![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Sigur, nu este o schimbare care ar putea sa se faca repede. Dar incetul cu incetul, oricum emigrantii, mai ales copiii lor, vor vorbi mai firesc germana decat limba de origine. Este pana la urma schizofrenie spirituala sa folosesti pentru Dumnezeu alta limba dect cea din viata de zi cu zi. Sigur, trebuie sa ramana si biserici cu limbile respective, pentru noii emigranti sau cei care vor neaparat sa pasteze limba. Diferentele dintre diversele biserici ortodoxe nu sunt atat de mari. Sigur ca exista, dar este mai importanta unitatea ortodoxa decat aceste mici diferente. Cu timpul se va face o sinteza. Unele biserici germanofone sunt mai apropiate de biserica rusa, alta de cea greaca etc, nu e nimic rau nici in asta (cea de la Düsseldof amesteca specificitatea rusa cu cea greceasca in mod destul de armonios, mi se pare mie). Cu timpul, se va vedea ce o sa devina, dar isi va pastra specificitatea ortodoxa, cu o coloratura aparte. Tocmai, ca religia nu ar trebui sa se asimileze cu limba. Ar fi o mare greseala. @ Anca: tocmai pentru ca la a treia generatie putini mai vorbesc limba de origine, este important sa existe si biserici in limba tarii respective, si care sa nu mai tina de vreun episcop si patriarh din afara. Sau sa tina toti de acelasi patriarh, cu o autonomie foarte mare (ca biserica Finlandei sau a USA, OCA vreau sa zic; desi nu stiu cat de autonomi mai sunt acuma ultimii). Si ce facem cu copiii rezultati din casatorii mixte, ca ai mei? Ei au un tata belgian ortodox, deci pentru ei ortodoxia nu va fi neaparat legata de Romania si limba romana. (Nici la varsta lor nu este, tatal lor se roaga cu ei mai mult in franceza decat reusesc eu in romana, si le canta foaret mult in franceza cantari ortodoxe)
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 05.03.2011 at 17:55:04. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Manastire germana in constructie | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 31.01.2012 14:58:29 |
| Ortodoxia si Ispasirea | Pestisorul de Aur | Dogmatica | 20 | 18.12.2011 03:46:06 |
| Ortodoxia | dobrin7m | Dogmatica | 64 | 25.09.2011 21:23:28 |
| ORTODOXIA | cosmin_lovin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 73 | 14.08.2008 14:43:58 |
| Ortodoxia | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 33 | 03.11.2007 15:59:22 |
|
|