Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.01.2011, 22:27:04
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
La fel si unirea dintre barbat si femeie, este in principiu pacat, pe care Dumnezeu, prin Sf. Taina a Cununiei l-a curatat, cu conditia sa tinem patul curat. Dar cat de curat mai este, daca unirea nu se face cu gandul de a avea copii, indiferent daca copiii apar sau nu? Iar daca unirea se face cu gandul expres de a nu avea copii, concluzia e clara. Nu cred ca ajuta nici o diplomatie in aceasta directie.
Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat. Aceasta constituie un element al hainelor de piele primite de catre primii oameni imediat dupa cadere, din mana lui Dumnezeu. Dumnezeu a randuit acest mod de inmultire al oamenilor in starea lor cazuta, asemanator felului de inmultire al animalelor. Deci nu poate fi pacat, dupa cum nici impreunarea animalelor nu e pacatoasa, ci fireasca.

Last edited by George.m; 18.01.2011 at 22:30:23.
Reply With Quote
Vechi 18.01.2011, 22:44:15
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat. Aceasta constituie un element al hainelor de piele primite de catre primii oameni imediat dupa cadere, din mana lui Dumnezeu. Dumnezeu a randuit acest mod de inmultire al oamenilor in starea lor cazuta, asemanator felului de inmultire al animalelor. Deci nu poate fi pacat, dupa cum nici impreunarea animalelor nu e pacatoasa, ci fireasca.
Este "fireasca" daca se realizeaza in anumite conditii... nu le mai enumar.

Ca sa facem o paralela cu mancatul.. si a manca este firesc (ba chiar necesar, spre deosebire de unirea trupeasca), dar ajunge f usor pacat daca mananci prea mult, daca nu respecti posturile, daca vrei sa mananci lucruri dreosebite, f gustoase sau rare etc.. Deci daca traiesti ca sa mananci (iar nu mananci pt a trai!)

In starea de pacat se poate cadea f usor.. unirea trupeasca in care eviti sarcina.. ca sa-mi continuu paralela ar fi echivalenta bulimiei, nu?
Parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 18.01.2011, 23:27:19
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Eu nu cred ca unirea dintre barbat si femeie e in principiu pacat.
Daca nu e pacat, de ce a fost nevoie de Sf. Taina a Cununiei? Nepacatoasa este fecioria, doar ca putini o pot duce.

In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele, dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2011, 07:38:11
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Daca nu e pacat, de ce a fost nevoie de Sf. Taina a Cununiei? Nepacatoasa este fecioria, doar ca putini o pot duce.

In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele, dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.
mi-a mai zis cineva, mergand pe acelasi principiu ca tine, despre casatorie ca este o curvie legalizata.
nu, nu, nu!
impreunarea nu este pacat daca este facuta in cununie, cu anumite conditii.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2011, 09:30:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Nu coborarea in animalic e pacatosa?!? Cum asa? Atunci de ce avem Sfinta Taina a Cununiei? Atunci de ce trebuie sa tinem post inainte de Sf. Liturghie, inainte de Sf. Impartasanie?
De atata placere uitam lucruri esentiale.
Vezi ce a scris george.m. Explicatii mai exacte le gasesti de ex. in cartea lui Panajotis Nellas: Omul, animal indumnezeit (de gaseste pe scribd, a postat cineva pe aici linkul). Sigur, gasesti si la p. staniloae dar este mai greu de inbteles la el.
Parintii au interpretat 'hainele de piele' pe care Dumnezeu le da omului dupa cadere ca o coborare, insa in sensul ca animalicul ia fraiele persoanei umane, in loc de duih; iar omul, in loc sa devina animal indumnezeit, devine rob al 'taranii' din care a fost facut.
Hristos a restaurat aceasta natura cazuta, ne-a dat putinta sa ne indumnezeim, insa trebuie sa facvem si noi un efort.
Tainele le avem exact pentru asta.
Feluml in care prezinti tu lucrurile, aici si mai jos, este de parca trupul omenesc este pacatos in sine. Or Dumnezeu de la inceput l-a facut pe om si cu trup. Tainele nu le avem ca sa scapam de trup, ci ca sa ilindumnezeim si pe el.
Vechi 19.01.2011, 09:36:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
mi-a mai zis cineva, mergand pe acelasi principiu ca tine, despre casatorie ca este o curvie legalizata.
nu, nu, nu!
Asa este. Este gresit sa spui ca unire trupeasca este pacat, iar cununia o curata.
Unirea trupeasca in sine nu este pacat, este pacat in conditiile lumii cazute in care devine prilej de uitare de Dumnezeu, de posedare a celuilalt, in conditiile in care este despartita de Dumnezeu. Cum ar fi fost ea fara cadere, nu stim.
Cununia restaureaza (pentru cine incearca, toata viata, sa o traiasca ca atare: nu este un act magic, ci este o samanta) in om starea initiala, decine da popsibilitatea de a trai unirea in felul in care Adam si Eva in rai trebuiau sa traiasca: ca pe un prilej de unire si cu Dumnezeu. Vorbesc aici de unire in general, nu numai de cea trupeasca.
Vechi 19.01.2011, 09:38:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Foamea, setea etc nu sunt poacate, sunt urmari ale pacatului.
Daca spunem ca sunt pacate, chiar iresponsabile, din asta ar rezulta ca Hristos a pacatuit???

Citat:
Spunand acestea, nu ma bag in viata nimanui; faca fiecare ce vrea. Este totusi important sa stim cand si cum gresim, ca macar sa ne spovedim si sa scapam de povara acestui pacat. Atunci putem spera si in iertare, caci stim ca Dumnezeu ne iarta.
Totusi, mie imi lasa un gust amar, oarecum, tonul tau moralizator in aceasta chestiune. Nu pot sa nu ma impiedic sa imi amintesc ce iti scria Ory mai demult: este usor sa le faci morala altora cand nu mai esti in situatia periculoasa tu insati. Din cate am inteles, ai 'numai' doi baieti (ca si mine, insa deja adulti), si mai demult, pe acest forum, scriai pozitiv despre 'metoda calendarului' (deci, un fel de planificare familiala alta decat pur dumnezeiasca).
Te rog sa ma ierti daca te supar. Nu de asta scriu. Dar revin ca ideea ca ar fi preferabil sa scrie categoric despre asta cei care au multi copii si nu s-au ferit niciodata; eventual, si in conditii dificile, ca cele pe care le-am enumerat mai sus sau asemanatoare.

Amiunteste-ti de pericopa in care Hristos zice 'cine este fara de pacat sa arunce prima piatra'. Adapoteaz-o la chestiunea de fata si vezi ce este.

Last edited by Fani71; 19.01.2011 at 09:45:47.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2011, 11:10:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Foamea, setea etc nu sunt poacate, sunt urmari ale pacatului.

off-topic: Pe ce argumente vă bazați în a spune că foamea și setea sunt urmări ale păcatului ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.01.2011, 12:04:00
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
In ceea ce priveste foamea, setea, oboseala, s.a. si acestea sunt pacate datorate tot hainei de piele,
dar sunt pacate ireprosabile, niste simple pedepse ale pacatului, ne spune Pr. Staniloae.
Nu am intalnit cuvantul "pacat ireprosabil" pana acum. Pacatul este "reprosabil" sau nu este deloc.
Pedeapsa este ca "mancam" si nu ne saturam, caci ni se face iarasi foame, ca "bem" si nu se astamparam setea, decat pe moment.

"A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă și a zis: "Din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!" (Facere 2, 16-17)

Adam putea sa manance din toate roadele pamantului, afara de unul singur.
Mancarea este fireasca, nepacatoasa in sine.
Indreptarea ei spre pofta si lipsa de masura aduce pacatul.

Foamea si setea sunt firesti.
Existau si inainte de pacat si vor exista si dupa, intr'o forma duhovniceasca.

"Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăși; dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viață veșnică." (Ioan 4, 13-14)

Last edited by windorin; 19.01.2011 at 12:06:38.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2011, 13:33:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
off-topic: Pe ce argumente vă bazați în a spune că foamea și setea sunt urmări ale păcatului ?
S-ar putea sa nu am dreptate, dar am pus foamea si setea aici la capitolul slabiciunilor umane. M-am gandit la foame si sete ca forme ale suferintei, pe care le simti cand esti infometat si insetat, nu la foamea si setea care sunt doar un indemn de a bea si a manca, si pot face, intr-adevar, parte si din firea umana necazuta. Asa cum sa zicem posibilitatea dureii, inceputul durerii, poate fi o avertizare de a nu ne apropia de foc, si care la inceput nu este suferinta ci o senzatie, un fel de semnal de alarma.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Logodna si casatoria in viziunea bisericii ortodoxe coste vlad Despre Biserica Ortodoxa in general 6 22.08.2011 22:19:47
Familia si planificarea familiala Silviu Damse Intrebari utilizatori 1 27.09.2010 10:55:16
Ortodoxia "satanica" in viziunea neo-protestantilor danyel Secte si culte 34 29.03.2009 20:08:36
o problema familiala viviana Generalitati 23 30.12.2007 17:17:48
Planificarea familiala Mihai-g Generalitati 109 08.06.2007 02:08:50