Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 15:42:40
Melissa
Guest

Implicit Imi place explicatia arhim.Teofil Paraian referitoare la mantuire

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Parintele Staniloaie a fost intrebat, la finalul unui interviu, daca Raiul este numai pentru ortodocsi sau si pentru catolici. A raspuns ca si catolicii ajung in Rai, dar vor sta un pic mai departe de slava lui Dumnezeu. La care reporterul a continuat sa intrebe acelasi lucru si despre (neo)protestanti. Bineinteles ca Parintele a raspuns in acelasi fel: se vor mantui, insa vor sta mai departe de lumina lui Dumnezeu decat catolicii.

Dupa cum spunea si alt parinte ortodox serios, s-ar putea sa avem surprize la usa Raiului...

Deci, nu va pripiti sa ingustati prea mult calea, ca nu stiti judecatile Domnului.

Parerea mea de ortodox convins.
"In general,Biserica considera ca membrii ei se mantuiesc.Nu se ocupa de ceilalti,pentru ca adevarul este unul.Dumnezeu stie pe cine va mantui si cati va mantui,insa noi,ingeneral,credem ca in primul rand se mantuiesc cei din Biserica.Biserica Ortodoxa exprima credinta in adevarul deplin- e o biserica deplina.PArintele Staniloaie, in Dogmatica, are niste consideratii in care vorbeste despre Biserica deplina si biserici nedepline.Nu stiu daca s-ar putea duce pana la extrem gandul ca numai membrii Bisericii Ortodoxe se mantuiesc, pentru ca sfinti sunt si in Biserica Catolica si poate sunt si in Bisericile evanghelica, insa ei nu au ,in general,preocuparea de a-i scoate in evidenta pe sfinti.Important este sa ne tinem de credinta noastra,iar in ceea ce-i priveste pe ceilalti,sa nadajduim ca Dumnezeu ii va ajuta si pe ei,pt ca e mai mult sa fii credincios crestin in orice grupare religioasa decat sa fii necredincios.Si atunci, nu se poate ca Dumnezeu sa fie indiferent la intentiile bune ale cuiva.Totusi, noi credem ca BO detine adevarul deplin,prin aceea ca are in vedere nu numai raportarea la Dumnezeu,la Domnul nostru Iisus Hristos, ci si la cei care sunt in legatura cu Dumnezeu-la Maica Domnului, la Sfinti;BO are Liturghie,are realitatea impartasirii cu Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos-pentru noi nu este un simbol, ci o realitate si de aceea noi credem ca in Biserica Ortodoxa este mantuirea mai sigura decat in alta parte, unde nu exista acestea si mai ales raportarile acestea."- Extras din cartea "Duhovnici romani in dialog cu tinerii"

Last edited by Melissa; 03.02.2011 at 15:57:36.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:02:56
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu as putea sa fiu ortodox daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii ortodocsi se pot mantui.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 16:07:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Eu nu as putea sa fiu ortodox daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii ortodocsi se pot mantui.
Sa fii ortodox nu e un drept, ci un privilegiu. Nu este o obligatie, ci o necesitate. Doar interesul tau e sa te mantuiesti, nu al Bisericii ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2011, 20:05:43
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Gand la gand cu bucurie.

Eu nu as putea sa fiu catolic daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii catolici se pot mantui.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 08:55:53
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Gand la gand cu bucurie.

Eu nu as putea sa fiu catolic daca biserica mea ar avea pretentii ca numai si numai credinciosii catolici se pot mantui.
Asa este plus

:În prealabil postat de Dumitru73

ca sa intaresc ce a spus Florin, redau un citat pe care l-am mai scris aici pe forum:
"de 3 lucruri ne vom mira daca ajungem in Rai:
1. de cei pe care ii vom vedea acolo;
2. de cei pe care nu ii vom vedea;
3. ca noi insine am ajuns acolo."
nu mai stiu autorul.

Surprize, surprize....
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 11:18:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Hm ! Eu nu aș avea nici un motiv să fiu catolic, nici ortodox, dacă Biserica mea ar profesa că nu contează de ce religie ești. Probabil că aș fi penticostal.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 11:45:26
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Hm ! Eu nu aș avea nici un motiv să fiu catolic, nici ortodox, dacă Biserica mea ar profesa că nu contează de ce religie ești. Probabil că aș fi penticostal.
Asta-i alta poveste. Conteaza foarte mult daca esti ortodox sau daca nu esti, insa problema este infinit mai complexa atunci cand vorbim despre oamenii care nu au avut nici un contact cu ortodoxia si au murit dupa o viata departe de Adevar.

Din cate spuneati undeva mai sus, Biserica Catolica are o dogma ca numai cei botezati se pot mantui. Deci ceilalti care nu au fost botezati mai au vreo sansa sa scape de Iad? Caci Purgatoriul se pare ca nu rezolva problema lor, din cate am inteles din acest topic.

Este un subiect care ma intereseaza foarte mult, de asta insist sa-l discut cu oricine poate sa-mi ofere niste raspunsuri credibile.

Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 11:56:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Din cate spuneati undeva mai sus, Biserica Catolica are o dogma ca numai cei botezati se pot mantui. Deci ceilalti care nu au fost botezati mai au vreo sansa sa scape de Iad? Caci Purgatoriul se pare ca nu rezolva problema lor, din cate am inteles din acest topic.
Cei nebotezați sunt de două categorii:
-cei nebotezați care au murit înainte de începutul misiunii publice a Bisericii, adică înainte de ziua Cincizecimii vor fi judecați numai în baza faptelor lor și a legii morale naturale, care este sădită de Dumnezeu în inima omului. Dacă au fost drepți, în perioada petrecută între momentul judecății lor (care are loc imediat după moarte) și momentul Înălțării Domnului nostru Isus au stat într-un loc (sau stare) numită Limbul Patriarhilor în care, deși au fost lipsiți de vederea lui Dumnezeu, nu au fost lipsiți de fericirea naturală. După Înălțare, sufletele lor au ajuns la Cer, unde s-au bucurat, se bucură și se vor bucura mereu de Lumina cea Neînserată. În aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație.

-ceilalți nebotezați nu se mântuiesc, adică nu se bucură de fericirea supranaturală a vederii lui Dumnezeu. O credință larg împărtășită, fără a fi de nivel dogmatic, susține că toți copiii care mor în stare nebotezată și fără păcate personale ajung într-un loc (sau stare) numită Limbul Copiilor, unde este posibilă fericirea naturală, care este posibilă și pe pământ.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 04.02.2011 at 12:02:18.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 12:47:50
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Evident ca nu m-am referit la cei dinainte de intemeierea Bisericii.

Citat:
-ceilalți nebotezați nu se mântuiesc, adică nu se bucură de fericirea supranaturală a vederii lui Dumnezeu. O credință larg împărtășită, fără a fi de nivel dogmatic, susține că toți copiii care mor în stare nebotezată și fără păcate personale ajung într-un loc (sau stare) numită Limbul Copiilor, unde este posibilă fericirea naturală, care este posibilă și pe pământ.
Deci, in conceptia dumneavoastra, mantuirea este numai atunci cand Il vedem pe Dumnezeu față către Față. Daca cei nebotezati nu ajung sa-L vada pe Dumnezeu, atunci merg automat in Iad (nu vorbesc despre copii aici, ci la modul general despre toti oamenii nebotezati care au trait dupa Cinzecime). Am inteles bine?

Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 18:57:07
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
Cei nebotezați sunt de două categorii:
-cei nebotezați care au murit înainte de începutul misiunii publice a Bisericii, adică înainte de ziua Cincizecimii vor fi judecați numai în baza faptelor lor și a legii morale naturale, care este sădită de Dumnezeu în inima omului. Dacă au fost drepți, în perioada petrecută între momentul judecății lor (care are loc imediat după moarte) și momentul Înălțării Domnului nostru Isus au stat într-un loc (sau stare) numită Limbul Patriarhilor în care, deși au fost lipsiți de vederea lui Dumnezeu, nu au fost lipsiți de fericirea naturală. După Înălțare, sufletele lor au ajuns la Cer, unde s-au bucurat, se bucură și se vor bucura mereu de Lumina cea Neînserată. În aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație.

intrebare incuietoare: daca copiii nebotezati se nasc din parinti botezati atunci cum mai mostenesc ei pacatul originar daca parintii lor nu il mai au?

1Cor 7:14 Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.

Cat despre botez.. sunt mai multe botezuri.. botezul cu apa, botezul dorintei si botezul sangelui...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15