Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #31  
Vechi 03.03.2011, 21:11:17
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Traditie, in ultimul timp te-ai mai pus la punct cu logica, nu suficient dar oricum incurajator, te-ai pus la punct si cu defetcele Bibliei in care credeai ad literam, acuma mai ramane sa afli ce este evolutionismul si cate dovezi are. Oricum esti pe drumul cel bun si nu ma refer la ortodoxie!
Miștocăreala asta arată adevăratul tău nivel iar nivelul tău e relevant pentru un adept al teoriei evoluției (apropo, vezi că evoluționismul nu e un termen științific).

Ți-am explicat de atâtea ori că definiția teoriei evoluției și dovezile ei sunt la îndemâna oricui pe internet și a spune că eu nu știu în ce constă (deși ți-am dat și citate de pe situri științifice) e dovadă că ai ceva probleme de percepție.




Citat:
Ipse dixit ilogic! Ti-am zis ca nu te-ai pus la punct suficient cu logica! Stii tu sigur ca viata n-avea cum sa apara. Nu te crezi putin cam destept? Chiar poti sa elimini TOATE posibilitatile? Chiar le stii tu pe toate? N-as zice. Parca voi erati aia smeriti, in schimb, fara sa aveti habar ce inseamna evolutionismul, ti-am spus ca asta urmeaza sa faci, stiti ca nu se poate. Era un banc(?) cu taranu' la zoo exclamand "Asa ceva nu exista!" cand vede un animal nu tocmai din satul lui.
Dacă te încăpățânezi să respingi existența lui Dumnezeu, poți ajunge să crezi orice. Ca materia să se organizeze singură până la transmite informație, informație care să reglementeze reproducerea, metabolismul cu milioanele de funcții ale celulelor, trebuia să existe o Rațiune proniatoare. Iar ca să crezi că materia neînsuflețită poate simți și gândi trebuie să fii tare copil la minte.


Citat:
De asemeni, ideea existenței lumii cu un Creator nu are sens. A putea să-L concepi pe Dumnezeu, Ființa absolută vie, rațională ca Principiu al existenței este o dovadă de obtuzitate. A nu-L respinge sistematic e fanatism sinucigaș.
Ipse dixit ilogic, remember?
Existența unui Creator rațional ca Principiu al existenței are mai mult sens decât o lume apărută din senin pentru că numai un astfel de Principiu poate fi absolut. O lume fără un principiu al existenței de natură absolută e un nonsens logic.

A accepta posibilitatea existenței lui Dumnezeu înseamnă lărgirea orizontului, opusul obtuzității. A nega ceva obsesiv este limitativ și maladiv.


Citat:
Amice, sa vezi cai verzi pe pereti nu e o calitate, e mai degraba o problema psihica! Sau etnobotanica :)
Nici să vezi dinozauri și alte animale mitologice nu e prea sănătos.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
Reply With Quote
  #32  
Vechi 04.03.2011, 00:11:50
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.04.2009
Mesaje: 1.114
Implicit

Citat:
A fi ignorant înseamnă mai degrabă a fi fix în ideile tale, încăpățânat, în așa fel încât să nu ții seama de ideile altora, a trăi numai și numai după ideile tale, ale celorlalți necontând deloc...
Ce facem acum, dam sensuri noi cuvintelor, doar ca sa nu ne dea cu virgula?

De pe dexonline.ro citire:

IGNORÁNT, -Ă, ignoranți, -te, adj., s. m. și f. (Om) incult, fără cunoștințe elementare; neștiutor. – Din fr. ignorant.

IGNORÁNT ~tă (~ți, ~te) și substantival (despre persoane) 1) Care vădește lipsă de cunoștințe sau de practică într-un anumit domeniu; incompetent, necompetent; neștiutor; ignar. 2) Care nu este cult; lipsit de instruire și de cultură elementară; incult. /<fr. ignorant

IGNORÁNT, -Ă adj., s. m. f. (om) lipsit de cunoștințe, incult. (< fr. ignorant, lat. ignorans)

IGNORÁNT, -Ă adj., s.m. și f. (Om) incult, neînvățat. [Cf. fr. ignorant].

Citat:
în Evul Mediu, ca și în Antichitate, nobilimea, preoții, erau foarte cultivați, faptul că cultura era restrânsă la un grup mai mic de oameni decât în ziua de astăzi, nu are nici o legătură cu ignoranța oamenilor...
Mai exact, de unde pana unde faptul ca doar un procent infim din populatie stia sa citeasca nu are legatura cu ignoranta oamenilor?

Si da, preotii si nobilimea erau "foarte cultivati" dupa standardele lumii aleia. Printre altele, credeau ca Pamantul e centrul Universului, ca daca lasi pe cineva sa sangereze se va vindeca de anumite boli, etc.

Citat:
până și în prostime exista o cultură orală... care după părerea mea e mult mai greu de întreținut decât una scrisă... dovadă avem belșugul de folclor...
Folclorul nu inseamna cunostinte despre lume, in general. Faptul ca oamenii inventau povesti si le transmiteau din generatie in generatie nu ii face mai cultivati, era singurul lucru pe care il puteau face in prezenta imaginatiei si in absenta educatiei. Insusi faptul ca se transmiteau oral ar trebui sa iti spuna ceva.

Citat:
Definește a fi educat... oare în Țările Române nu era plin de nobili? Oare aceștia nu aveau cumva fii educați?
Din nou, ce procent constituiau nobilii astia din totalul populatiei, incat poti sa afirmi, la modul general, ca "lumea" era educata? Si ce nivel de educatie aveau, raportat la ce consideram astazi o educatie solida?

Citat:
Definește iarăși spiritualitate...
Pai nu trebuie sa o definesc eu, intreaba-l pe Daniel777, el a aruncat afrimatia, dupa care a disparut. Eu nu m-am legat de spiritualitate (apropo, un cuvant folosit cu mare larghete semantica aici, pe forum), ci de ignoranta generalizata care o insotea.

Citat:
oricum nu prea ar conta, pentru că religia aceasta unică nu s-ar fi menținut atâta timp în România de la început și până astăzi dacă nu s-ar fi ținut cultul în limba română...
Sursele istorice spun clar ca slujbele se tineau in slavona. Plus ca, dupa rationamentul tau, religia catolica nu mai exista, ca sute de ani, slujbele se tineau in latina.

In plus, religia asta "unica" a fost intretinuta de oamenii care mergeau la biserica impinsi de un mimetism social, nu pentru ca intelegeau ceva din ce se intampla acolo. Nu stiau citi (si daca ar fi stiut, nu si-ar fi permis o carte, pentru ca preturile erau prohibitive), iar slavona intelegeau prea putini.

Asta nu s-a schimbat prea tare, nu as pune prea mare pret pe cunostintele religioase ale romanilor, indiferent cat de religiosi se declara. Sunt, in general, mult mai interesati de ritual in sine, decat de sensul lui.

Citat:
dacă se făcea altfel, în mod bineînțeles trebuia să apară o reformă și până la urmă biserica ortodoxă s-ar fi divizat demult... iarăși, diferența dintre confesiuni... :-/
Contextul istoric nu a favorizat o reforma. Ar fi fost bine daca era una, poate acum aveam de a face cu o BOR mai smerita.

Citat:
Atâta măcar, respect față de oricine, indiferent de religia lui... că respectul dovedește înțelegerea și chiar educația cuiva...
A exprima un punct de vedere diferit inseamna lipsa de respect?
__________________
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
  #33  
Vechi 04.03.2011, 00:18:08
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.04.2009
Mesaje: 1.114
Implicit

Citat:
Cum adică? Existau și pe atunci arhiepiscopii, episcopii, etc...Biserica Ortodoxă ca formă organizată exista poate să zicem începând cu marea schismă (dinainte nu vorbim, chiar dacă atunci era mai mult sau mai puțin primară, universală, dar chiar și atunci era organizată...)... poate nu ca instituție de stat, precum au fost catolicii...
BOR a fost infiintata dupa 1870, daca vrei, iti caut si anul exact.

Citat:
În al doilea rând, ortodoxia nu a existat doar în interiorul Țărilor Române, ci și în Rusia, Grecia, în mai multe zone... plus că mereu a fost o masă de oameni care să pună la îndoială adevărurile de credință și să formeze secte de-a lungul timpului, altfel nu s-ar fi format o teologie atâta de stufoasă... dar oare care a fost atitudinea Bisericilor Ortodoxe? Oare și-au omorât rătăciții? Hai să luăm iarăși ca exemplu marea schismă... oare s-a purtat război între credincioșii diferitelor confesiuni
Da-mi un exemplu de om de stiinta care a contrazis dogma religioasa pe baza descoperirilor sale in spatiul Tarilor Romane. Despre genul asta de opozitie vorbeam, nu de disensiuni pe teme teologice.

Citat:
Cât despre comunicatele Bor din prezent, pe care nici nu le cunosc, întreabă și tu pe cei avizați, adică călugări, preoți, etc. care este părerea lor cu privire la acestea? plus că chiar și ei recunosc de la bun început, că Bor nu o ia într-o direcție bună ci chiar condamnabilă... din mai multe privințe...
Preotii cu care am vorbit pe tema asta se impart in doua categorii:
- cei care sunt de acord cu atitudinea si actiunile BOR
- cei care nu sunt, dar le e frica sa se opuna in orice fel

Asa ca daca exista nemultumire in randul ortodocsilor, manifestati-o. Atata timp cat BOR va fi trasa de maneca doar de ateii aia rai de la ASUR, nu vrei putea spera la nici un fel de schimbare. Plus ca, avand in vedere ca e Biserica de care apartineti, ar trebui sa va pese suficient incat sa initiati o schimbare.
Exact tacerea asta dinspre partea enoriasilor moderati este mediul propice in care BOR va continua sa se poarte asa cum o face.
__________________
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
  #34  
Vechi 04.03.2011, 12:11:35
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 714
Implicit

Societatea epocii noastre a divinizat masina, robindu-se acesteia.
Insusi Paisie Aghioritul a afirmat: "s-au inmultit masinile, s-a inmultit risipirea; omul l-au transformat in masina, iar acum masina si fierul poruncesc omului; din aceasta pricina pana si inimile oamenilor au devenit de fier."
Societatea a inceput sa divinizeze stiinta si gandirea rationala, avand un profil "duhovnicesc" bolnav.
__________________
AMIN! Intru Imparatia Ta cand vei veni, pomeneste-ne pe noi Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta!
Reply With Quote
  #35  
Vechi 04.03.2011, 13:36:29
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 657
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Parca tot parintele Paisie spunea, ca oamenii au inventata de toate, pana si ploi artificiale, dar putini mai zic pe langa si un "Doamne ajuta!", toata nadejdea e in inventii - asta e pericolul.
__________________
"În zadar se numește creștin acela, care nu are dovadă sensibilă că Harul lui Dumnezeu sălășluiește în el" - Sf. Simeon Noul Teolog
Reply With Quote
  #36  
Vechi 04.03.2011, 13:41:59
ai2 ai2 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Mesaje: 1.621
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Miștocăreala asta arată adevăratul tău nivel iar nivelul tău e relevant pentru un adept al teoriei evoluției (apropo, vezi că evoluționismul nu e un termen științific).
Am mai zis ca lipsa simtului umorului este indiciu de problema la procesor. Asa sunt sunt eu mai glumet, nu trebuie sa fii invidios!
Termenul de evolutionism s-a cam folosit aci pe forum dar uite ca de dragul tau renunt a-l mai folosi! Oricum nu e singura extravaganta lingvistica din domeniul stiintific.
Citat:
Ți-am explicat de atâtea ori că definiția teoriei evoluției și dovezile ei sunt la îndemâna oricui pe internet și a spune că eu nu știu în ce constă (deși ți-am dat și citate de pe situri științifice) e dovadă că ai ceva probleme de percepție.
Din ce scrii nu reiese ca stii ce inseamna evolutia. E bine totusi ca esti constient ca dovezile exista. Altii resping imitativ și maladiv ideea acelor dovezi. Si sunt o groaza!!!

Citat:
Dacă te încăpățânezi să respingi existența lui Dumnezeu, poți ajunge să crezi orice. Ca materia să se organizeze singură până la transmite informație, informație care să reglementeze reproducerea, metabolismul cu milioanele de funcții ale celulelor, trebuia să existe o Rațiune proniatoare. Iar ca să crezi că materia neînsuflețită poate simți și gândi trebuie să fii tare copil la minte.
Eu nu resping existenta vreunui zeu. Doar cer dovezi. In fond, e zeu nu unicorn roz invizibil! Problema e ca in cazul zeului crestin, unele atribute prezentate in Biblie sunt contradictorii, ceea ce ma duce la concluzia ca nu exista. Nu cred ca e mult sa cer de la un zeu sa fie logic. D-zeu nu este fiinta suprema cat timp se poate defini un alt zeu superior. Evident, acel zeu ar fi mai greu de justificat prin minuni rezultate din intamplare. Asta ca sa ramanem la definitie si sa nu mai discutam calitatea si faptele adeptilor, capitol care diminueaza si mai mult credibilitatea cuvantului de inspiratie divina.


Citat:
Existența unui Creator rațional ca Principiu al existenței are mai mult sens decât o lume apărută din senin pentru că numai un astfel de Principiu poate fi absolut. O lume fără un principiu al existenței de natură absolută e un nonsens logic.
Parerea ta! Altii au alte pareri si, mai ales, probe!
Citat:
A accepta posibilitatea existenței lui Dumnezeu înseamnă lărgirea orizontului, opusul obtuzității. A nega ceva obsesiv este limitativ și maladiv.
Accept orice numai sa nu fiu obtuz. Problema e ca am nevoie de dovezi ca sa nu fiu paranoic. Daca accept orice nu inseamna ca sunt deschis la minte.

Citat:
Nici să vezi dinozauri și alte animale mitologice nu e prea sănătos.
Sincer n-am inteles ce-ai vrut sa spui. Dinozaurii si animalele mitologice nu prea apartin aceleasi categorii. Oase de dinozaur am vazut cu ochii mei :D
Reply With Quote
  #37  
Vechi 04.03.2011, 15:40:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
BOR a fost infiintata dupa 1870, daca vrei, iti caut si anul exact.
E si logic ca s-a infiinta dupa unire, pentru ca pana atunci nu exista Romania. In schimb erau mitropolii. Ambele sunt forme de organizare.
Reply With Quote
  #38  
Vechi 05.03.2011, 13:51:24
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Am mai zis ca lipsa simtului umorului este indiciu de problema la procesor. Asa sunt sunt eu mai glumet, nu trebuie sa fii invidios!
Nu orice hlizeală e umor și nu orice miștocăreală e ironie. Vacanța Mare nu produce umor ci scălâmbăieli fără sens și același lucru faci și tu.


Citat:
Din ce scrii nu reiese ca stii ce inseamna evolutia. E bine totusi ca esti constient ca dovezile exista. Altii resping imitativ și maladiv ideea acelor dovezi. Si sunt o groaza!!!
A susține că eu nu știu ce e evoluția, deși ți-am adus definiția ei luată de pe situri evoluționiste, arată că ai niște probleme. Îți dau din nou citate ca să scapi de acest blocaj:


-Evolution (also known as biological or organic evolution) is the change over time in one or more inherited traits found in populations of organisms. Inherited traits are particular distinguishing characteristics, including anatomical, biochemical or behavioural characteristics, that result from gene–environment interactions. Evolution may occur when there is variation of inherited traits within a population. The major sources of such variation are mutation, genetic recombination and gene flow. This process has produced all the diversity of living organisms.


Această teorie e pseudoștiințifică, confundă intenționat evoluția biologică cu teoria evoluției. Evoluția biologică e reală, dar e vorba de variații în cadrul speciei, ea nu produce specii noi. Speciile se diferențiază prin funcțiile lor fiziologice care nu pot apărea prin variația genetică. Variația genetică duce doar la trăsături morfologice noi, nu la funcții noi. Asta potrivit logicii unei lumi materiale inconștiente.

Citat:
Eu nu resping existenta vreunui zeu. Doar cer dovezi. In fond, e zeu nu unicorn roz invizibil! Problema e ca in cazul zeului crestin, unele atribute prezentate in Biblie sunt contradictorii, ceea ce ma duce la concluzia ca nu exista. Nu cred ca e mult sa cer de la un zeu sa fie logic. D-zeu nu este fiinta suprema cat timp se poate defini un alt zeu superior. Evident, acel zeu ar fi mai greu de justificat prin minuni rezultate din intamplare. Asta ca sa ramanem la definitie si sa nu mai discutam calitatea si faptele adeptilor, capitol care diminueaza si mai mult credibilitatea cuvantului de inspiratie divina.
Ce crezi tu e problema ta. Eu îți arătam că în lumea științifică nu e obiectiv să cauți tot felul de explicații alambicate când ai una mai simplă și mai logică la îndemână: Dumnezeu.


Citat:
Parerea ta! Altii au alte pareri si, mai ales, probe!
Altceva decât vorbe fără acoperire poți să oferi? Eu ți-am spus că o lume fără un principiu absolut al existenței e un nonsens. De fapt, tu, asemenea celorlalți atei evoluționiști, sunteți atât de infantili încât nici nu vă puneți problema existenței, ce înseamnă a exista, de ce există ceva etc.


Citat:
Accept orice numai sa nu fiu obtuz. Problema e ca am nevoie de dovezi ca sa nu fiu paranoic. Daca accept orice nu inseamna ca sunt deschis la minte.
Până acum ai dovedit contrariul, prin bășcălia fără sens continuă față de Dumnezeu și credincioși.



Citat:
Sincer n-am inteles ce-ai vrut sa spui. Dinozaurii si animalele mitologice nu prea apartin aceleasi categorii. Oase de dinozaur am vazut cu ochii mei :D
Puteai să-ți dai seama că mă refer la ceva mai profund decât niște vestigii paleontologice. A nu înțelege relativitatea mărturiilor materiale corespunde nivelului infantil de credință potrivit căruia tot ce zboară se mănâncă.
__________________
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide.
Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide
Reply With Quote
  #39  
Vechi 05.03.2011, 14:09:45
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
În prealabil postat de xanixade Vezi mesajul
Cum adică? Existau și pe atunci arhiepiscopii, episcopii, etc...Biserica Ortodoxă ca formă organizată exista poate să zicem începând cu marea schismă (dinainte nu vorbim, chiar dacă atunci era mai mult sau mai puțin primară, universală, dar chiar și atunci era organizată...)... poate nu ca instituție de stat, precum au fost catolicii...

În al doilea rând, ortodoxia nu a existat doar în interiorul Țărilor Române, ci și în Rusia, Grecia, în mai multe zone... plus că mereu a fost o masă de oameni care să pună la îndoială adevărurile de credință și să formeze secte de-a lungul timpului, altfel nu s-ar fi format o teologie atâta de stufoasă... dar oare care a fost atitudinea Bisericilor Ortodoxe? Oare și-au omorât rătăciții? Hai să luăm iarăși ca exemplu marea schismă... oare s-a purtat război între credincioșii diferitelor confesiuni? nu. ei s-au scos înafară, unii înafara altora... s-au excomunicat reciproc. și ar mai fi exemple din istoria bisericii ortodoxe... plus că avem atâția mucenici, care efectiv au fost omorâți că credeau în... ortodoxie... ca de obicei, exemple sunt destule... tocmai, că cu astfel de atitudini mă laud... și nu cu faptul că oamenii au fost mai proști în țările ortodoxe, pentru că nu au fost... și au avut opozanți destui...

Cât despre comunicatele Bor din prezent, pe care nici nu le cunosc, întreabă și tu pe cei avizați, adică călugări, preoți, etc. care este părerea lor cu privire la acestea? plus că chiar și ei recunosc de la bun început, că Bor nu o ia într-o direcție bună ci chiar condamnabilă... din mai multe privințe... iar faptul cu evul tău mediu sângeros... ar trebui să ții și tu seama, de care parte efectiv s-au omorât rătăciții, și în plus ar trebui să îți aduci aminte și de abia trecutul comunism, în care au fost omorâți mulți oameni care erau educați, printre care și călugări, preoți s-au oameni care, efectiv și-au mărturisit credința... chiar și neortodoxă...
deci, de ce ar trebui să ne încredem în vreun ev, doar pentru că ni se pare mai pașnic... că atitudinea belicoasă, fără motive se poate realiza oricând...

Pentru faptul că Biserica Ortodoxă ar fi reacționat de la început altfel decât Biserica Catolică în asemenea situații, de-a lungul timpului, habar n-am...aș putea spune că au fost cazuri în care s-a și asemănat cu ea... dar probabil e faptul că au existat mereu oameni la care s-a ținut cont de părerea lor, când efectiv au condamnat atitudinea ei de atunci, care ajungea să contrazică adevăruri de credință, etc... iar faptul că atitudinea s-a încercat a fi una de medie, pe baza adevărurilor de credință și niciodată condamnabilă, în sensul că dacă cineva a greșit în vreun fel a și fost ucis cu pietre... vezi canoanele cum se pronunță împotriva vrăjitorilor, a ereticilor, a desfrânaților, a sodomiților, care nu sunt de astăzi, sau de ieri, ci se încearcă a ține de la începutul fondării Bisericilor, plus că de fapt reprezentau pedepse ritualice pentru purificare... bineînțeles, iarăși după criterii discutabile...

Iarăși, mulțimea argumentelor mele, sau oricăruia oricât de mai mult sau mai puțin adevărate or fi fiind, nu te vor convinge, dacă tu nu vrei să zicem, vorba aia, să crezi...

Măcar să ne respectăm, unii pe alții că avem fiecare păreri personale... care sunt treaba noastră
Ma bag si eu ca musca in lapte. La catolici pana nu demult Liturghia se tinea in latina, asta ca sa aveti contra-argument celor care ataca limba slavona folosita in biserica ortodoxa romana. Dar sa nu uitam ca la greci se tine pana astazi Liturghia in greaca veche pe care nu o mai intelege nimeni. Si sunt discutii aprinse pe acest subiect pentru ca unii vor sa treaca la greaca moderna, ca sa fie slujba pe intelesul oamenilor, altii in schimb vor sa nu se schimbe nimic de teama sa nu se distorsioneze sensul. Si iata ca nu mai zice nimeni ca nu ar exista spiritualitate greceasca doar pentru ca oamenii nu inteleg astazi ceea ce se spune la Liturghie (asta tot ca sa aveti contra-argument la atacuri)

Iar rusii au fost increstinati abia in secolul X cand Tarul Vladimir a hotarat ca si rusii trebuie sa aiba o religie, asa ca s-a uitat sa vada cum aratau marile religii ale vremii la popoarele din jur, si vazand el cam cum arata biserica latina (romano-catolica), cea greco-ortodoxa a Constantinopolului si cea islamica, a fost cel mai incantat de Constantinopol asa ca oamenii au fost obligati de la mic pana la mare sa se boteze ortodocsi. Dupa care ritul lor a evoluat pe cont propriu, deosebindu-se astazi de ceea ce se face in Grecia si Romania.

Popoarele s-au luminat unele pe altele, si mereu au fost unele cu un pas mai in fata si altele mai in urma, insa totul este dinamic, si se influenteaza reciproc, si in bine, si in rau, nu are sens acum sa isi scoata ochii unii altora de parca ar fi meritul/vina vreunuia dintre cei de astazi pentru ceea ce au facut cei din trecut. Noi avem merit/vina doar pentru ceea ce facem noi personal.
:)

Last edited by Adriana3; 05.03.2011 at 14:15:44.
Reply With Quote
  #40  
Vechi 06.03.2011, 15:27:10
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 341
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Ce facem acum, dam sensuri noi cuvintelor, doar ca sa nu ne dea cu virgula?

De pe dexonline.ro citire:

IGNORÁNT, -Ă, ignoranți, -te, adj., s. m. și f. (Om) incult, fără cunoștințe elementare; neștiutor. – Din fr. ignorant.
IGNORÁNT ~tă (~ți, ~te) și substantival (despre persoane) 1) Care vădește lipsă de cunoștințe sau de practică într-un anumit domeniu; incompetent, necompetent; neștiutor; ignar. 2) Care nu este cult; lipsit de instruire și de cultură elementară; incult. /<fr. ignorant
IGNORÁNT, -Ă adj., s. m. f. (om) lipsit de cunoștințe, incult. (< fr. ignorant, lat. ignorans)
IGNORÁNT, -Ă adj., s.m. și f. (Om) incult, neînvățat. [Cf. fr. ignorant].
Nu, ci mai degrabă, surprinderea lor. Lipsirea de cunoștințe se face din cauza... ? oare a ce. De asta ne numim fiecare în parte ignorant că nu le putem ști pe toate. Și și atunci când facem supoziții, așa ca să ne aflăm în treabă. Aici nu e fizică, sau matematică să enunți o lege, axiomă și gata. Vorbim de oameni. De religie, și cum se manifestă, cum o manifestă oamenii. Aici îți dau un exemplu: Biserica Ortodoxă în general condamnă păcatul și nu oamenii... Vorbind de religie, deja vorbești de mai mult decât religia... cauți un sens al vieții, să definești anumite noțiuni, cu care te confrunți. O aproximare ar fi ca și cum ai vorbi despre o carte. Cum a ajuns ea la mai mulți oameni și de ce le, sau nu le, place.... care sunt motivele plăcerii lor... cum se manifestă aceasta... vorbim de sentimente, nu de fenomene naturale...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Mai exact, de unde pana unde faptul ca doar un procent infim din populatie stia sa citeasca nu are legatura cu ignoranta oamenilor?
Se pare că tu definești inteligența doar prin faptul că oamenii știau să citească... eu am încercat să o definesc mai vast. Pentru că un om dacă nu știe să citească, nu își manifestă inteligența? așa am încercat să dau ca contraexemplu folclorul.

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Si da, preotii si nobilimea erau "foarte cultivati" dupa standardele lumii aleia. Printre altele, credeau ca Pamantul e centrul Universului, ca daca lasi pe cineva sa sangereze se va vindeca de anumite boli, etc.
Tocmai, în limita metodelor și descoperirilor lor, erau. Acuma negi faptul că nu erau descoperite metode de tratare a ciumei? sau a pneumoniei? sau descoperirea îngrășămintelor? sau tratarea diabetului? sau mijloacele tehnologice necesare descoperirii lor? Sau poate uiți și faptul că se purtau mereu războaie, că toată lumea era într-o continuă expansiune?

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Folclorul nu inseamna cunostinte despre lume, in general. Faptul ca oamenii inventau povesti si le transmiteau din generatie in generatie nu ii face mai cultivati, era singurul lucru pe care il puteau face in prezenta imaginatiei si in absenta educatiei. Insusi faptul ca se transmiteau oral ar trebui sa iti spuna ceva.
Folclorul de obicei înseamnă tradiții, obiceiuri, și da și "povești"... Aceste tradiții se făceau din tot felul de considerente, printre care mai mult sau mai puțin "științifice", de obicei prin observație asupra vieții, a omului și a interacțiunii sale cu lumea... și parcă începutul științei ar fi observația care duce la emiterea de ipoteze... deci după cum spui tu nu trebuie să aibă nimic în comun...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Din nou, ce procent constituiau nobilii astia din totalul populatiei, incat poti sa afirmi, la modul general, ca "lumea" era educata? Si ce nivel de educatie aveau, raportat la ce consideram astazi o educatie solida?
Oare nobilii erau chiar așa puțini? Gândește-te logic cum apăreau nobilii și ce înseamnă acest lucru. Ei sunt în principal caracterizați de un rege de la care au nevoie de favoruri... acestea se obțineau prin forța... mai mult sau mai puțin militară... căci evul mediu e mai degrabă militar decât spiritual... nobilii mai sunt caracterizați și de domeniile lor, asupra căruia aveau putere, și de la care venea forța lor "spirituală"... caracterizată în principal de țărani și de soldați... iar cel mai mare dintre nobili ce era? țăran? nu era, rege?
Bun. Dar hai s-o luăm altfel... care sunt condițiile care duc de obicei la educarea pretinsă de tine cu școli și profesori? Oare de ce nu s-au cultivat instituții pentru cultivarea oamenilor?
Oare nu din cauză că se investea mai mult în apărarea granițelor decât în cultura populației?

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Pai nu trebuie sa o definesc eu, intreaba-l pe Daniel777, el a aruncat afrimatia, dupa care a disparut. Eu nu m-am legat de spiritualitate (apropo, un cuvant folosit cu mare larghete semantica aici, pe forum), ci de ignoranta generalizata care o insotea.
din câte știam m-am adresat ție și nu lui Daniel...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Sursele istorice spun clar ca slujbele se tineau in slavona. Plus ca, dupa rationamentul tau, religia catolica nu mai exista, ca sute de ani, slujbele se tineau in latina.
citează-mi asemenea surse.
Da, din câte știu, din religia catolică au ieșit principalele secte...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
In plus, religia asta "unica" a fost intretinuta de oamenii care mergeau la biserica impinsi de un mimetism social, nu pentru ca intelegeau ceva din ce se intampla acolo. Nu stiau citi (si daca ar fi stiut, nu si-ar fi permis o carte, pentru ca preturile erau prohibitive), iar slavona intelegeau prea putini.
tu aici chiar îți râzi de oameni, declarându-i proști, că acțiunile lor se făceau fără nici un motiv. Oare predicatorii care au adus credința, au adus-o în limba lor nativă? Oare Noul Testament și învățăturile despre Hristos au fost predicate în aramaică? Cum să înțeleagă cineva pe altcineva dintr-o țară străină dacă acela începea să zică lucruri, care aveau un accent destul de grav în viața de zi cu zi de atunci, într-o limbă străină? Acela nici nu înțelegea, și nici măcar nu îl băga în seamă pe acel predicator...
Și totuși au fost și nobili care s-au convertit la credință... care, culmea, erau foarte citiți...
și foarte filozofi... avem sfinți chiar...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Asta nu s-a schimbat prea tare, nu as pune prea mare pret pe cunostintele religioase ale romanilor, indiferent cat de religiosi se declara. Sunt, in general, mult mai interesati de ritual in sine, decat de sensul lui.
Și totuși vorbești de religie...?
Fără cunoștințe religioase, nu prea poți fi creștin.... Iar ritualul se presupune a fi prin apartenența la el...? o metodă de învățare a unor cunoștințe religioase... care de obicei sunt baza învățăturilor creștine... adică totul decurge din ritual, în biserica ortodoxă... iar ritual, înseamnă până la urmă tradiție... religioasă...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Contextul istoric nu a favorizat o reforma. Ar fi fost bine daca era una, poate acum aveam de a face cu o BOR mai smerita.
Nu e adevărat. Reforme au fost tot timpul (religioase).
Și da, în privința României, contextul istoric a fost cel mai nefavorabil...
Cât despre smerenie, Bor ar trebui să fie de la început un exemplu...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
A exprima un punct de vedere diferit inseamna lipsa de respect?
Depinde când, cum și unde.
__________________
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, pentru Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Dumnezeu, religia si stiinta Petrasescu_Lucian Teologie si Stiinta 13 19.10.2011 12:42:53
Stiinta nu inseamna tehnologie asa cum religia nu inseamna credinta I.Calin Generalitati 2 17.01.2011 20:21:42
CREDETI CA RELIGIA ESTE BENEFICA IN SCOALA? Iustin44 Generalitati 77 10.03.2008 22:19:56
Ce este stiinta? alecsandru Teologie si Stiinta 102 10.12.2007 19:54:46