Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Ca să începem să progresăm în cunoașterea reală, cea directă, trebuie să considerăm nule toate convingerile noastre. Dacă plecăm de la niște dogme sau convingeri, ele se vor constitui un obstacol în calea cunoașterii directe. Dacă dogmele corespund adevărului, vom obține confirmarea prin această cale de cunoaștere practică (neteoretică). Credința bisericească e o piedică în calea adevăratei cunoașteri, ca și orice altă doctrină prestabilită. Prin asta nu neg neapărat învățătura bisericească; teoriile pot fi sau nu adevărate dar chiar dacă sunt adevărate nu ne ajută la mântuire. Mântuirea se construiește numai prin cunoașterea ce vine prin "vedere", prin experiență directă. Oamenii vorbesc atât de mult despre Dumnezeu dar am impresia că se preocupă atât de puțin să-L cunoască, să pătrundă tainele existenței absolute și asta nu poate veni decât din faptul că nu cred cu adevărat în existența Lui sau în caracterul Lui de Persoane, adică de Ființă rațională vie care acționează potrivit propriei voințe.
|
Cu partea a doua a mesajului tau sunt de acord ( de la "Mantuirea se construiește....)"
Însă la prima parte am unele obiecții. Descrierea pe care ne-ai oferit-o se încadrează foarte bine în epistemologia generală renascentistă și simt o adiere de la Habermas și cei care l-au precedat din teo-filosofiile postprotestante. Din interiorul acestei epistemologii, ai dreptate. Poate că nu ai văzut și celelalte teorii concurente de pe piața gândirii, care vin pe filiera relativismului și a fizicii cuantice. Pe scurt, să nu complicăm prea tare conversația noastră, s-a pus în discuție cu argumente destul de solide, posibilitatea ca subiectul cunoscător să se poziționeze în zona de zero influențe din extradomeniul pe care dorește să-l investigheze: Păi nu numai credința la care ai aderat te va influența, ci și agnosticismul mediului ambiant, ideologia la modă, sau acumulările preculturale din mediul educațional din care provii (acolo unde influențele de acest tip sunt puternice, de ex. India sau societățiile islamice). Însăși metodologia care te împinge spre "golirea minții" de influențe îți va schimba infinitezimal percepția asupra obiectului pe care-l investighezi. Ce spui dumneata e pură utopie științifică, neatinsă de nimeni până în momentul de față.
Când Newton afirmă că inspirația l-a condus la aprofundarea mecanicii clasice, nu a pomenit că l-ar fi inspirat Descartes, Kepler sau Leibniz, ci Altcineva. Și mai sunt o mulțime de asemenea mărturii pe care le-au făcut personalități care au schimbat știința radical. Dar discuția e lungă și riscăm să ieșim din specificul unui forum cu un volum enorm de informație, care și așa e deja greu de citit pentru oameni care mai au și alte treburi. Atenție, însă, la lecturile pe care le credităm, pentru că există și draci specializați în epistemologie (concluzie din experiență).