![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Cand citesc postarile dumneavoastra pare atat de simplu si de frumos...
Nu stiu cati dintre dumneavoastra aveti copii... Dar cei care aveti, stiti, desigur, cat de greu este sa-i ferim de cadere. Pe cei mai micuti ii putem proteja si modela si ne asculta, merg la biserica cu noi si sunt ca niste ingerasi, insa cu cat cresc si ies "de sub closca", mediul ii schimba. Si de aici incepe greul. Putin, cate putin, parintii pierd controlul care control este preluat de "strada", mediului exterior familiei. Ce este de facut? Multi copii-adolescenti raman fideli educatiei din familie, dar si mai multi se pierd treptat in multimea dezlantuita. De aici in colo, ce mai putem face? Toate regulile de educatie crestina sunt neputincioase. Toata truda noastra este in pericol. Tot ce-am "sadit" in sufletul lor este inabusit de tentatiile lumesti. Si daca ii tinem stran in "lesa" nu se vor razvrati? Daca le dam drumul nu se vor rataci? Cat sa strangem lesa, cat de slaba s-o lasam? Care e masura? Nu stie nimeni... Doar rugaciunea fierbinte si nadejdea ne mai raman... Nadejdea ca nu vor uita cu totul ce au invatat in copilarie, nadejdea ca Domnul Hristos nu-i va lasa prada curselor vrasmasului... Domnul sa-i ocroteasca pe copii nostri! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunteti o mamica fericita si sa fiti mereu! Dar ganditi-va ca aceeasi metoda de crestere a copiilor nu da aceleasi roade in familii diferite. Adevarata "arta" este de fapt Mila lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu, in marea Lui intelepciune randuieste ca acesti copii ai mei sa-mi fie "mangaiere si bucurie " vor fi! Daca planul Lui este altul... implicarea noastra si responsabilitatea vor da alte roade. Totusi suntem datori sa avem mare grija de educatia fiilor nostri. Domnul sa ne intelepteasca! |
|
||||
|
||||
![]()
A'ti creste frumos copiii este o conlucrare intre viata ta curata si binecuvantarea lui Dumnezeu.
Cand una dintre acestea doua lipseste, roadele se vor lasa asteptate. PS. Copii buni din familii depravate am vazut, deci Domnul lucreaza in copii si independent de viata si faptele parintilor. Insa, oare ce raspuns vor da acei parinti, la judecata ?!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pe copil poti sa-l inveti ceva cand e mic , dar pana la urma tot el o sa fie cel care va alege
oricat de mult s-ar chinui un parinte sa-l educe tot de el depinde ceea ce va face in viata . + toti ne nastem diferiti nu suntem niste clone cand ne nastem ( ma refer la psihic) unii sunt mai inclinati spre bine altii spre rau . si cum spuneam mai devreme tot de ei va depinde pana la urma . +ce a zis Ekaterina e f.b. |
|
|||
|
|||
![]()
În familia ortodoxă nu există contracepție (mărturii)
- Aveți opt copii, Cum decurge o zi din viața familiei Capsali ? Cleo: Foarte rapid! Începe la 6 dimineața și se termină noaptea târziu. Copiii sunt de diferite vârste, au programe diferite. Avem grădiniță, avem școală, avem liceu, ore de dimineață, ore de după-miază – întotdeauna este un du-te-vino. Trebuie să te scoli dis-de-dimineață pentru că cineva va pleca la prima oră. Apoi sunt unii care se întorc la amiază de la grădiniță, de la școală, cei care învață după- amiază se întorc pe la 6. .. Totdeauna trebuie să fie mâncarea gata și casa pregătită. Cum vã împărțiți sarcinile în ce privește creșterea și educarea lor? Cleo: Fiecare după puteri. Cu treaba în casă și cu lecțiile, mai mult eu. Soțul meu, mai mult cu cei mari... Iulian: Fiecare are rolul lui, dar mai preluăm unul de la altul: mai fac și eu de mâncare, mai ajută și copiii, la lecții se mai ajută între ei când e cazul. .. Totul e să fie o ,,simfonie", să nu cânte cineva fals în timpul ăsta. În general, lucrurile merg de la sine. Nu facem ceva deosebit, luăm lucrurile așa cum dă Dumnezeu și ne lăsăm în voia Sa. Asta-i important! Nu ne gândim ce-o să fie a doua zi; spunem: „Ce-o da Dumnezeu, asta o să fiel”. Nu ne facem planuri de viitor, nu știu ce-o să ajungă vreunul dintre ei peste 10 sau 20 de ani. Nu vrem să ne facem asemenea planuri. Datoria noastră față de aceste daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu este să le creștem și să avem grijă de ele, dar și de sufietele lor. Copiii noștri trăiesc într-un mediu în care Biserica și Dumnezeu nu sunt ceva exotic, ci o prezență permanentă în viața familiei. Altfel, e foarte greu să crești copii mulți. Nu poți să-ți permiți. Dacă nu te lași în voia lui Dumnezeu, nu poți crește mai mult de un copil, maxim doi. Familiile numeroase - din experiența pe care o avem atât noi, cât și prietenii noștri care au mai mulți copii – se lasă în voia lui Dumnezeu. De fapt, nici nu ai cum altfel, nu poți controla atâția copii, n-ai cum să ai grijă de ei în permanență, de la cap la coadă, toată ziua. Este imposibil fizic să-i iei, să-i duci la școală etc. - cum sunt alții, care își controlează copiii pas cu pas. La noi n-a fost așa. Noi am avut copii de clasa I, gemenii noștri, care plecau cu tramvaiul singuri! Asta e bine și pentru copii, pentru că le dă puterea să răzbească. Și sper să răzbească, să poată să facă treabă în viață. - Doamnã Capsali, aveți vreun regret că nu ați făcut carieră și că v-ați dedicat „profesiei” de mamă? Cleo: Nici un singur regret! Primii patru copii au venit așa, unul după altul. În doi ani și zece luni, noi aveam deja patru copii (între ei fiind și o sarcină gemelară). După ce am născut primul copil, încă mai cochetam cu ideea că poate mă întorc și fac ceva; după al doilea, la fel. Dar după ce i-am născut pe gemeni, mi-am dar seama că nu ai cum să te ocupi de copii și să ai și-o carieră. Adică deja aveam patru copii, și-ar fi însemnat să-mi bat joc de ei. Ar fi trebuit să angajez cel puțin două bone – și, chiar și-așa, mi-am dat seama că nu se poate. Bona, oricât ar fi ea lângă copil, nu poate să înlocuiască mama. Așa că nu regret nici o secundă faptul că nu mi-am format o carieră. Iulian: I s-a propus la un moment dat un job. Cleo știe limba arabă și a terminat Dreptul; avem prieteni avocați, cu case de avocatură, care au chemat-o să lucreze, pentru că aveau nevoie de vorbitori de limbă arabă. Ar fi câștigat foarte bine, dar mi-au spus că, în acest job, copiii ar fi văzut-o doar în week-end! Atunci am hotărât să refuzăm oferta - de altfel foarte generoasă, pentru care le-am mulțumit prietenilor. Dar nu puteam lăsa copiii fără mamă. Să avem o bunăstare materială, dar copiii să nu-și mai vadă mama decât sporadic, ar fi fost păcat! Sunt lucruri care nu se mai întorc... Odată pierdute, degeaba le mai regreti. Și toate lucrurile astea mici, de zi cu zi, din viața de familie, se duc - și te trezești la un moment dat, după o carieră trãlucită că, de fapt, nu ți-ai trăit viața... „Cel mai important model este modelul părinților” Sunteți o familie de intelectuali cu opt copii. Cum vă privesc cei care nu merg la biserică? Multora, cred, le pare un lucru ciudat. .. Cleo: Suntem ciudați oricum pentru cei care nu merg la biserică! Pe noi nu ne afectează, ca adulți, dar pentru copiii noștri acest lucru este de multe ori o presiune – pentru că în jurul lor, mai ales la școală, stârnesc mirarea. Da, simt și ei că sunt un pic altfel, dar nu suferă din cauza asta, pentru că noi stăm de vorbă cu ei tot timpul, avem o relație deschisă, și ajung să înțeleagă și singuri lucrurile fără rost care sunt în afară, felul in care își duc viața ceilalți, care nu merg la biserică... Iulian: Eu am avut și experiențe foarte bune. De multe ori, ești privit cu admirație și de către oameni care nu merg la biserică. Cred că, de cele mai multe ori, exemplul personal este mult mai important decât ceea oe spui. Înainte să nască soția mea, am fost la ziua unui copil al unor buni prieteni ai noștri. Era un mediu de arhitecți și acolo am stat de vorbă cu oameni care m-au încurajat- și erau oameni care nu mergeau la biserică. O mamă chiar a stat foarte mult de vorbă cu mine, fiind foarte curioasă cum decurge viața într-o familie cu atâția copii. Ei nu aveau decât unul și le era fitică să facă mai mulți. Am liniștit-o, pentru-că și gazda noastră avea trei copiii și este o foarte bună cloctoriță, medic ortodont. Dacă ții neapărat să faci o meserie, aceasta nu este o piedică atât de mare, mai ales dacă faci meserii liberale. Sigur, nu poți merge la serviciu opt ore pe zi, asta este exclus, dar sunt meserii în, care îți poți permite lucml acesta: să stai acasă și să ai și-o carieră. Așa că, repet, eu am avut și multe experiențe bune. Acum, copiii de azi sunt în general mai agresivi, îndeosebi din pricina stimulilor care se transmit prin televizor, în viața de zi cu zi. Ei îi văd pe copiii noștri cum se uită și nu participă la anumite jocuri, că nu urmăresc anumite seriale la modă - mai ales că noi nu avem nici un televizor conectat la cablu; punem filme pe DVD sau pe calculator... Sigur că există o mică diferență între ei și ceilalți, dar copilul nu trebuie să simtă lucrul acesta. Nu trebuie crescut cu ideea că este altfel decât ceilalți, deosebit și mai bun decât ei. E bine ca, în familie, lucrurile astea să nu fie atât de evidente, să nu fie inoculate în mod sectar. Eu nu sunt de acord să-i spui copilului: „noi nu facem așa, noi suntem diferiți de restul lumii, suntem mai buni, suntem altfel” - sigur, suntem altfel, dar cu păcatele noastre. Avem drumul nostru mântuitor în Biserică. Însă nu trebuie făcute diferențe nete între ei și ceilalți copii, pentru că altcumva apar rupturi între ei, ceea ce nu poate să fie bine. Copiii noștri se vizitează cu prietenii lor, și prietenii lor, vin pe la noi, uneori chiar mănâncă aici, există o interacțiune. E important ca, în familiile cu copii mulți, copiii să vadă că părinții au o viață socială, că poți să mergi cu ei la spectacole, la concerte de muzică, te poți duce în vizite, poți primi vizite... Nu suntem singularizați într-o insulă, unde tragem obloanele și punem zăvorul la ușă! |
|
|||
|
|||
![]()
- Care sunt modelele vopiilor dumneavoastră?
Iulian: Eu cred că cel mai important model este modelul părinților. E primul model cu care se nasc și cu care cresc în fața ochilor. De asta cred că și familia este atât de lovită în lumea actuală, pentru că ea, fiind un model și reprezentând un model, creează niște legături, niște structuri. Este un model ontologic, pe care nu-l poate oferi altcineva. Sunt convins că acesta e un motiv pentru care familia este atât de lovită - cu încercările de a fi demantelată ideea de familie creștină, de familie tradițională în general. Se dorește a i se da copilului modelul oferit în mass-media, tot felul de modele culturale de tip post-modern. Dar familia în sine este un model pentru copil. - În țara noastra, foarte multe femei care au făcut avorturi... Cum credeți că ar fi arătat Rumania dacă mamele acestea și-ar fi păstrat pruncii? Iulian: Fără avorturi sunt sigur că ar fi fost o altă Românie - totuși, avem 21 de milioane de prunci nenăscuți uciși... Deseori mă întreb cum de ne mai îngăduie Dumnezeu, ca neam... Lucrurile astea ar trebui înțelese și gestionate duhovnicește, altfel nu se poate. Chiar și Statul, sistemul de sănătate, ar trebui să înțeleagă că lucrurile nu mai pot continua așa. Un popor cu natalitate scăzută, care are un spor demografic negativ, într-o perspectivă de nu mai mult de 1O0 de ani are șanse reale să dispară, sã piarã. Lucrurile acestea ar trebui să dea de gândit. . . Acum, bineînțeles, noua ideologie globalistă încurajează de multe ori așa ceva; ei nu au nevoie de state naționale, nu au nevoie de oameni care să aibă legături cu tradiția și cu Dumnezeu, sub nicio formă, pentru că toate lucrurile astea le-ar zădărnici un proiect utopic - care momentan se cheamă „Statele Unite ale Europei”. Și se știe că, în esență, toate proiectele utopice sunt criminale. Absolut toate utopiile sociale au dus la crimă! Sigur că acum lucrurile nu sunt atât de directe și pe față, însă rezultatele sunt aceleași. Acest sistem, această ideologie nu își dorește să existe o familie puternică. Se încearcă, de fapt, să se distrugă însăși ideea de familie, modelul familial să dispară - aici se lucrează foarte puternic. Însă la toate acestea numai Biserica poate da răspuns, numai Biserica poate avea reacția potrivită. Acest tsunami globalist nu poate fi oprit decât de Sfânta Cruce. - Ce v-au dat copiii voștri, ce ați învățat de la ei? Cleo: Tot timpul copiii îți dau prilejul să te descoperi și să dăruiești. Trebuie să dai mereu mai mult, și mai mult. Și asta e ceva care nu mai ține de tine, pentru că tu, ca mamă, ca om, ai resurse limitate. Dar Dumnezeu, Care este izvor nesecat de dragoste, îți umple mereu inima... Iulian: De la copii, și când îi binecuvintezi atunci când dorm, înveți ceva. Și când sunt mici și te privesc îngerește, și când mai cresc și se încăpățânează uneori să facă exact pe dos decât ce le spui. Așa suntem și noi în fața Domnului: niște catâri, care fac de multe ori exact pe dos decât ce ne cere El! Deseori, în îndărătnicia lor, mă văd pe mine, mai ales pe mine, cel care am fost adolescentul și tânărul revoltat. Iar în atitudinile mele de acum Îl văd uneori pe tatăl meu, în mod foarte clar, identificabil pană la amănunte de gest (care atunci mă scoteau din sărite) - Dumnezeu să-l ierte pe tata... Cum spune și Părintele meu duhovnic, copilul într-o familie este o mare taină. Copiii se nasc preluând din înzestrătile noastre genetice și din aplecările noastre către păcat: unii sunt născuți ca să ne smerească, alții să ne bucure la bătrânețe, alții să ne biruie neputințele... Până la urmă, copilul te obligă la dragoste, la cedarea unor tabieturi, comodități - și asta o spune un om care nu excelează în hărnicie, fiind mai degrabă predispus la meditație. Un copil te obligă la o revizuire continuă a ceea ce crezi despre tine, mai ales. Îmi dau seama că ne proiectăm uneori în ei dorințele noastre neîmplinite, visurile, și deseori uităm noi, ca părinți, că ei sunt niște persoane care au datele lor specifice, talentele, căderile și, până la urmă, drumul lor. Deși sunt ai noștri, uităm că ei nu suntem noi, ca să zic așa... Sunt un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l îngrijim - și să nu uităm că nu sunt „proprietatea” noastră, care deseori este o formă de egoism cumplit. Nu depind de noi decât în mică măsură. Sunt doar alături de noi, Într-un drum al mântuirii. Material reafizat de Raluca Tănăseanu. Fotografii de Ana Capsali. (Revista Familia Ortodoxă – numărul 12 (47) / 2012, paginile 24 - 28) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Limbul copiilor | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 28 | 21.08.2012 10:22:12 |
spovedania copiilor | mirelat | Pocainta | 35 | 29.03.2012 01:16:25 |
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 11.12.2010 23:27:05 |
Carte - Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lum | Ioan_Ciobota | Generalitati | 3 | 22.10.2008 19:22:50 |
|