 | 11.04.2009 16:09:06 |
Pedeapsa pentru vrajitorie ! | cristiboss56 | Vrajitoria | 0 | 17.12.2008 19:55:01 |
|