Citat:
În prealabil postat de Scimitar
In primul rand, ai trait prea mult intr-o societate cu privilegii (se observa ca nu ai mai mult de 25) si inca iti este greu sa despasesti candida idealizare a conceptului de erou. Prea multe filme, prea multa fictiune, prea multa religie - prea putin studiu. Intuitiv, ai impresia ca istoria e presarata cu personaje ce s-au sacrificat pentru ceva pozitiv fara implicatii pragmatice si interese. Nu cred ca poti sa-mi dai exemple, desi sunt. (ma refer la sacrificiu real, nu o moarte ce nu a fost prevenita si ma refer la un ideal pozitiv, nu masacrarea unui popor pentru ca e de alta traditie).
|
Marea majoritate a celor carora li s-a pus in mana arma si haideti duceti-va la razboi se incalzeau crezand ca lupta pentru ceva nobil, altfel nu inseamna decat ca mai toti soldatii ce s-au jertfit dea lungul timpului nu sunt decat o gasca de isterici, chit ca din spate cei care orchestrau lucrurile aveau mai mult sau mai putin scopuri bune.
Citat:
În prealabil postat de Scimitar
Din absolut toate punctele de vedere ce definesc calitatea vietii individului si functionalitatea societatii, Romania de atunci era inferioara. Asta ar trebui sa sune ca un truism pentru orice Roman. Aperi un sistem care iti oprima religia. Asta este ironic. Si ar fi bine daca ai avea fundamente rationale. Copile, oamenii mureau de foame si se sufocau de propaganda.
Idealul lor a fost un obiectiv rational, utilitarian, respectabil. O minciuna ? Pe langa toate libertatile pe care le ai acum...
|
Sunt departe de a idealiza comunismul de dinainte de '89, de aceea am si precizat ca din punct de vedere material o duceam mai bine, dar nu si cu privire la alte aspecte. Critian Tudor Popescu a spus un lucru foarte inteligent in acest sens "Ceausescu nu vroia raul Romaniei, vroia binele ei numai ca-l dorea numai asa cum il vedea el". Adevarul este ca la vremea aceea Romania inca isi mai spunea granarul Europei pe cand astazi am ajuns sa le importam, Bucurestiul isi spunea micul Paris astazi cred ca nu se mai poate mandri decat cu statutul de micul gunoi. Saracie in Romania a fost de cand s-a inventat ca natie dar imi vine greu sa cred ca se murea de saracie cum se moare astazi prin canale spre deliciul Pro TV-ului.
Citat:
În prealabil postat de Scimitar
Si crestin-ortodoxia e departe de a fi luata in serios in cele mai inalte cercuri de dezbatere literara.
Bineinteles, e utopic sa-mi imaginez ca tu chiar ai citit ceva apropiat de complexitatea Dunei data fiind simplitatea intelectuala cu care stigmatizezi necontenit un gen literar.
|
Crestinismul Ortodox este departe de a fi potrivit ca subiect de dezbatere in cenaclurile literare fiindca Ortodoxia nu se rezuma la simple povesti. Cat despre complexitatea Dunei sincer, faptul ca epopeea a fost scrisa in 6 romane, fiecare groase cat caramida, nu inseamna ca acest lucru o face foarte complexa din pct de vedere literar.